Je hebt vast weleens gehoord dat vitamine A belangrijk is voor je gezondheid, maar weet je eigenlijk wel in welke voedingsmiddelen je deze essentiële voedingsstof kunt vinden? Vitamine A is cruciaal voor verschillende lichaamsfuncties, zoals het behoud van gezonde huid, goed zicht en een sterk immuunsysteem

In dit artikel gaan we dieper in op waar je vitamine A in voeding kunt vinden, welke voedingsmiddelen veel vitamine A bevatten, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, en het verschil tussen vitamine A uit voedsel en supplementen.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Waar Zit Vitamine A In?

Vitamine A is te vinden in zowel dierlijke als plantaardige voedingsbronnen. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste bronnen:

Dierlijke bronnen van vitamine A

 • Lever: Lever, met name levertraan, staat bekend als een van de rijkste bronnen van vitamine A. Een kleine hoeveelheid lever kan al een aanzienlijke hoeveelheid vitamine A leveren. Het is echter belangrijk om lever met mate te consumeren vanwege het risico op te veel vitamine A.
 • Eieren: Eieren bevatten vitamine A, vooral in de dooier. Hoewel ze geen extreem hoge hoeveelheden vitamine A bevatten, dragen ze bij aan je totale inname van deze voedingsstof.
 • Zuivelproducten: Zuivelproducten zoals melk en kaas kunnen ook vitamine A bevatten, vooral wanneer ze verrijkt zijn. Kijk op de verpakking om te zien of er vitamine A is toegevoegd.
 • Vette vis: Sommige vette vissoorten, zoals zalm, makreel en tonijn, bevatten vitamine A. Hoewel de hoeveelheden niet zo hoog zijn als in lever, leveren ze nog steeds een waardevolle bijdrage aan je vitamine A-inname.

Plantaardige bronnen van provitamine A-carotenoïden

 • Wortels: Wortels staan bekend om hun hoge gehalte aan bètacaroteen, een provitamine A-carotenoïde. Het lichaam kan bètacaroteen omzetten in vitamine A wanneer dat nodig is.
 • Zoete aardappelen: Zoete aardappelen zijn een uitstekende bron van bètacaroteen en leveren ook andere belangrijke voedingsstoffen.
 • Donkergroene bladgroenten: Groenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli bevatten bètacaroteen en zijn rijk aan andere antioxidanten en voedingsstoffen.
 • Paprika’s: Rode en oranje paprika’s bevatten ook bètacaroteen en kunnen een kleurrijke aanvulling zijn op je dieet.

Verrijkte voedingsmiddelen

 • Ontbijtgranen: Sommige ontbijtgranen zijn verrijkt met vitamine A en andere nuttige voedingsstoffen. Lees het etiket om te zien of je ontbijtgranen vitamine A bevatten.
 • Plantaardige melkvervangers: Plantaardige melkvervangers zoals amandelmelk of sojamelk kunnen ook verrijkt zijn met vitamine A, vergelijkbaar met zuivelproducten.
 • Margarine: Verrijkte margarine kan vitamine A bevatten en wordt soms aanbevolen voor mensen met een tekort aan deze vitamine.

Wist je dat Nutrifoodz ook heerlijke ontbijtgranen verkoopt? Neem snel een kijk in de webshop voor meer info.

Nu je weet waar vitamine A in voeding te vinden is, laten we eens kijken naar welke voedingsmiddelen veel vitamine A bevatten.

Waar Zit Veel Vitamine A In?

Sommige voedingsmiddelen bevatten aanzienlijk meer vitamine A dan andere. Hier zijn enkele voedingsmiddelen met hoge gehaltes aan vitamine A:

Voedingsmiddelen met hoge vitamine A-gehaltes

 • Lever: Lever, vooral die van dieren zoals runderen, kippen of kalkoenen, is veruit de rijkste bron van vitamine A. Eén portie lever kan je dagelijkse behoefte aan vitamine A overschrijden, dus wees voorzichtig met de inname ervan.
 • Wortels: Wortels zijn een van de meest bekende voedingsmiddelen met een hoog bètacaroteengehalte. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook veelzijdig in gerechten.
 • Zoete aardappelen: Net als wortels bevatten zoete aardappelen veel bètacaroteen en bieden ze tal van voordelen voor de gezondheid.
 • Spinazie: Spinazie staat bekend om zijn rijkdom aan voedingsstoffen, waaronder bètacaroteen. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op je dieet om je vitamine A-inname te verhogen.

