Je hebt vast wel eens gehoord van vitamine A en hoe belangrijk het is voor je gezondheid. Het is een essentiële voedingsstof die een cruciale rol speelt in verschillende lichaamsfuncties, zoals het behoud van een gezonde huid, het functioneren van je ogen en het ondersteunen van je immuunsysteem

Echter, net als bij veel andere voedingsstoffen, is het mogelijk om teveel vitamine A binnen te krijgen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op teveel vitamine A, de symptomen, langdurige gevolgen en hoe je het kunt voorkomen.

Geschatte leestijd: 0 minuten

Wat is Vitamine A?

Laten we beginnen met een basisbegrip van vitamine A. Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die essentieel is voor een goede gezondheid. Het speelt een sleutelrol bij het behoud van een gezonde huid, het ondersteunen van je immuunsysteem en het behouden van goed zicht, vooral in het donker. Er zijn twee vormen van vitamine A in voeding: retinol en provitamine A-carotenoïden.

Retinol is de actieve vorm van vitamine A die voorkomt in dierlijke producten zoals lever, eieren en zuivelproducten. Provitamine A-carotenoïden zijn plantaardige stoffen die je lichaam kan omzetten in vitamine A, zoals bètacaroteen, dat wordt aangetroffen in wortels, zoete aardappelen en donkergroene bladgroenten.

De aanbevolen dagelijkse inname van vitamine A varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht en andere factoren, maar voor volwassenen wordt meestal een inname van ongeveer 700-900 microgram retinol-equivalenten (RE) aanbevolen.

Symptomen van Teveel Vitamine A

Hoewel vitamine A van vitaal belang is voor je algehele gezondheid, is het cruciaal om te begrijpen dat een overdreven inname ervan kan leiden tot een reeks onaangename symptomen en gezondheidsproblemen. Hier zullen we dieper ingaan op de symptomen die je kunt ervaren als je teveel vitamine A binnenkrijgt, en we zullen je helpen begrijpen hoe deze symptomen zich manifesteren en welke impact ze op je welzijn kunnen hebben.

 • Maagklachten: Een van de eerste en meest voorkomende tekenen van overmatige vitamine A-inname zijn maagklachten. Dit omvat symptomen zoals misselijkheid, braken en buikpijn. Het gevoel van misselijkheid kan overweldigend zijn en kan resulteren in herhaaldelijk braken, wat leidt tot uitdroging en ernstig ongemak. Buikpijn kan variëren van mild tot ernstig, waardoor je dagelijkse activiteiten worden verstoord.
 • Vermoeidheid: Overmatige vitamine A kan vermoeidheid veroorzaken, wat een significante invloed kan hebben op je algehele welzijn en je vermogen om normaal te functioneren. Vermoeidheid manifesteert zich als extreme uitputting en lusteloosheid, waardoor het moeilijk wordt om dagelijkse taken uit te voeren en een gevoel van constante vermoeidheid kan optreden.
 • Duizeligheid: Sommige mensen kunnen duizeligheid ervaren als gevolg van een overmaat aan vitamine A in hun lichaam. Deze duizeligheid kan variëren van lichte duizelingen tot ernstige draaiduizeligheid. Het wordt veroorzaakt door verstoringen in het evenwichtsorgaan, dat verantwoordelijk is voor het handhaven van je balans. Duizeligheid kan leiden tot onzeker lopen en kan het risico op vallen vergroten.

Langdurige Gevolgen van Teveel Vitamine A

Terwijl de kortetermijnsymptomen van teveel vitamine A hinderlijk kunnen zijn, kunnen de langdurige gevolgen ervan veel ernstiger zijn. Als je gedurende een lange periode teveel vitamine A binnenkrijgt, kan dit leiden tot een aandoening die bekend staat als hypervitaminose A. Hier zijn enkele van de langdurige gevolgen van teveel vitamine A:

