Vitamine B1, ook bekend als thiamine, is een essentiële voedingsstof die een cruciale rol speelt in het functioneren van je lichaam. Het is betrokken bij het omzetten van voedsel in energie en speelt een belangrijke rol bij de werking van je zenuwstelsel. Echter, net zoals te weinig vitamine B1 problemen kan veroorzaken, kan een teveel aan vitamine B1 ook klachten tot gevolg hebben. In dit artikel gaan we dieper in op wat er gebeurt als je te veel vitamine B1 binnenkrijgt en welke klachten dit kan veroorzaken.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Aanbevolen dagelijkse inname van vitamine B1

Voordat we ingaan op de mogelijke klachten van een te hoog vitamine B1-gehalte, is het belangrijk om te begrijpen wat de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine B1 is. Dit helpt je om een beter beeld te krijgen van hoeveel vitamine B1 je nodig hebt en wat als te veel wordt beschouwd.

De aanbevolen dagelijkse inname van vitamine B1 kan variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht en algemene gezondheid. Over het algemeen worden de volgende richtlijnen gehanteerd:

 • Voor volwassen mannen: Ongeveer 1,2 milligram per dag.
 • Voor volwassen vrouwen: Ongeveer 1,1 milligram per dag.
 • Tijdens zwangerschap en borstvoeding kunnen de behoeften iets toenemen.

Het is belangrijk op te merken dat deze hoeveelheden gemiddelden zijn en dat individuele behoeften kunnen variëren. Een evenwichtige voeding met voldoende variatie kan doorgaans voorzien in je dagelijkse behoefte aan vitamine B1.

Wat gebeurt er bij een te hoog vitamine B1-gehalte?

Een teveel aan vitamine B1, hoewel minder vaak voorkomend dan een tekort, kan leiden tot problemen in het lichaam. Maar hoe ontstaat een overschot aan vitamine B1 eigenlijk?

Er zijn verschillende redenen waarom je vitamine B1-gehalte te hoog kan worden:

 • Overmatige inname van vitaminesupplementen die vitamine B1 bevatten.
 • Langdurige inname van medicijnen die vitamine B1 bevatten.
 • Medische aandoeningen die het metabolisme van vitamine B1 verstoren.
 • Zeldzame genetische aandoeningen die leiden tot een ophoping van vitamine B1 in het lichaam.

Nu we begrijpen hoe een te hoog vitamine B1-gehalte kan ontstaan, laten we eens kijken naar de mogelijke klachten en symptomen die hiermee gepaard kunnen gaan.

Gastro-intestinale problemen

Een teveel aan vitamine B1 kan gastro-intestinale problemen veroorzaken, hoewel dit minder vaak voorkomt dan bij sommige andere vitamines. Klachten kunnen zijn:

 • Misselijkheid: Je kunt misselijkheid ervaren als je een overschot aan vitamine B1 hebt.
 • Braken: Overgeven kan optreden als reactie op een teveel aan vitamine B1.
 • Buikpijn: Sommige mensen ervaren buikpijn en ongemak.

Het is belangrijk op te merken dat gastro-intestinale symptomen doorgaans mild zijn en meestal verdwijnen zodra de inname van vitamine B1 wordt verminderd.

Allergische reacties

In zeldzame gevallen kunnen allergische reacties optreden als gevolg van een overschot aan vitamine B1. Dit kan variëren van milde jeuk en huiduitslag tot ernstigere reacties zoals ademhalingsproblemen en anafylaxie. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen als je vermoedt dat je een allergische reactie hebt op vitamine B1-supplementen.

Neurologische symptomen

Een te hoog vitamine B1-gehalte kan ook neurologische symptomen veroorzaken, hoewel dit minder vaak voorkomt dan bij een vitamine B1-tekort. Deze symptomen kunnen zijn:

 • Hoofdpijn: Sommige mensen ervaren hoofdpijn als gevolg van een overschot aan vitamine B1.
 • Verwardheid: Verwarring en desoriëntatie kunnen voorkomen.
 • Stemmingsveranderingen: Stemmingsschommelingen zoals prikkelbaarheid kunnen optreden.
 • Problemen met coördinatie: Onhandigheid en coördinatieproblemen kunnen voorkomen, hoewel dit zeldzaam is.

Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen meestal verdwijnen zodra de inname van vitamine B1 wordt verminderd.

Huidproblemen

Huidproblemen als gevolg van een te hoog vitamine B1-gehalte zijn uiterst zeldzaam. In sommige gevallen kunnen huidreacties zoals jeuk en huiduitslag optreden. Als je veranderingen in je huid opmerkt die je toeschrijft aan vitamine B1-supplementen, raadpleeg dan een arts voor advies.

Effecten op andere voedingsstoffen

Een overmatige inname van vitamine B1 kan invloed hebben op de absorptie en het metabolisme van andere voedingsstoffen in je lichaam. Dit kan leiden tot onevenwichtigheden in je voeding. Het is daarom belangrijk om niet alleen te letten op de inname van vitamine B1, maar ook op je algehele voedingspatroon.

Diagnose en behandeling van een te hoog vitamine B1-gehalte

Als je vermoedt dat je te veel vitamine B1 binnenkrijgt en symptomen ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Een arts kan een grondige evaluatie uitvoeren, inclusief bloedonderzoek om je vitamine B1-gehalte te controleren.

De behandeling van een te hoog vitamine B1-gehalte omvat meestal het stoppen of verminderen van de inname van vitamine B1-supplementen of medicijnen die vitamine B1 bevatten. In ernstige gevallen, waarbij er ernstige symptomen optreden, kan ziekenhuisopname nodig zijn voor nauwlettend toezicht en ondersteunende zorg.

Het is van vitaal belang om niet zelfmedicatie te proberen en het vitamine B1-gehalte te verminderen zonder medisch advies, aangezien een gebrek aan vitamine B1 ook schadelijke effecten kan hebben.

Voorkomen van een te hoog vitamine B1-gehalte

Het voorkomen van een te hoog vitamine B1-gehalte begint met het bewust zijn van je inname van vitamine B1. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je binnen de aanbevolen grenzen blijft:

 • Evenwichtige voeding: De meeste mensen kunnen voldoende vitamine B1 verkrijgen via een evenwichtige voeding. Eet voedingsmiddelen zoals volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden, varkensvlees en vis om je vitamine B1-inname te optimaliseren.
 • Supplementen met mate: Als je besluit om vitamine B1-supplementen te nemen, doe dit dan alleen onder begeleiding van een zorgverlener en volg hun aanbevelingen op.
 • Medicatie met vitamine B1: Als je medicijnen gebruikt die vitamine B1 bevatten, volg dan de voorgeschreven doseringen en raadpleeg je arts als je vragen of zorgen hebt.
 • Medische aandoeningen: Als je een medische aandoening hebt die van invloed kan zijn op je vitamine B1-metabolisme, bespreek dit dan met je arts en volg hun advies op.
 • Monitoring van symptomen: Wees alert op mogelijke symptomen van een te hoog vitamine B1-gehalte, vooral als je vitamine B1-supplementen gebruikt. Als je ongebruikelijke symptomen opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Conclusie

Hoewel vitamine B1 van vitaal belang is voor je lichaam, kan een teveel aan deze vitamine klachten veroorzaken. Het is van essentieel belang om bewust te zijn van je inname en eventuele symptomen serieus te nemen. Als je denkt dat je een te hoog vitamine B1-gehalte hebt, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Diagnose en behandeling zijn cruciaal om mogelijke schadelijke effecten te voorkomen.

Zorg ervoor dat je evenwichtig eet en voedingsmiddelen met vitamine B1 opneemt in je dieet om tekorten te voorkomen, maar overdrijf het niet met supplementen. Je gezondheid is gebaat bij een evenwichtige benadering van voeding en voedingssupplementen, waarbij je altijd medisch advies inwint als je twijfelt over je vitamine B1-gehalte.

Bronnen en verwijzingen 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19436154/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482360/