Plant nieuwe bomen en help de genezing van de planeet
Een team van wetenschappers aan de ETH Zürich heeft berekend hoeveel bomen er nodig zijn om voldoende CO2 uit de atmosfeer op te vangen. Het antwoord is volgens hen 4,4 miljard hectare nieuwe bossen.
“We hebben de wereldwijde potentiële boombedekking in kaart gebracht om te laten zien dat er 4,4 miljard hectare bladerdak zou kunnen bestaan onder het huidige klimaat,” leggen ze uit in een studie die is gepubliceerd in het tijdschrift “Science”.
“Als we bestaande bomen, landbouwgrond en stedelijke gebieden buiten beschouwing laten, ontdekten we dat er ruimte is voor 0,9 miljard hectare extra boombedekking, die 205 gigaton koolstof zou kunnen opslaan in gebieden die van nature bosgebieden en bossen zouden ondersteunen.”
De huidige ecosystemen zouden een extra 0,9 miljard hectare aaneengesloten bos kunnen ondersteunen, waardoor het huidige percentage beboste gebieden met 25% zou toenemen. Een grootschalige herbebossings-inspanning zou meer dan 500 miljard bomen omvatten en zou meer dan 200 gigaton extra koolstof vastleggen zodra deze bomen volwassen zijn. Als gevolg daarvan zouden we de atmosferische koolstofpool met ongeveer 25% kunnen verminderen.
De onderzoekers bevestigen aan de hand van hun studie dat bosherstel de beste oplossing is die nu beschikbaar is en die daadwerkelijk een impact kan hebben om klimaatverandering tegen te gaan.
Tussen 2001 en 2015 is wereldwijd maar liefst 3 miljoen hectare bos permanent verloren gegaan aan door landbouw veroorzaakte ontbossing. Dit was slechts 27% van het totale verlies. Nog eens 73% van het verlies in die periode was te wijten aan houtkap, bosbranden en andere oorzaken.
De huidige klimaatverandering, die naar verwachting langdurige droogtes en hittegolven met zich mee zal brengen, zou het gebied waar bossen kunnen gedijen, zelfs kunnen verkleinen. Volgens de schattingen van de onderzoekers zou het bladerdak wereldwijd tegen 2050 met nog eens 223 miljoen hectare kunnen inkrimpen, en vooral in de tropische gebieden, als er niets aan dit probleem gedaan wordt.
Daarom is er dringend behoefte aan actie. De onderzoekers bevestigen dat we zo snel mogelijk moeten beginnen met het planten van bomen op grote schaal!
Als we nu actie ondernemen, kan de kooldioxide in de atmosfeer met 25% worden teruggebracht, tot het niveau dat bijna een eeuw geleden voor het laatst werd gezien. Het zal echter tientallen jaren duren voordat nieuwe bossen volgroeid zijn en we dit potentieel kunnen bereiken.
Nu is het van levensbelang dat we onze huidige bossen zo veel mogelijk beschermen, andere klimaatoplossingen nastreven en fossiele brandstoffen geleidelijk uit onze economieën blijven weren, als we gevaarlijke klimaatveranderingen willen voorkomen.
Nutrifoodz kan samen met jou de planeet helpen genezen
Justdiggit is een non-profitorganisatie die zich bezighoudt met het ontwikkelen van projecten om klimaatveranderingen tegen te gaan. Justdiggit lost de problemen van droogte en ontbossing op door het graven van greppels in de droge grond, zodanig dat regenwater er toch in de bodem kan trekken.
Aan deze techniek danken ze ook hun naam. Normaal gezien zou in een woestijngebied het regenwater meteen verdampen wanneer het in contact komt met de hete en droge grond. Maar dankzij de techniek van Justdiggit kan het regenwater de bodem weer bereiken en deze zo weer vruchtbaar maken. Doordat de grond nog steeds zaden bevat en het nu wel water kan vasthouden, beginnen struiken en andere planten opnieuw te groeien.
De vergroening zorgt voor het herstel van de natuur. Dit zorgt voor meer voedsel, proper drinkwater en economische ontwikkeling. “Dankzij de vergroening herstelt het klimaat zich en zal de aarde weer een beetje afkoelen.”
