Oestrogeen is een belangrijk hormoon dat een cruciale rol speelt in het lichaam van zowel mannen als vrouwen, hoewel het vooral bekend is vanwege zijn invloed op de vrouwelijke voortplantingsorganen. Lees hieronder over oestrogeen tekort symptomen.

Het is essentieel om de symptomen van oestrogeen tekort te herkennen, omdat dit kan helpen bij het vroegtijdig identificeren en behandelen van gezondheidsproblemen die door dit tekort worden veroorzaakt. 

In dit artikel bespreken we wat oestrogeen is, de oorzaak en de symptomen van een oestrogeen tekort, en hoe dit kan worden gediagnosticeerd en behandeld.

Geschatte leestijd: 6 minutes

Wat is oestrogeen?

Oestrogeen is een hormoon dat voornamelijk wordt geproduceerd in de eierstokken bij vrouwen, maar ook in kleinere hoeveelheden in de bijnieren en vetweefsel. Bij mannen wordt oestrogeen in veel kleinere hoeveelheden geproduceerd in de testikels. 

Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de regulatie van de menstruatiecyclus, de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken en het behoud van botdichtheid.

Belang van oestrogeen voor de algehele gezondheid

Oestrogeen is cruciaal voor veel lichaamsfuncties. Het helpt bij het reguleren van de menstruele cyclus, ondersteunt de gezondheid van de botten, en draagt bij aan de gezondheid van de huid en het haar. Bovendien speelt oestrogeen een rol bij de regulatie van de stemming en de cognitieve functies. Een tekort aan oestrogeen kan daarom diverse gezondheidsproblemen veroorzaken.

De oorzaken van een oestrogeentekort

Levensfasen zoals menopauze en perimenopauze

Een van de meest voorkomende oorzaken van een oestrogeentekort is de menopauze, de periode in het leven van een vrouw waarin de menstruatie permanent stopt. De perimenopauze, de overgangsperiode voor de menopauze, kan ook leiden tot een afname van de oestrogeenproductie.

Medische aandoeningen en behandelingen

Bepaalde medische aandoeningen, zoals het syndroom van Turner of het syndroom van Polycysteus-ovarium (PCOS), kunnen leiden tot een oestrogeentekort. Daarnaast kunnen behandelingen zoals chemotherapie en bestraling, evenals chirurgische verwijdering van de eierstokken, de productie van oestrogeen verminderen.

Levensstijl en omgevingsfactoren

Levensstijlfactoren zoals extreme gewichtsverlies, intense lichamelijke inspanning, en stress kunnen ook bijdragen aan een verlaagde oestrogeenproductie. Bovendien kunnen bepaalde omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan endocriene verstoorders, de hormoonproductie beïnvloeden.

Omega 3 https://shop.nutrifoodz.nl/collections/vitamines/products/omega-3

De symptomen van een oestrogeentekort

Onregelmatige menstruatiecycli

Een tekort aan oestrogeen kan de menstruatiecyclus verstoren, waardoor je onregelmatige of gemiste menstruaties kunt ervaren. Dit komt omdat oestrogeen een cruciale rol speelt in de regulatie van de menstruele cyclus. Symptomen van onregelmatige menstruatie kunnen onder andere zware bloedingen, lichte bloedingen, of het volledig uitblijven van de menstruatie zijn.

Opvliegers en nachtelijk zweten

Opvliegers en nachtelijk zweten zijn veelvoorkomende symptomen van een oestrogeentekort. Deze symptomen worden veroorzaakt door schommelingen in de hormoonspiegels die invloed hebben op de hypothalamus, het deel van de hersenen dat de lichaamstemperatuur reguleert. Dit kan leiden tot plotselinge warmteaanvallen en overmatig zweten, wat je dagelijks leven flink kan verstoren.

Vaginale droogheid

Oestrogeen is belangrijk voor de gezondheid van de vaginale weefsels. Een tekort aan dit hormoon kan leiden tot vaginale droogheid, wat ongemak en pijn tijdens geslachtsgemeenschap kan veroorzaken. Behandelingen voor vaginale droogheid kunnen onder andere het gebruik van glijmiddelen en hormonale therapieën omvatten.

Verminderd libido

Oestrogeen speelt een rol in het seksueel verlangen, en een tekort aan dit hormoon kan leiden tot een verminderd libido. Dit kan niet alleen fysiek ongemak veroorzaken, maar ook emotionele en relationele spanningen opleveren.

Stemmingswisselingen en depressie

Oestrogeen heeft invloed op de productie van serotonine, een neurotransmitter die bijdraagt aan het reguleren van de stemming. Een tekort aan oestrogeen kan leiden tot stemmingswisselingen en depressie. Symptomen kunnen variëren van milde prikkelbaarheid tot ernstige depressieve episodes.

