Falafels van zoete aardappel (recept)
porties: 4 | voorbereiding: 15 min | kooktijd: 25 min
Deze week hebben we de falafels van Zoete Aardappel die een gezonde en lekkere draai geeft aan het traditionele falafelrecept. Deze variant gebruikt zoete aardappel als hoofdingrediënt, waardoor de falafels een unieke smaak en textuur krijgen.Zoete aardappels zijn rijk aan magnesium, calcium, kalium & vitamine C. Eén portie is al goed voor 40% tot 50% van je dagelijkse vitamine C behoefte. Geweldige immuunsysteem booster.
Geniet van de heerlijke smaak en voedzaamheid van deze Falafels.
Wat je nodig hebt (ingrediënten)
-
1 middelgrote zoete aardappel
-
2 theelepels kokosolie
-
1 ui, in blokjes gesneden
-
2 teentjes knoflook, fijngehakt
-
40gr gerolde haver
-
2x 400g blikjes kikkererwten, uitgelekt
-
1 theelepel komijn, gemalen
-
1 theelepel gerookt paprikapoeder
-
1 theelepel zout
-
½ theelepel zwarte peper
-
1/4 theelepel chilipoeder
-
2 eetlepels tomatenpuree
-
130gr blik zoete maïs, uitgelekt
-
30gr koriander
Voedingswaarden per portie
-
Energie: 358 kcal
-
Vetten: 8 gr
-
Koolhydraten: 62 gr
-
Eiwitten: 15 gr
-
Vezels: 16 gr
Scan de code met de foodtracker-app.
Zo maak je dit gerecht (bereidingswijze)
-
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
-
Prik met een vork in de zoete aardappel en zet hem 10 minuten op hoog in de magnetron, tot hij zacht is.
-
Verhit de kokosolie in een pan en fruit de ui 2-3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut.
-
Doe de havermout in een keukenmachine en blancheer tot een meel. Voeg de kikkererwten, ui en knoflook, komijn, gerookt paprikapoeder, zout, peper, chilipeper en tomatenpuree toe. Verwerk tot een grof mengsel en doe over in een kom.
-
Schep het zachte vruchtvlees van de zoete aardappel en voeg toe aan de kom. Voeg vervolgens de zoete maïs en koriander toe en meng alles goed door elkaar.
-
Zet 30 minuten in de koelkast om het deeg te laten opstijven.
-
Vorm met je handen 20 balletjes van het deeg en leg ze op de beklede bakplaat. Druk elke bal plat tot een pasteitje en bak 15 minuten in de hete oven. Haal ze uit de oven, draai ze om en bak ze nog 10 minuten tot ze goudbruin zijn.
-
Serveer de falafels met je favoriete hummus, groenten, salade of geroosterde pitas.