Verspil minder voedsel met deze 10 tips
Deze gewoonten leggen een extra druk op onze natuurlijke hulpbronnen en schaden ons milieu. Als we voedsel verspillen, verspillen we de arbeid, de inspanningen, de investeringen en de kostbare hulpbronnen die nodig zijn bij de productie (zoals water, zaden, voer, enz.) , om nog maar te zwijgen over alle benodigdheden bij het vervoer en de verwerking.
Voedselverspilling doet de uitstoot van broeikasgassen toenemen en draagt bij tot de klimaatverandering.
Het is een groot probleem.
In feite wordt er elke dag wereldwijd tonnen eetbaar voedsel verspild. Alleen al tussen de oogst en de detailhandel gaat ongeveer 14 % van al het wereldwijd geproduceerde voedsel verloren. Ook in de detailhandel of bij de consument gaan enorme hoeveelheden voedsel verloren.
Het deel dat verloren gaat vanaf de oogst tot en met de detailhandel, wordt voedselverlies genoemd. Het deel dat op het niveau van de consument of de detailhandel wordt verspild, wordt voedselverspilling genoemd.
Wij maken dit onderscheid om de onderliggende oorzaken van dit probleem aan te pakken. Een probleem dat iedereen, van boeren en producenten tot klanten en winkeliers, kan helpen oplossen.
Het terugdringen van voedselverlies en -verspilling is essentieel in een wereld waar miljoenen mensen elke dag honger lijden. Als we verspilling tegengaan, respecteren we het feit dat voedsel niet vanzelfsprekend is voor de miljoenen mensen die in hongersnood zitten.
Het is aan ons om onze gewoonten te veranderen en van bewuster omgaan met voedsel een manier van leven te maken!
In dit artikel ontdek je enkele eenvoudige tips die je kunnen helpen om meer respect voor voedsel op te wekken om minder waardevol voedsel te verspillen.
Kies voor een gezonder en duurzamer dieet
Bewust worden dat gezond en duurzaam eten niet enkel jezelf en je eigen organisme helpt , maar ook de planeet, de dieren, alsook de mensen die honger lijden… is een sterke motivatie om hier vaker een gewoonte van te maken!
Koop enkel wat je nodig hebt
Kies lelijke groenten en fruit
Bewaar voedsel op een verstandige manier
Begrijp de etikettering van voedsel
Producten waarvan de datum na de vermelding ‘Te gebruiken tot’ is verstreken, eet u dus best niet meer op.
Producten met de vermelding ‘Ten minste houdbaar tot’ waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, kunnen in veel gevallen nog veilig worden opgegeten.
Controleer op geur, kleur en smaak. Zo beschermt u uw gezondheid én voorkomt u voedselverspilling. Probeer ook de etiketten te controleren op ongezonde ingrediënten zoals transvetten en conserveringsmiddelen en vermijd voedsel met toegevoegde suikers of zout.
Geniet van je voedselrestjes
Gebruik je voedselafval
Respecteer voedsel
Steun lokale voedselproducenten
Deel je voedsel
