Je hebt vast wel eens ervaren hoe het voelt wanneer je hart plotseling begint te bonzen, als een snel ritmisch trommelen in je borst. Deze hartkloppingen kunnen soms vergezeld gaan van een kuchje of hoesten, wat misschien verwarrend kan zijn. Waarom gebeurt dit eigenlijk? Laten we eens dieper ingaan op dit fenomeen en ontdekken wat de mogelijke redenen kunnen zijn.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Wat zijn hartkloppingen?

Voordat we ingaan op het verband tussen hartkloppingen en hoesten, laten we eerst eens kijken naar wat hartkloppingen eigenlijk zijn. 

Hartkloppingen, ook wel bekend als hartpalpitaties, zijn onregelmatige of snelle hartslagen die je kunt voelen in je borst. Ze kunnen variëren in intensiteit en duur, en worden vaak beschreven als een bonzend, fladderend of overslaand gevoel.

De oorzaken van hartkloppingen

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van hartkloppingen, waaronder:

  • Stress en angst: Emotionele stress en angst kunnen leiden tot veranderingen in je hartslag en ritme, wat kan resulteren in hartkloppingen.
  • Cafeïne en stimulerende middelen: Overmatige consumptie van cafeïne of andere stimulerende middelen kan je hartslag verhogen en hartkloppingen veroorzaken.
  • Lichamelijke inspanning: Intense lichamelijke activiteit kan ook leiden tot een verhoogde hartslag en hartkloppingen.
  • Medische aandoeningen: Sommige medische aandoeningen, zoals hartziekten, schildklieraandoeningen of bloedarmoede, kunnen hartkloppingen veroorzaken.

Wat is hoesten?

Nu we wat meer weten over hartkloppingen, laten we eens kijken naar hoesten. Hoesten is een reflexmatige actie van het lichaam om de luchtwegen te reinigen van vreemde deeltjes, slijm of irriterende stoffen. 

Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder virale infecties, allergieën, roken, of zelfs gewoon een droge keel.

De verschillende soorten hoesten

Hoesten kan worden onderverdeeld in verschillende categorieën, waaronder:

  • Droge hoest: Een hoest zonder slijmproductie, ook wel bekend als prikkelhoest.
  • Productieve hoest: Een hoest waarbij slijm wordt opgehoest.
  • Chronische hoest: Een hoest die langer dan acht weken aanhoudt.

Het verband tussen hoesten en hartkloppingen

Het verband tussen hoesten en hartkloppingen is een interessant fenomeen dat verschillende aspecten van de fysiologie van het lichaam en de gezondheid kan belichten. Laten we daarom dieper ingaan op deze relatie en de verschillende factoren die hierbij een rol spelen.

Fysiologische reactie van het lichaam

Hoesten is een reflexmatige handeling van het lichaam om de luchtwegen vrij te maken van slijm, vreemde deeltjes en andere irriterende stoffen. Deze handeling gaat vaak gepaard met een snelle en krachtige uitademing, wat de druk in de borstholte kan verhogen. 

Deze verhoogde druk kan op zijn beurt invloed hebben op het hart en het hartritme tijdelijk verstoren.Het hart bevindt zich in de borstholte, omgeven door andere organen zoals de longen en de luchtwegen. 

Wanneer er druk wordt uitgeoefend op de borstholte, bijvoorbeeld door hoesten, kan dit het hart beïnvloeden en leiden tot veranderingen in het hartritme. Dit kan resulteren in hartkloppingen, waarbij het hart sneller of onregelmatiger begint te kloppen

Gedeelde oorzaken

Naast de directe fysiologische reactie van het lichaam op hoesten, kunnen hartkloppingen en hoesten ook dezelfde onderliggende oorzaken delen. Stress en angst zijn bijvoorbeeld bekende triggers voor zowel hartkloppingen als hoesten. 

Wanneer je gestrest of angstig bent, kan dit leiden tot veranderingen in je hartslag en ademhaling, wat op zijn beurt zowel hoesten als hartkloppingen kan veroorzaken.

Bovendien kunnen bepaalde medische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, longziekten of zelfs gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), zowel hoesten als hartkloppingen veroorzaken. 

Deze aandoeningen kunnen leiden tot een verstoring van de normale functie van het hart en de luchtwegen, waardoor symptomen zoals hoesten en hartkloppingen optreden.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel hartkloppingen en hoesten soms samen kunnen voorkomen, ze niet altijd gerelateerd hoeven te zijn. Soms kan hoesten simpelweg worden veroorzaakt door een verkoudheid of een andere infectie, zonder directe invloed op het hartritme. 

Het is echter altijd belangrijk om eventuele symptomen serieus te nemen en te bespreken met een zorgverlener om de onderliggende oorzaken te achterhalen en passende behandelingen te verkennen.