De rol van kleur in voedingsmiddelen

De kleur van voedingsmiddelen kan vaak een aanwijzing zijn voor hun vitamine A-gehalte. Hier zijn enkele kleurrijke voedingsmiddelen die bètacaroteen bevatten:

 • Oranje en gele voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen zoals pompoen, mango’s, abrikozen en cantaloupe-meloenen zijn rijk aan bètacaroteen. Het eten van deze kleurrijke vruchten en groenten kan je helpen om je vitamine A-inname te verhogen.
 • Donkergroene voedingsmiddelen: Bladgroenten zoals broccoli en boerenkool zijn niet alleen rijk aan ijzer en calcium, maar ze bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden bètacaroteen.
 • Rode en oranje paprika’s: Paprika’s voegen niet alleen smaak en kleur toe aan gerechten, maar ze zijn ook een uitstekende bron van bètacaroteen. Probeer ze in salades of roerbak gerechten.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Vitamine A

Het is uiteraard ook belangrijk om te begrijpen hoeveel vitamine A je dagelijks nodig hebt. 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) varieert afhankelijk van je leeftijd, geslacht en andere individuele factoren. Hier is een overzicht van de ADH voor vitamine A voor verschillende leeftijdsgroepen:

 • Kinderen van 1-3 jaar: Ongeveer 300-400 microgram retinol-equivalenten (RE) per dag.
 • Kinderen van 4-8 jaar: Ongeveer 400-500 microgram RE per dag.
 • Kinderen van 9-13 jaar: Ongeveer 600-700 microgram RE per dag.
 • Adolescenten en volwassenen (14 jaar en ouder): Ongeveer 700-900 microgram RE per dag.

Het is belangrijk om te beseffen dat de ADH bedoeld is als een richtlijn om te voldoen aan de minimale vitamine A-behoeften van de meeste mensen. Het betekent niet dat je elke dag precies deze hoeveelheid moet consumeren, maar eerder dat je binnen deze aanbevolen grenzen moet blijven om te voorkomen dat je teveel vitamine A binnenkrijgt.

Om te bepalen hoeveel vitamine A je daadwerkelijk binnenkrijgt, is het handig om voedseletiketten te lezen en rekening te houden met de hoeveelheid vitamine A in voedingsmiddelen en supplementen

Het is belangrijk om je bewust te zijn van je inname, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, of bepaalde medische aandoeningen hebt die je vitamine A-metabolisme kunnen beïnvloeden. Een gezond dieet en een verstandige benadering van supplementen kunnen bijdragen aan het behoud van een optimale gezondheid en welzijn.

Vitamine A in Voeding: Hoe te Profiteren

Inmiddels weet je in welke voeding je vitamine A kunt vinden en wat de ADH is, laten we eens kijken naar hoe je optimaal kunt profiteren van vitamine A in je dieet.

Gezonde eetgewoonten bevorderen: Een gevarieerd dieet dat rijk is aan groenten, fruit, magere eiwitten en volle granen, kan je helpen om voldoende vitamine A binnen te krijgen. Probeer dagelijks voedingsmiddelen uit verschillende categorieën op te nemen om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen krijgt.

Koken en bereiden van voedingsmiddelen om vitamine A te behouden: Vitamine A is gevoelig voor hitte en licht, wat betekent dat het tijdens het koken en bewaren van voedingsmiddelen kan afbreken. 

Om het vitamine A-gehalte in je voedsel te behouden, kun je overwegen om groenten kort te stomen in plaats van ze te koken, en voedingsmiddelen in een donkere en koele omgeving te bewaren.

Bewustzijn van voedingssupplementen: Als je denkt dat je mogelijk niet genoeg vitamine A binnenkrijgt via je dieet, kun je overwegen om voedingssupplementen te gebruiken. 

Het is echter belangrijk om hier voorzichtig mee te zijn en alleen supplementen te nemen onder begeleiding van een arts of diëtist. Het nemen van te veel vitamine A-supplementen kan leiden tot overdosering en gezondheidsproblemen.

Supplementen vs. Echt Voedsel: Voordelen en Nadelen

Het gebruik van supplementen als aanvulling op je dieet kan soms nuttig zijn, maar er zijn belangrijke overwegingen te maken als het gaat om de voordelen en nadelen van supplementen in vergelijking met het verkrijgen van vitamine A uit echt voedsel.

Voordelen van het verkrijgen van vitamine A uit voedsel:

 • Voedingsstoffen in hun natuurlijke vorm: Vitamine A in voedingsmiddelen komt voor in de natuurlijke vorm, waardoor je lichaam het gemakkelijk kan absorberen en gebruiken samen met andere nuttige voedingsstoffen die van nature in voedingsmiddelen voorkomen.
 • Synergetische effecten van andere voedingsstoffen: Voedingsmiddelen rijk aan vitamine A bevatten vaak andere gezonde voedingsstoffen, zoals vezels, antioxidanten en mineralen. Deze voedingsstoffen werken samen om je algehele gezondheid te ondersteunen.