 • Osteoporose: Een van de meest alarmerende langetermijngevolgen van overmatige vitamine A-inname is het verhoogde risico op osteoporose. Osteoporose is een aandoening waarbij je botten fragiel en broos worden, wat het risico op fracturen aanzienlijk verhoogt. Het verlies van botdichtheid als gevolg van hypervitaminose A kan leiden tot aanzienlijke gezondheidsproblemen en mobiliteitsbeperkingen.
 • Verhoogd risico op fracturen: Door het verzwakken van je botten verhoogt teveel vitamine A het risico op fracturen. Zelfs kleine stoten of ongelukken kunnen leiden tot botbreuken als je botten verzwakt zijn door langdurige inname van excessieve hoeveelheden vitamine A.
 • Levertoxiciteit: De lever speelt een cruciale rol bij de verwerking van vitamine A in je lichaam. Als je teveel vitamine A binnenkrijgt, kan dit leiden tot levertoxiciteit, waarbij je lever beschadigd raakt. Levertoxiciteit kan ernstige leverproblemen veroorzaken en kan resulteren in geelzucht, vermoeidheid en spijsverteringsproblemen.

Het begrijpen van deze langdurige gevolgen benadrukt het belang van het bewaken van je vitamine A-inname en ervoor te zorgen dat je binnen de aanbevolen dagelijkse grenzen blijft om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Het is essentieel om bewust te zijn van de impact van teveel vitamine A op je lichaam en te streven naar een gebalanceerd dieet en verstandig gebruik van supplementen om deze risico’s te minimaliseren.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Vitamine A

Nu je op de hoogte bent van de symptomen en langetermijngevolgen van teveel vitamine A, is het cruciaal om te begrijpen wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine A is. De ADH varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht en andere individuele factoren. Het is echter belangrijk om een algemeen idee te hebben van de aanbevolen inname om te voorkomen dat je teveel vitamine A binnenkrijgt.

De ADH van vitamine A wordt meestal gemeten in microgram retinol-equivalenten (RE) en kan variëren van 700 tot 900 microgram RE per dag voor volwassenen, afhankelijk van geslacht en leeftijd. Hier is een overzicht van de ADH voor vitamine A voor verschillende leeftijdsgroepen:

 • Kinderen van 1-3 jaar: Ongeveer 300-400 microgram RE per dag.
 • Kinderen van 4-8 jaar: Ongeveer 400-500 microgram RE per dag.
 • Kinderen van 9-13 jaar: Ongeveer 600-700 microgram RE per dag.
 • Adolescenten en volwassenen (14 jaar en ouder): Ongeveer 700-900 microgram RE per dag.

Het is belangrijk om te beseffen dat de ADH bedoeld is als een richtlijn om te voldoen aan de minimale vitamine A-behoeften van de meeste mensen. Het betekent niet dat je elke dag precies deze hoeveelheid moet consumeren, maar eerder dat je binnen deze aanbevolen grenzen moet blijven om te voorkomen dat je teveel vitamine A binnenkrijgt.

Vitamine A zit ook in de heerlijke Complete maaltijd shake van Nutrifoodz maar ook in de frisse Greens Detox van Nutrifoodz, bezoek de webshop voor meer info en aanbiedingen.

Diagnose en Behandeling

Als je vermoedt dat je teveel vitamine A hebt ingenomen en symptomen ervaart, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Je arts kan verschillende tests uitvoeren om de hoeveelheid vitamine A in je lichaam te bepalen en de ernst van het probleem vast te stellen.

 • Hoe wordt teveel vitamine A gediagnosticeerd?: Diagnose omvat meestal bloedonderzoek om het niveau van vitamine A in je bloed te meten.
 • Behandelingsopties: De behandeling van teveel vitamine A kan variëren, afhankelijk van de ernst van het probleem. In veel gevallen is het stoppen van vitamine A-supplementen en het vermijden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A voldoende om de symptomen te verlichten. Symptomatische behandeling kan ook worden aanbevolen om specifieke klachten te verlichten.

Preventie van Teveel Vitamine A

Je weet nu de risico’s van teveel vitamine A, laten we eens kijken naar manieren om dit probleem te voorkomen.

