Als het gaat om het toevoegen van gezonde voedingsmiddelen aan je dagelijkse dieet, is gember een geweldige keuze. Het kruid biedt namelijk een aantal indrukwekkende gezondheidsvoordelen. In dit artikel krijg je een complete lijst van zowel de bekende als minder bekende voordelen van gember. Dus als je benieuwd bent naar wat gember precies met je lichaam doet, lees dan zeker verder.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Waarom is gember eigenlijk zo gezond?

Gember wordt al eeuwenlang gewaardeerd vanwege zijn medicinale eigenschappen en wordt beschouwd als een superfood vanwege de vele voordelen voor de gezondheid die het kan bieden. Maar waarom is gember precies zo gezond? Het antwoord ligt in de rijke samenstelling van bioactieve verbindingen die het bevat.

Een van de belangrijkste bioactieve stoffen in gember is gingerol. Gingerol is een krachtige antioxidant en natuurlijke ontstekingsremmer die verantwoordelijk is voor de karakteristieke pittige smaak van gember.

Daarnaast bevat gember ook andere waardevolle verbindingen, zoals shogaol, zingibain en paradol, die bijdragen aan de gezondheidsvoordelen ervan. Deze verbindingen hebben antibacteriële en antivirale eigenschappen.

Een ander belangrijk aspect van gember is het vermogen om de spijsvertering te bevorderen. Het kan helpen bij het verlichten van maagklachten, het stimuleren van de afscheiding van spijsverteringsenzymen en het bevorderen van een gezonde darmfunctie. Dit draagt bij aan een betere opname van voedingsstoffen en een efficiëntere verwerking van voedsel in het lichaam.

Bovendien heeft gember gunstige effecten op de bloedsomloop. Het kan helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het verlagen van de bloeddruk. Dit kan bijdragen aan een gezond hart en een betere cardiovasculaire gezondheid.

Tot slot is gember ook een bron van vitamines, mineralen en vezels die bijdragen aan een algemeen gezond dieet. Het bevat vitamine C, vitamine B6, kalium, magnesium en vezels, die allemaal essentieel zijn voor een goede werking van het lichaam en het ondersteunen van verschillende processen.

Met al deze waardevolle verbindingen en voedingsstoffen is het geen verrassing dat gember zo’n positief effect heeft op de gezondheid. Met dat gezegd te hebben, laten we nu alle gezondheidsvoordelen van gember bekijken.

Gember als ontstekingsremmer

Gember staat bekend om zijn krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. De bioactieve stoffen, zoals gingerolen, in gember kunnen ontstekingsprocessen in het lichaam remmen en verlichting bieden.

Gember voor een gezonde huid 

De antioxidanten in gember, zoals gingerol, kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het beschermen van de huid tegen schade door oxidatieve stress. Gember kan ook de bloedcirculatie bevorderen, waardoor de huid gezonder en stralender kan worden.

Gember tegen misselijkheid

Al eeuwenlang wordt gember gebruikt als een effectieve remedie tegen misselijkheid, waaronder reisziekte, ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap en postoperatieve misselijkheid. Het consumeren van gember heeft het voordeel dat het de maag kan kalmeren en de symptomen van misselijkheid en braken helpen verlichten.

Gember als verkoudheidsremedie

Gember heeft antivirale en antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij de bestrijding van verkoudheids- en griepsymptomen. Het stimuleert ook het immuunsysteem en kan verlichting bieden bij een verstopte neus, keelpijn en hoesten.

Gember en bloeddruk

Onderzoek suggereert dat gember gunstige effecten kan hebben op de bloeddruk. Het kan helpen bij het verlagen van hoge bloeddruk en het verbeteren van de bloedcirculatie.

Gember en cholesterol

Verschillende studies hebben aangetoond dat gember kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed. Het kan het niveau van slechte cholesterol (LDL) verlagen en tegelijkertijd het niveau van goede cholesterol (HDL) verhogen, wat kan bijdragen aan een gezonder lipidengehalte.

Gember tegen aften

Aften, kleine pijnlijke zweertjes in de mond, kunnen erg vervelend zijn. Gember kan helpen bij het verminderen van ontsteking en het versnellen van de genezing van aften. Het kan ook de pijn en het ongemak geassocieerd met aften verlichten.

Gember tegen hoesten

Gember heeft slijmoplossende eigenschappen die kunnen helpen bij het losmaken van vastzittend slijm en het verminderen van hoest. Het heeft ook een verzachtend effect op de keel, waardoor irritatie en hoestprikkels verminderd kunnen worden. Het nemen van gember kan een voordeel zijn voor als je bijvoorbeeld een verkoudheid hebt.

Gember bij keelpijn

Gember heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen die gunstig kunnen zijn bij de verlichting van keelpijn. Het kan helpen bij het verzachten van een geïrriteerde keel, het verminderen van ontsteking en het bevorderen van genezing. Het drinken van gemberthee met wat honing kan een verzachtende werking hebben op de keel en de symptomen van keelpijn verminderen.

Darmen reinigen met gember

Gember kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het reinigen van de darmen vanwege zijn natuurlijke ontgiftende eigenschappen. Het bevat actieve verbindingen zoals gingerol en shogaol die de spijsvertering kunnen stimuleren en de darmgezondheid kunnen ondersteunen.

Gember heeft het voordeel dat het werkt als een zacht reinigingsmiddel voor de darmen door de beweging van de darmen te bevorderen. Het kan helpen bij het stimuleren van de peristaltiek, wat de samentrekkingen van de darmen zijn die nodig zijn voor een gezonde stoelgang. Dit kan helpen bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang en het verwijderen van opgehoopte afvalstoffen in de darmen.

Greens Detox van Nutrifoodz bevat gember en is de ideale superfood drank om toe te voegen aan je dagelijkse routine!

Verbeter van de spijsvertering

Gember kan helpen bij het stimuleren van de spijsvertering en het verlichten van maagklachten zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en indigestie. Het kan ook de opname van voedingsstoffen bevorderen en de darmgezondheid ondersteunen.

Verlichting van menstruatiepijn

Gember kan helpen bij het verminderen van pijn en krampen tijdens de menstruatie. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen die de productie van prostaglandinen, de hormoonachtige stoffen die betrokken zijn bij menstruatiepijn, kunnen remmen.

Regulering van de bloedsuikerspiegel

Gember kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de insulinegevoeligheid. Dit kan voordelig zijn voor mensen die hun bloedsuikerspiegel willen beheersen.

Conclusie

Gember biedt een breed scala aan indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Zo kan gember bijdragen aan een gezonde huid, verlichting bieden bij misselijkheid en braken, verkoudheids- en griepsymptomen verlichten, de bloeddruk en cholesterolgehalte reguleren, keelpijn en hoesten verzachten, aften verminderen en de darmgezondheid bevorderen.

Bovendien heeft gember ook andere interessante voordelen, zoals de regulering van de bloedsuikerspiegel, ondersteuning van de hersengezondheid, verlichting van menstruatiepijn en verbetering van de spijsvertering. Met zijn veelzijdige en uitgebreide lijst van voordelen is het duidelijk dat gember een zeer waardevolle toevoeging kan zijn aan je dagelijkse dieet en levensstijl