Onze hersenen werken in de eerste instantie als een filtratie-systeem. De hoeveelheid prikkels die ons, op eender welk moment, worden aangereikt is overweldigend en ons brein is geëvolueerd om ons te helpen deze prikkels op een makkelijke manier te sorteren. Het is niet nodig om elke boom of elk blad te zien. We zien auto’s zonder elk merk en model te noteren. Maar de informatie wordt wel gepresenteerd, gecatalogiseerd, en uiteindelijk wordt het meestal weggegooid wanneer we slapen.

Maar er is nog een ander deel van ons onderbewuste brein dat op automatische processen werkt, en dat ons leven eenvoudiger maakt. We denken bijvoorbeeld niet bewust na over de afzonderlijke stappen die we moeten nemen om onze tanden te poetsen of om naar ons werk te rijden. Zodra deze activiteiten zijn aangeleerd, vormen ze gewoonten en onze hersenen zijn zich dan enkel bewust van de eerste stap, en schakelen dan over naar een standaard modus voor de rest.

Omdat de werking van ons onderbewustzijn ons bewuste gedrag ondersteunt, kunnen we ons bewustzijn gebruiken om ons brein te trainen en sommige dingen wel of juist niet te filteren. Door zowel productieve als niet productieve gedachten en patronen te herkennen, kunnen we vorm geven aan waar onze focus en aandacht naartoe gaat. Dit zal ons gedrag op een directe manier beïnvloeden, en ons helpen onze doelen sneller en op een slimmere manier te bereiken.