Omega-3 vetzuren hebben zich een prominente plek verworven in voedings- en gezondheidsdiscussies wereldwijd. In dit artikel zul je niet alleen ontdekken in welke voedingsmiddelen Omega-3 zit, maar ook de wetenschappelijke redenen achter hun aanwezigheid daarin. 

Dus na het lezen van dit artikel ben je niet alleen geïnformeerd over wáár je jouw Omega-3 kunt vinden, maar begrijp je ook waaróm deze specifieke voedingsmiddelen een bron zijn van deze belangrijke vetzuren. Lees dus snel verder!

Geschatte leestijd: 10 minutes

Omega 3: waar zit het in?

Wanneer je het hebt over Omega-3 vetzuren, worden vette vissen zoals zalm, makreel en sardientjes vaak als eerst genoemd. Deze vissen zijn niet alleen populair in culinaire kringen vanwege hun smaak, maar ook om hun rijke gehalte aan Omega-3. Echter, heb je je ooit afgevraagd waarom juist deze vissen zo’n overvloed aan deze essentiële vetzuren bevatten?

Het antwoord op deze vraag is tweeledig en heeft zowel te maken met de unieke leefomstandigheden van deze vissen als met hun specifieke dieet.

Leefomgeving en bescherming tegen kou

Vissen zoals zalm en makreel leven in koude wateren, variërend van de koude diepten van de Noordelijke Atlantische Oceaan tot de koude stromingen van de Stille Oceaan. In zulke koude omstandigheden is het voor deze vissen cruciaal om voldoende geïsoleerd te blijven om hun lichaamstemperatuur te reguleren en te overleven. 

Een manier waarop ze dit doen, is door een hoger vetgehalte in hun lichaam op te slaan. Dit vet fungeert niet alleen als een isolator, maar helpt de vissen ook om flexibel en mobiel te blijven, waardoor ze efficiënt kunnen zwemmen en jagen in deze koude wateren.

Voedingsbron en de rol van algen

Het is een intrigerend feit dat, hoewel deze vissen een hoge concentratie Omega-3 in hun lichaam hebben, ze deze essentiële vetzuren niet zelf produceren. Dus hoe krijgen ze het? Hun dieet speelt hierbij een cruciale rol.

De basis van de mariene voedselketen wordt gevormd door micro-organismen zoals algen. Deze algen zijn van nature rijk aan Omega-3 vetzuren. Kleinere vissen en plankton voeden zich met deze algen, waardoor ze zelf ook Omega-3 opnemen. 

Op hun beurt worden deze kleinere vissen dan weer geconsumeerd door grotere roofvissen zoals zalm en makreel. Door deze voedselketen accumuleren de Omega-3 vetzuren zich in de grotere vissen, waardoor ze uiteindelijk zo’n rijke bron van deze vetzuren worden voor menselijke consumptie.

De natuur heeft een fascinerend systeem gecreëerd waarbij Omega-3 vetzuren door de mariene voedselketen worden doorgegeven, van de eenvoudige algen tot de koningen van de oceaan zoals zalm en makreel. De combinatie van de koude leefomgeving en het dieet rijk aan Omega-3 van deze vissen maakt hen tot een uitstekende bron van deze essentiële vetzuren voor ons.

Waar zit nog meer omega 3 in: plantaardige bronnen

Hoewel vette vis vaak de hoofdrol krijgt in discussies over Omega-3, mogen we zeker de plantaardige bronnen van deze essentiële vetzuren niet over het hoofd zien. Er is een groeiend besef van de voedingswaarde en het belang van plantaardige bronnen, vooral voor vegetariërs, veganisten en anderen die vis en dierlijke producten vermijden.

De diversiteit van plantaardige bronnen

Naast de welbekende vissen zoals zalm en makreel, zijn er diverse plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan Omega-3. Voorbeelden hiervan zijn lijnzaad, chiazaad, walnoten, hennepzaad en algenolie. Wat opvalt is dat de vorm van Omega-3 die in deze plantaardige bronnen wordt gevonden, verschilt van die in vis.

