Verspil minder voedsel met deze 10 tips

Jammer genoeg is voedselverspilling voor enorm veel mensen een gewoonte geworden: op markten meer voedsel kopen dan we nodig hebben, fruit en groenten thuis laten bederven of grotere porties nemen dan we op kunnen.

Deze gewoonten leggen een extra druk op onze natuurlijke hulpbronnen en schaden ons milieu. Als we voedsel verspillen, verspillen we de arbeid, de inspanningen, de investeringen en de kostbare hulpbronnen die nodig zijn bij de productie (zoals water, zaden, voer, enz.) , om nog maar te zwijgen over alle benodigdheden bij het vervoer en de verwerking.

Voedselverspilling doet de uitstoot van broeikasgassen toenemen en draagt bij tot de klimaatverandering.

Het is een groot probleem.

In feite wordt er elke dag wereldwijd tonnen eetbaar voedsel verspild. Alleen al tussen de oogst en de detailhandel gaat ongeveer 14 % van al het wereldwijd geproduceerde voedsel verloren. Ook in de detailhandel of bij de consument gaan enorme hoeveelheden voedsel verloren.

Het deel dat verloren gaat vanaf de oogst tot en met de detailhandel, wordt voedselverlies genoemd. Het deel dat op het niveau van de consument of de detailhandel wordt verspild, wordt voedselverspilling genoemd.

Wij maken dit onderscheid om de onderliggende oorzaken van dit probleem aan te pakken. Een probleem dat iedereen, van boeren en producenten tot klanten en winkeliers, kan helpen oplossen.

Het terugdringen van voedselverlies en -verspilling is essentieel in een wereld waar miljoenen mensen elke dag honger lijden. Als we verspilling tegengaan, respecteren we het feit dat voedsel niet vanzelfsprekend is voor de miljoenen mensen die in hongersnood zitten.

Het is aan ons om onze gewoonten te veranderen en van bewuster omgaan met voedsel een manier van leven te maken!

In dit artikel ontdek je enkele eenvoudige tips die je kunnen helpen om meer respect voor voedsel op te wekken om minder waardevol voedsel te verspillen.

Kies voor een gezonder en duurzamer dieet

Veel mensen hebben een druk leven waarbij het bereiden van gezonde en voedzame maaltijden een uitdaging zijn, maar gezonde maaltijden hoeven niet ingewikkeld te zijn. Het internet staat vol met snelle gezonde recepten die je kunt delen met je familie en vrienden.

Bewust worden dat gezond en duurzaam eten niet enkel jezelf en je eigen organisme helpt , maar ook de planeet, de dieren, alsook de mensen die honger lijden… is een sterke motivatie om hier vaker een gewoonte van te maken!

Koop enkel wat je nodig hebt

Plan je maaltijden op voorhand. Maak een boodschappenlijstje en houd je eraan, en vermijd impulsaankopen. Zo verspil je niet alleen minder voedsel, maar bespaar je ook geld!

Kies lelijke groenten en fruit

Beoordeel voedsel niet op het uiterlijk! Vreemd gevormde of gekneusde groenten en fruit worden vaak weggegooid omdat ze niet voldoen aan willekeurige cosmetische normen. Maak je geen zorgen, ze smaken even lekker! Overrijp fruit kan je nog steeds gebruiken voor smoothies, sappen en desserts.

Bewaar voedsel op een verstandige manier

Zet oudere producten vooraan in je kast of koelkast en de nieuwe achteraan. Gebruik luchtdichte verpakkingen om open voedsel vers te houden in de koelkast en zorg ervoor dat de verpakkingen dicht zijn zodat er geen insecten of bacteriën kunnen binnendringen.

Begrijp de etikettering van voedsel

Veel mensen kennen het verschil niet tussen ‘Te gebruiken tot’ en ‘Ten minste houdbaar tot‘…

Producten waarvan de datum na de vermelding ‘Te gebruiken tot’ is verstreken, eet u dus best niet meer op.

Producten met de vermelding ‘Ten minste houdbaar tot’ waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, kunnen in veel gevallen nog veilig worden opgegeten.

Controleer op geur, kleur en smaak. Zo beschermt u uw gezondheid én voorkomt u voedselverspilling. Probeer ook de etiketten te controleren op ongezonde ingrediënten zoals transvetten en conserveringsmiddelen en vermijd voedsel met toegevoegde suikers of zout.

Geniet van je voedselrestjes

Als je niet alles opeet wat je maakt, vries het dan in voor later of gebruik de restjes als ingrediënt voor een andere maaltijd. Het kopen van lelijke groenten en fruit of het gebruiken van restjes voor andere maaltijden zijn twee uitstekende gewoonten om voedselverlies en verspilling te voorkomen.

Gebruik je voedselafval

In plaats van je voedselresten weg te gooien, kan je ze composteren. Op die manier geef je voedingsstoffen terug aan de bodem en verminder je je koolstofvoetafdruk.

Respecteer voedsel

Voedsel verbindt ons allemaal. Maak opnieuw contact met voedsel door te weten hoe het tot stand komt. Lees over voedselproductie en leer je boeren kennen. Zo leer je meer respect te kweken voor voedsel en krijg je meer appreciatie voor elke hap die je eet.

Steun lokale voedselproducenten

Door lokale producten te kopen, steun je boeren en kleine bedrijven in je gemeenschap. Je helpt ook vervuiling tegen te gaan door de leveringsafstanden voor vrachtwagens en andere voertuigen te verkleinen.

Deel je voedsel

Doneer voedsel dat anders verspild zou worden. Bepaalde apps kunnen bijvoorbeeld buren met elkaar en lokale bedrijven in contact brengen, zodat overtollig voedsel kan worden gedeeld in plaats van weggegooid.
– You waste life, when you waste food… –

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!