Door het begrijpen van het verband tussen hoesten en hartkloppingen kunnen we beter voorbereid zijn om met deze symptomen om te gaan en indien nodig tijdig medische hulp in te roepen.

Risicofactoren en mogelijke complicaties

Het is belangrijk om te begrijpen dat hoesten tijdens hartkloppingen meestal geen ernstig gezondheidsprobleem is. Het kan echter wel wijzen op bepaalde risicofactoren of mogelijke complicaties die aandacht verdienen.

Risicofactoren

Hoesten tijdens hartkloppingen kan optreden als gevolg van verschillende risicofactoren die de gezondheid van het hart en de luchtwegen kunnen beïnvloeden. Enkele van deze risicofactoren zijn:

  • Onderliggende hartproblemen: Personen met een voorgeschiedenis van hartziekten, zoals coronaire hartziekten, hartklepaandoeningen of een voorgeschiedenis van hartaanvallen, lopen een verhoogd risico op hartkloppingen die gepaard gaan met hoesten. Deze onderliggende hartproblemen kunnen de elektrische signalen in het hart verstoren, wat kan leiden tot onregelmatige hartslagen en symptomen zoals hoesten.
  • Hoge bloeddruk: Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, kan leiden tot een verhoogde belasting van het hart en de bloedvaten. Deze verhoogde belasting kan op zijn beurt het risico op hartkloppingen en gerelateerde symptomen, zoals hoesten, verhogen.
  • Angststoornissen: Angststoornissen en paniekaanvallen kunnen leiden tot verhoogde adrenalineproductie en activiteit van het sympathische zenuwstelsel, wat op zijn beurt het hartritme kan beïnvloeden. Mensen met angststoornissen kunnen meer vatbaar zijn voor symptomen van hartkloppingen, waaronder hoesten.
  • Roken: Roken is een bekende risicofactor voor hart- en vaatziekten en kan ook de luchtwegen aantasten. Rokers hebben een verhoogd risico op hoesten als gevolg van aandoeningen zoals chronische obstructieve longziekte (COPD) en bronchitis, wat op zijn beurt kan bijdragen aan hartkloppingen.

Mogelijke complicaties

Hoewel hoesten tijdens hartkloppingen meestal onschuldig is, kunnen ernstige of aanhoudende symptomen wijzen op mogelijke complicaties die medische aandacht vereisen. Enkele van deze complicaties zijn:

  • Hartritmestoornissen: Aanhoudende hartkloppingen in combinatie met hoesten kunnen wijzen op hartritmestoornissen, waarbij het hart onregelmatig of te snel klopt. Dit kan leiden tot symptomen zoals duizeligheid, flauwvallen en kortademigheid, en kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het hart.
  • Hartfalen: Hartfalen treedt op wanneer het hart niet in staat is om voldoende bloed rond te pompen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. Hoesten kan een symptoom zijn van hartfalen, vooral wanneer het gepaard gaat met andere tekenen zoals kortademigheid, vermoeidheid en vochtophoping in de benen en longen.
  • Ademhalingsproblemen: Ernstige hoestbuien kunnen leiden tot ademhalingsproblemen, vooral bij mensen met reeds bestaande longaandoeningen zoals astma of COPD. Deze ademhalingsproblemen kunnen de zuurstofopname belemmeren en het risico op complicaties vergroten.

Het is belangrijk om eventuele aanhoudende symptomen van hoesten tijdens hartkloppingen serieus te nemen en deze te bespreken met een zorgverlener. 

Zij kunnen verdere evaluatie en behandeling aanbevelen om eventuele onderliggende oorzaken of complicaties aan te pakken en de gezondheid van het hart en de luchtwegen te waarborgen.

Hoe om te gaan met hoesten tijdens kartkloppingen

Als je merkt dat je last hebt van hoesten tijdens hartkloppingen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om hiermee om te gaan:

  • Probeer te ontspannen en diep adem te halen om je hartslag te reguleren.
  • Vermijd triggers zoals cafeïne, nicotine en stressvolle situaties.
  • Raadpleeg een arts als je je zorgen maakt of als de symptomen aanhouden of verergeren.

Conclusie

Hoesten tijdens hartkloppingen kan verwarrend zijn, maar het is meestal geen reden tot ernstige bezorgdheid. Het kan worden veroorzaakt door fysiologische reacties van het lichaam, gedeelde risicofactoren, of zelfs gewoon een droge keel. 

Als je merkt dat je last hebt van deze symptomen, neem dan de tijd om te ontspannen en let op mogelijke triggers. Als de symptomen aanhouden of verergeren, raadpleeg dan een arts voor verder advies en begeleiding. 

Bronnen en verwijzingen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8604064/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7987664/