Deze plantaardige bronnen bevatten voornamelijk ALA (alfa-linoleenzuur). Hoewel ALA een essentiële Omega-3 vetzuur is, is het niet hetzelfde als EPA en DHA, de twee hoofdtypen Omega-3 die in vis worden gevonden. Het menselijk lichaam kan ALA omzetten in EPA en DHA, maar het proces is niet bijzonder efficiënt. Daarom is het nog steeds belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben dat beide vormen van Omega-3 bevat.

De functie van ALA in planten

De aanwezigheid van ALA in planten is niet toevallig. Deze vetzuur speelt een cruciale rol in de fysiologie van de plant. Een van de primaire functies van ALA in planten is energieopslag. Net als hoe mensen vetten opslaan voor energie, slaan planten ALA op als een efficiënte energiebron die ze kunnen gebruiken wanneer ze het nodig hebben.

Daarnaast speelt ALA een belangrijke rol bij het behouden van de flexibiliteit van de celmembranen van planten. Celmembranen zijn essentieel voor elke cel, omdat ze niet alleen de cel inhoud bevatten, maar ook regelen wat er in en uit de cel gaat. Voor planten is een flexibel celmembraan essentieel om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, zoals temperatuurveranderingen, droogte of overvloed aan water.

Het is duidelijk dat Omega-3 vetzuren niet exclusief zijn voor vissen. Plantaardige bronnen bieden een alternatieve en waardevolle bron van deze essentiële vetzuren, met hun eigen unieke voordelen en functies. Of je nu een fervent viseter bent, vegetariër, veganist, of gewoon iemand die op zoek is naar gevarieerde voedingsbronnen, het opnemen van zowel dierlijke als plantaardige Omega-3 bronnen in je dieet kan een positieve invloed hebben op je algehele gezondheid.

Waar zit veel omega 3 in: bronnen met het hoogste gehalte

Wanneer het gaat om de dichtheid van Omega-3, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die er echt uitspringen vanwege hun bijzonder hoge gehalte.

Visolie: de natuurlijke concentratie

Zoals eerder vermeld, is visolie van vette vissen een toonaangevende bron van Omega-3. Vissen zoals zalm, makreel en haring bevatten grote hoeveelheden EPA en DHA. Deze vissen verkrijgen Omega-3 uit hun voedselketen, die begint met algen, de primaire producenten van Omega-3 in de mariene voedselketen. Door het eten van kleinere vissen en andere zeedieren die zich met algen voeden, accumuleren deze vette vissen aanzienlijke hoeveelheden Omega-3 in hun weefsels.

Krillolie: het Antarctische geheim

Een andere opmerkelijke bron van Omega-3 is krillolie. Krill zijn kleine schaaldieren die in de koude Antarctische wateren leven. Deze wateren zijn rijk aan fytoplankton, dat op zijn beurt een overvloed aan Omega-3 bevat. Krill consumeert dit fytoplankton en slaat de vetzuren op in hun lichaam. Krillolie onderscheidt zich ook door zijn fosfolipidenvorm, wat kan bijdragen aan een betere opname van Omega-3 in het menselijk lichaam.

Hennepzaad en algenoliën: plantaardige krachtpatsers

Hennepzaad en algenoliën hebben ook een opmerkelijke concentratie Omega-3. Algen, als primaire producenten, synthetiseren Omega-3 vetzuren via fotosynthese en andere biochemische processen. Hennepzaden, aan de andere kant, bevatten een ideale verhouding van Omega-6 tot Omega-3 vetzuren, waardoor ze een gewilde plantaardige bron zijn.

Nutrifoodz heeft een Omega 3 supplement dat 100% vegan is. Het werd gemaakt van algenolie en is dus niet alleen goed voor jou maar ook voor de planeet! Bij het productieproces van algenolie is er een minimale CO2 uitstoot. Dit komt omdat een bijproduct van het productieproces wordt omgezet in biogas voor elektriciteitsproductie. Ga een kijkje nemen in onze shop!

Omega 3

Minder bekende bronnen van omega 3

Buiten de gevestigde kaders van vis en zaden zijn er enkele verrassende bronnen van Omega-3.