Wist je dat de Nutrifoodz Complete ook vitamine A bevat? Neem anders eens een kijkje op de webshop voor meer info.

Nadelen en risico’s van vitamine A-supplementen:

 • Risico op overdosering: Het nemen van te veel vitamine A-supplementen kan leiden tot overdosering, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, waaronder leverschade, bot problemen en aantasting van je gezondheid in plaats van verbetering. Het is essentieel om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden te respecteren en niet te overdrijven met supplementen.
 • Mogelijke interacties met medicijnen: Vitamine A-supplementen kunnen wisselwerkingen hebben met bepaalde medicijnen, waaronder retinoïden en sommige antibiotica. Het is raadzaam om je arts te raadplegen als je supplementen overweegt en medicijnen gebruikt.
 • Verminderde voedingswaarde: Vitamine A-supplementen bevatten vaak alleen vitamine A en missen de andere voedingsstoffen die je uit hele voedingsmiddelen zou halen. Het is belangrijk om te onthouden dat voedingsmiddelen een complexe mix van voedingsstoffen bevatten die samenwerken voor optimale gezondheid.

Conclusie

Vitamine A is een essentiële voedingsstof die een cruciale rol speelt in verschillende lichaamsfuncties. Het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen rijk zijn aan vitamine A en hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende van deze voedingsstof binnenkrijgt. Door een gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan vitamine A-rijke voedingsmiddelen, kun je de voordelen van deze vitamine maximaliseren zonder de risico’s van overdosering.

Het is ook van belang om bewust te zijn van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A, die varieert afhankelijk van je leeftijd en geslacht. Probeer je vitamine A-behoeften te dekken door gezonde voedingsmiddelen te eten en wees voorzichtig met het gebruik van supplementen, vooral zonder medisch advies.

Onthoud dat een uitgebalanceerd dieet met diverse voedingsmiddelen de sleutel is tot een optimale gezondheid. Vitamine A is slechts een van de vele voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. 

Blijf genieten van een gevarieerd dieet en raadpleeg een gezondheidsprofessional als je vragen hebt over je voedingsbehoeften. Je gezondheid is van het grootste belang, en het maken van verstandige keuzes met betrekking tot je voeding zal bijdragen aan een gezonder en evenwichtiger leven.

Ervaar de ultieme voedingsbron met Nutrifoodz Complete!

Stel je voor: een complete, uitgebalanceerde maaltijd die binnen één minuut klaar is. 

Nutrifoodz Complete biedt jou precies dat – een verrukkelijke, vullende drank die niet alleen je honger stilt, maar ook jouw lichaam voedt met de essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft. Of je nu een maaltijd wilt vervangen of gewoonweg nood hebt aan een voedzame snack boordevol eiwitten, Nutrifoodz Complete is jouw antwoord op gemak, voeding en smaak.

Beeld je in: een harmonieuze combinatie van rijke vanille- of chocoladesmaak met een overvloed aan voordelen die verder gaan dan alleen een heerlijke smaaksensatie.

Laat Nutrifoodz Complete je verrassen met:

 • Een overvloed aan 26 vitamines en mineralen, zorgvuldig samengesteld om jouw lichaam te voeden en te ondersteunen.
 • Een rijke bron van plantaardige eiwitten – 29g per maaltijd (100g) – met een optimaal aminozuurprofiel om je lichaam te versterken.
 • Complexe koolhydraten afkomstig van havermout, wat zorgt voor een constante energievoorziening.
 • Essentiële vetten, inclusief evenwichtige omega-3, omega-6 en enkelvoudig onverzadigde vetten die je een uitstekend vetzuurprofiel bieden.
 • Vezelrijk met oplosbare en onoplosbare vezels voor een gezonde spijsvertering en verzadiging.
 • Verzadigd met phytonutriënten – voedingsstoffen rechtstreeks uit planten – die deze shake omtoveren tot een ware voedingsbom!

Nutrifoodz Complete is meer dan alleen een maaltijdshake; het is jouw nieuwe reisgenoot voor een actieve levensstijl en welzijn. 

Bestel nu en ontdek de kracht van Nutrifoodz Complete. Geef jouw lichaam wat het verdient en geniet!

Met smakelijke groeten,

Het Nutrifoodz Team

P.S. Ben jij klaar om jouw voedingsroutine te transformeren?

Nutrifoodz Complete is een eenvoudige manier om voedingsrijkdom in jouw dagelijkse leven te integreren.

Bronnen en verwijzingen

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-Consumer/