Slaapproblemen

Een tekort aan oestrogeen kan slaappatronen beïnvloeden, wat kan leiden tot slapeloosheid of verstoorde slaap. Deze slaapproblemen kunnen op hun beurt bijdragen aan vermoeidheid en een verminderd energieniveau gedurende de dag.

Gewichtstoename

Oestrogeen speelt een rol in het reguleren van het metabolisme, en een tekort aan dit hormoon kan leiden tot gewichtstoename. Dit komt doordat veranderingen in de hormoonspiegels invloed kunnen hebben op de manier waarop het lichaam vet opslaat en energie verbrandt.

Haaruitval en droge huid

Oestrogeen is belangrijk voor de gezondheid van het haar en de huid. Een tekort aan oestrogeen kan leiden tot haaruitval en een droge huid. Dit kan zich uiten in dunner wordend haar, broze nagels, en een droge, schilferige huid.

Verminderde botdichtheid

Oestrogeen draagt bij aan de gezondheid van de botten door te helpen bij de opname van calcium. Een tekort aan dit hormoon kan leiden tot een verminderde botdichtheid, wat het risico op osteoporose en botbreuken verhoogt. Symptomen van osteoporose kunnen onder andere rugpijn, een verkromde houding, en een verhoogd risico op botbreuken zijn.

Vermoeidheid en energieverlies

Oestrogeen heeft invloed op de energieniveaus, en een tekort aan dit hormoon kan leiden tot vermoeidheid en energieverlies. Dit kan zich uiten in een constant gevoel van vermoeidheid, zelfs na voldoende slaap, en een algemeen gebrek aan energie om dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Diagnose en behandeling

Hoe een oestrogeentekort wordt gediagnosticeerd

Een oestrogeentekort kan worden gediagnosticeerd door een arts door middel van bloedtesten om de hormoonspiegels te meten. Daarnaast kan de arts je medische geschiedenis en symptomen evalueren om een nauwkeurige diagnose te stellen.

Mogelijke behandelingen en leefstijlaanpassingen

Behandelingen voor een oestrogeentekort kunnen onder andere hormonale therapieën, zoals oestrogeenvervangingstherapie, omvatten. Daarnaast kunnen leefstijlaanpassingen, zoals een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, oestrogeen supplementen, en stressmanagement, helpen bij het beheersen van de symptomen.

Conclusie

Een oestrogeentekort kan diverse symptomen veroorzaken die een aanzienlijke invloed kunnen hebben op je dagelijks leven en algehele gezondheid. Het is belangrijk om deze symptomen tijdig te herkennen en medisch advies in te winnen om de juiste diagnose en behandeling te krijgen. 

Door aandacht te besteden aan je gezondheid en eventuele veranderingen in je lichaam serieus te nemen, kun je bijdragen aan het behoud van een goede gezondheid en welzijn.

Duik als vrouw in de harmonieuze wereld van Hormony

Zeg als vrouw vaarwel tegen de soms overweldigende uitdagingen van PMS, een onzuivere huid, vermoeidheid, stemmingswisselingen, en die moeilijk te weerstane trek in zoetigheid. Met Hormony bieden we een smakelijke, verfrissende oplossing voor vrouwen die snakken naar harmonie en evenwicht.

Waarom is Hormony van Nutrifoodz zo bijzonder?

Het geheim zit hem in onze doordachte combinatie van cacao, kokosmelkpoeder, maca, shatavari, citroenmelisse, monnikspeper, kaneel, brandnetel en ashwagandha. Elk ingrediënt is zorgvuldig geselecteerd om de vrouwelijke gezondheid optimaal te ondersteunen. 

Ontdek Hormony, je dagelijkse dosis hemelse chocolade. Gemengd met water of plantaardige melk, biedt deze romige drank, gezoet met stevia, een luxe moment.

De MCT-vetten uit kokosmelk stabiliseren je bloedsuikerspiegel, terwijl flavonolen in cacao je welzijn ondersteunen. Shatavari en maca regulariseren je menstruatiecyclus* en verhogen de vruchtbaarheid*. Monnikspeper en citroenmelisse optimaliseren de intieme gezondheid*.

Voor dagelijkse rust en balans*, reken op ashwagandha, en voor een energieboost, vertrouw op brandnetel die ook bijdraagt aan een stralende huid*.

Ervaar Hormony zelf!

Gun jezelf de zachte, natuurlijke ondersteuning die je verdient.

Bestel Hormony nu en voel de balans en harmonie in je lichaam terugkeren.

Met harmonieuze groeten,

Het Nutrifoodz Team

P.S. Klaar om je hormoonbalans te herstellen? Voeg Hormony toe aan je dagelijkse routine en voel de verandering!

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

Bronnen en verwijzingen 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538260/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9533025/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10347535/