3 redenen waarom het voorlezen van verhaaltjes GOED is voor het BREIN van je kind
Maar een van de belangrijkste dingen die we als ouders kunnen doen om onze kinderen op het lezen voor te bereiden is dagelijks verhaaltjes voorlezen. Luisteren naar verhalen heeft namelijk een grote invloed op de vroege ontwikkeling van de hersenen.
Helpt bij de ontwikkeling van de myelinisatie
Hoewel de hersenen van een kind al in de foetus beginnen te groeien en te ontwikkelen, blijven ze dat verder doen tijdens de vroege kinderjaren. In feite, wat ze tijdens deze vroege jaren leren, heeft het meest invloed op hun toekomstige ontwikkeling gedurende de rest van hun kindertijd.
Uit een onderzoek bij kinderen tussen drie en vijf jaar bleek dat kinderen die thuis goed konden lezen en schrijven, een betere myelinisatie in de witte stof in de hersenen hadden. Deze verhoogde aanwezigheid van myelinisatie ondersteunt de ontwikkeling van taal- en leesvaardigheden.
Kinderen die interactieve leessessies met hun ouders hadden en vaak werden voorgelezen, ontwikkelden een sterkere herseninfrastructuur voor taal.
In tegenstelling hiermee toonde de studie (uitgevoerd in combinatie met blootstelling aan het scherm) aan dat bij de andere groep de hoeveelheid en de organisatie van de myelinisatie aanzienlijk lager waren, vooral in de gebieden die geassocieerd worden met taal en geletterdheid.
Stimuleert mentale verbeelding
De resultaten toonden aan dat kinderen die consequent blootgesteld waren aan thuis lezen een sterke activiteit vertoonden in de gebieden van de hersenen die betrekking hebben op semantische verwerking. Dit is het gebied dat niet alleen de betekenis van woorden verwerkt, maar ook het extraheren van mentale beelden uit het verhaal.
Met andere woorden, hoe meer kinderen worden voorgelezen, hoe duidelijker ze in staat zijn het verhaal in hun hoofd te zien. Deze vaardigheid is van cruciaal belang omdat het een kind in staat stelt het verhaal te begrijpen wanneer het van prentenboeken overstapt naar een boek zonder prentjes.
Ontwikkelt het semantisch geheugen
Uit een onderzoek van het “Center for Early Literacy Learning” bleek dat de beste aanpak voor optimaal inzicht was om slechts één of twee boeken tegelijk te lezen en deze elke dag te herlezen. Voor een maximaal inzicht wordt aanbevolen om één boek vier keer per dag te lezen gedurende meerdere dagen.
We slaan de woorden die we leren op in de hippocampus, waardoor we ons kunnen herinneren wat bijvoorbeeld het woord “hond” betekent. Maar om het woord “hond” te leren, moet een kleuter het ongeveer 80 keer horen.
Studies tonen aan dat kinderen die hun woordenschat leren door herhaaldelijk voorgelezen te worden, meer vat op taal hebben. Zo horen ze de context van woorden in een gestructureerd verhaal.
Bovendien hebben kinderen die vaak en herhaaldelijk worden voorgelezen, een veel uitgebreidere woordenschat dan kinderen die woorden leren van televisie of andere verbale spraak. Dit komt omdat boeken, zelfs kinderboeken, tot wel 50% meer ongewone woorden bevatten dan ons dagelijkse woordenschat of televisieprogramma’s.
Conclusie over het voorlezen van kinderen
Het creëeren van een aangename thuisomgeving waar boeken regelmatig hardop worden voorgelezen en waarbij de kinderen interactief kunnen deelnemen, is van vitaal belang voor de ontwikkeling het brein die nodig zijn voor toekomstige taal- en leesvaardigheden.
Verhaaltjes voorlezen bereidt je kinderen dus voor op een levenslang cognitief succes.