 • Voedingstips om excessieve vitamine A-inname te voorkomen: Een gezond dieet is de sleutel tot het voorkomen van teveel vitamine A. Eet een gevarieerd dieet met een goede balans tussen dierlijke en plantaardige bronnen van vitamine A. Vermijd excessieve inname van lever, wat extreem rijk is aan vitamine A.
 • Bewustzijn van vitamine A-supplementen: Als je voedingssupplementen gebruikt, wees dan bewust van de hoeveelheid vitamine A die ze bevatten. Lees altijd de etiketten en overleg met een gezondheidsprofessional voordat je nieuwe supplementen toevoegt aan je routine.
 • Raadpleeg een gezondheidsprofessional: Als je vragen hebt over je vitamine A-inname of als je symptomen ervaart die verband kunnen houden met teveel vitamine A, aarzel dan niet om contact op te nemen met een gezondheidsprofessional. Ze kunnen je adviseren over je dieet en eventuele supplementen.

Conclusie

In dit artikel hebben we uitgebreid onderzocht wat de gevolgen zijn van een teveel aan vitamine A. Hoewel vitamine A essentieel is voor een goede gezondheid en veel belangrijke functies in ons lichaam vervult, is het belangrijk om te begrijpen dat overmatige inname ervan tot ernstige problemen kan leiden.

We hebben besproken hoe teveel vitamine A kortetermijnsymptomen zoals maagklachten, vermoeidheid en duizeligheid kan veroorzaken, die aanzienlijk ongemak kunnen veroorzaken en je dagelijkse leven kunnen beïnvloeden. Bovendien hebben we gekeken naar de langdurige gevolgen van hypervitaminose A, waaronder osteoporose, een verhoogd risico op fracturen en levertoxiciteit. Deze langetermijngevolgen kunnen aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en de kwaliteit van leven aanzienlijk verminderen.

Om te voorkomen dat je teveel vitamine A binnenkrijgt, is het van cruciaal belang om je bewust te zijn van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A, die varieert afhankelijk van je leeftijd en geslacht. 

Het is essentieel om een gebalanceerd dieet te volgen en voedseletiketten te lezen om je inname van vitamine A onder controle te houden. Als je voedingssupplementen gebruikt, raadpleeg dan een gezondheidsprofessional om ervoor te zorgen dat je geen gevaarlijk hoge doses inneemt.

Kortom, vitamine A is een essentiële voedingsstof, maar net als bij alles in het leven geldt ook hier: overdrijf het niet. Zorg ervoor dat je binnen de aanbevolen grenzen blijft om de voordelen van vitamine A te benutten zonder de risico’s van overmatige inname. 

Je gezondheid is van het grootste belang, en het nemen van verstandige maatregelen met betrekking tot je vitamine A-inname zal bijdragen aan een gezonder en evenwichtiger leven.

Goed Nieuws

Je kan je dagelijkse portie groenten en fruit eenvoudig binnenkrijgen met een Nutrifoodz Greens Detox.

De Nutrifoodz Greens Detox Juice bevat onder meer kokoswater, spirulinabieten, citroen, munt, groene thee en tarwegras, één van de 11 superfoods die opgenomen zijn in de Nutrifoodz Greens Detox.

Nutrifoodz Greens Detox Juice bevat naast de superfoods ook een selectie van de 21 groenten- en fruitsoorten.

Veel minder werk dus. 1 theelepel Nutrifoodz Greens Detox in een glas met 100ml, fris gekoeld water of sap op de nuchtere maag is voldoende per dag.

Mocht je niet altijd tijd hebben om zelf te juicen, of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan eens een Nutrifoodz Greens Detox.

Nutrifoodz Greens Detox bestaat uit maar liefst 21 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals tarwegras, kokoswater, spirulina, bieten, citroen, munt, groene thee etc.

En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.

Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.

En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat ervaren met je Nutrifoodz Greens Detox en wat het voor je gezondheid en algemeen welzijn betekent…

Probeer het vandaag!

Geniet ervan!

Nutrifoodz

Bronnen en verwijzingen

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-Consumer/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532916/