Eieren en de voedingsketen

Kippen die worden gevoed met Omega-3 verrijkt voer produceren eieren die rijk zijn aan deze vetzuren. Dit komt omdat de Omega-3 vetzuren uit het voer worden opgenomen in de dooier van het ei. Hierdoor kunnen consumenten profiteren van een verhoogd Omega-3 gehalte zonder vis of zaden te consumeren.

Rundvlees en hun dieet

Grasgevoerde runderen hebben een hoger Omega-3 gehalte in vergelijking met runderen die met granen zijn gevoed. Dit komt door het natuurlijke grasdieet van de koe, dat rijk is aan ALA. Terwijl het Omega-3 gehalte in rundvlees niet zo hoog is als in vis, biedt het toch een waardevolle bijdrage, vooral voor degenen die weinig vis eten.

Het verborgen verhaal achter voedingsmiddelen met omega 3

Omega-3 vetzuren zijn alomtegenwoordig in de natuur en spelen een cruciale rol in de biochemie van talloze organismen. Deze vetzuren zijn niet zomaar een voedingstrend; ze zijn een vitaal onderdeel van de levenscyclus en functies van verschillende soorten.

De overlevingsstrategie van koude wateren

In de diepten van koude oceanen hebben vissen unieke strategieën ontwikkeld om te overleven. Een daarvan is de opname van Omega-3 vetzuren in hun weefsels. Zoals eerder opgemerkt, helpt dit vet vissen niet alleen te beschermen tegen de extreme kou, maar ook om hun lichaam flexibel en wendbaar te houden in deze omstandigheden. Het wonder is echter dat deze vissen de Omega-3 niet zelf produceren. In plaats daarvan is hun dieet, rijk aan algen en kleinere vissoorten, de primaire bron.

Planten en hun biochemische wonderen

Bij planten speelt Omega-3 een net zo cruciale rol. Voor planten is de aanwezigheid van deze vetzuren van vitaal belang voor energieopslag en voor het behoud van de integriteit van hun celmembranen. Dit zorgt ervoor dat plantencellen goed functioneren en beschermd blijven tegen externe stressfactoren. Wanneer je de volgende keer chiazaad of lijnzaad eet, bedenk dan dat je indirect profiteert van de manier waarop planten deze vetzuren gebruiken om te overleven en te groeien.

Een wereldwijd netwerk van voeding

Het verbazingwekkende aan Omega-3 is hoe wijdverbreid het is in de voedselketen. Van de diepste oceanen tot de velden waar onze groenten groeien, deze essentiële vetzuren zijn een blijvende herinnering aan de complexe en wonderbaarlijke manier waarop de natuur werkt. Ze herinneren ons eraan dat alles in de natuurlijke wereld met elkaar verbonden is, in een complex web van voeding en overleving.

Het waarderen van Omega-3 gaat daarom veel verder dan het erkennen van zijn gezondheidsvoordelen. Het is een venster naar de wondere wereld van biochemie en de vele manieren waarop de natuur zorgt voor haar bewoners. En door deze connecties te begrijpen, kunnen we meer geïnformeerde keuzes maken over onze voeding en een dieper respect ontwikkelen voor de wereld om ons heen.

Conclusie

Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor onze gezondheid en komen op verrassend veel plaatsen in de natuur voor. Van de koude diepten van de oceanen waar vissen zoals zalm en makreel zwemmen tot de velden waar lijnzaad en chia groeien, deze vetzuren spelen een cruciale rol in de levenscycli van talloze organismen. 

Ze bieden niet alleen bescherming tegen extreme omstandigheden en dienen als energiebron, maar zijn ook een fundamenteel onderdeel van voedselketens die zich uitstrekken over de hele wereld. 

Het begrijpen van de herkomst en functie van Omega-3 geeft ons niet alleen inzicht in hun voedingswaarde, maar onthult ook het wonder van biochemische processen en de onderlinge verbondenheid in de natuur. 

Door deze kennis te omarmen, kunnen we een holistischere kijk op voeding krijgen en het belang van diversiteit en balans in ons dieet erkennen. Het verhaal van Omega-3 is een testament voor de wonderen van de natuur en de vele manieren waarop het ons voedt, beschermt en met elkaar verbindt.

Stap naar een gezonder leven

Ben jij zoals meer dan 80% van de Nederlanders en Vlamingen die te weinig omega-3 bevattenden planten eten en zodoende te weinig gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgt?!

Een tekort aan omega-3 vetzuren veroorzaakt ziekten die aanvankelijk beginnen door een (chronische) ontsteking, zoals hartaandoeningen, diabetes, Alzheimer/dementie en artritis.

Nutrifoodz Vegan Omega-3 kan met recht een wondermiddel genoemd worden. Niet alleen omdat de omega-3 vetzuren uit algenolie komen maar ook dat het 100% vegan is.

Bovendien heeft het productieproces bij het maken van algenolie minimale Co2 uitstoot! Dit komt omdat een bijproduct van het productieproces wordt omgezet in biogas voor elektriciteitsproductie. Én één ton algenolie bespaart 60 ton wild gevangen vis! Win-win dus!

Ben je 45 of ouder en wil je op een vitale, actieve manier verder van het leven blijven genieten zonder de typische kwaaltjes die, als gevolg van chronische ontsteking, beginnen op te duiken? Dan kan Nutrifoodz Vegan Omega-3 je ondersteunen voor een tweede jeugd.

Want het GOEDE NIEUWS is dat er een gemakkelijkere en natuurlijke manier is om je chronische ontsteking af te koelen, zodat je kunt blijven genieten van de vitaliteit, helderheid en gemoedsrust die gepaard gaat met een goede gezondheid.

Met onze Nutrifoodz Vegan Omega-3 gebruiken wij de schizochytrium algenstam. Deze is een natuurlijke algenstam afkomstig uit de Noordelijke Stille Oceaan en is niet genetisch gemodificeerd. Het eindproduct is daarom een uitzonderlijk pure algenolie met een concentratie van meer dan 50% omega-3-vetzuren.

Nutrifoodz Vegan Omega-3

Omega-3 vetzuren zijn zeer gezond voor je hart, hersenen, bloedsuiker, gewrichten, ogen, cholesterol, ademhaling en huid…en helpen vervroegde veroudering tegen te gaan…

Het geheim achter Nutrifoodz Vegan Omega-3 is de 100% pure, natuurlijke schizochytrium algenstam afkomstig uit de Noordelijke Stille Oceaan en welke niet genetisch gemodificeerd is.

Onze Nutrifoodz Vegan Omega-3 capsules bevatten 70mg EPA en 210mg DHA. En dit slechts in een gemakkelijk te slikken softgel capsule.

Waarom is dit belangrijk?

Omdat je dagelijks omega-3 nodig hebt om cellulaire disfunctie te vermijden en de ondersteuning van het cardiovasculair systeem, lagere bloedruk, hersenmembraan en gezondheid van de gewrichten te ervaren.

Is Omega 3 uit Algenolie beter dan uit Visolie?

Ja, omega 3 uit algenolie is hét duurzame alternatief voor visolie en doet qua kwaliteit niet onder. Algen zijn dé natuurlijke, plantaardige bron van Omega 3. Bovendien halen ook vissen hun hoge Omega-3 waarden uit algen.

Daarnaast bevatten vissen vaak vervuiling uit de oceaan, terwijl algenolie wordt vervaardigd uit algen die gekweekt zijn in een gecontroleerde omgeving. Zo zijn ze ook 100% zuiver.

Omega-3 halen uit vissen is bovendien allesbehalve duurzaam. Algenolie heeft een minimale Co2-uitstoot bij het productieproces en groeien op zonlicht. Het vervaardigen van visolie is goed voor 25% van de visvangst en heeft dus een groot aandeel in overbevissing. Iedereen weet dat dit een groot probleem is voor onze planeet. Door je omega-3 uit algen te halen, draag je jouw steentje bij.

Zoals steeds, doe er je voordeel mee.

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Nutrifoodz

P.S. Wanneer je in het verleden een omega-3 supplement hebt geprobeerd en teleurgesteld was, jij bent niet het probleem.

Zevenenveertig van de meest populaire omega-3 supplementen die vandaag in de winkel liggen en online te koop zijn, werden getest en meer dan 70 procent bevatte NIET de hoeveelheid DHA- en EPA-omega-3’s die op het etiket werd vermeld!

Bronnen en verwijzingen

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12480795/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25720716/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18408140/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15750663/