10 Stappen Om Je Bloeddruk Te Verlagen En Hart-en Vaatziekten Te Vermijden

Op het gebied van hoge bloeddruk verlagen en gezondheid doen er echt ontzettend veel mythes de ronde. Hierdoor lijkt het soms alsof alle adviezen zich tegenspreken en de kans is dan ook groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

En hoewel het allemaal behoorlijk verwarrend kan zijn, is het verlagen van de je bloeddruk en het voorkomen van hart- en vaatziekten eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te begrijpen. Sterker nog, om de juiste keuzes te kunnen maken wat betreft hoge bloeddruk verlagen, dien je gewoon wat basiskennis op te doen.

Zoals je waarschijnlijk wel weet is een verkeerd voedingspatroon en een ongezonde levensstijl met veel stress de primaire oorzaak van hart- en vaatziekten.

Maar je hele dieet veranderen of je levensstijl omgooien kan nogal een opgave zijn. Dat is ook de reden dat veel mensen met medicatie de bloeddruk verlagen en onder controle probeert te houden, het slikken van een pilletje is gemakkelijker dan de levensstijl en of het voedingspatroon om te gooien.

Hieronder ontdek je 10 simpele stappen om je bloeddruk te verlagen en hart- en vaatziekten te voorkomen.

“Laat je voedsel je medicijn zijn en laat je medicijn je voedsel zijn.”
De oude Griekse arts Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde merkte al op dat voeding goed is voor je lichaam. Vandaar zijn slogan:

“Laat je voedsel je medicijn zijn en laat je medicijn je voedsel zijn.”

Je zou kunnen stellen dat als jij gezond eet je geen medicatie tegen hoge bloeddruk nodig zou moeten hebben (tenzij het echt in je genen zit).

Dit betekent dat je met het juiste voedingspatroon enorm veel kunt doen om het risico op hart- en vaatziekten drastisch te verlagen, maar ook je bloeddruk naar beneden stuwen.

1. Minder verzadigde vetten

Het Westerse dieet voorziet je in veel meer verzadigde vetten dan dat je nodig hebt voor een gezond functionerend lichaam. Al die verzadigde vetten die je niet nodig hebt maar wel binnenkrijgt is een van de redenen dat je wellicht last hebt van een te hoge bloeddruk.

Deze verzadigde vetten vind je vooral terug in alle bewerkte voedingsmiddelen, deze verzadigde vetten zorgen ervoor dat de bewerkte voedingsmiddelen langer houdbaar blijven en is een gewilde toevoeging voor de voedselindustrie.

Het is goedkoop en makkelijk te verwerken in de productie van voeding. Verzadigde vetten vind je terug in het beleg op je boterham, koekjes, chips, zuivel, kant en klaar maaltijden en rood vlees.

Je kunt makkelijk aanpassingen maken in je voedingspatroon door rood vlees te vervangen met wit vlees; dat wil zeggen kalfsvlees, kip en kalkoen en dan het liefste biologisch zodat het niet volgespoten is met antibiotica.

Daarnaast kun je in plaats van die vette kaas en vla overstappen op zuivel dat veel minder vet bevat. Denk daarbij aan biologische yoghurt, kefir, karnemelk en jonge kaas.

Qua snacks kun je je beter gaan aanwennen om veel meer ongezouten nootjes te gaan eten in plaats van koekjes. Je hebt de wereld aan verschillende nootjes en daarmee vang je twee vliegen in een klap. Je krijgt in plaats van verzadigde vetten en suikers, eiwitten en onverzadigde vetten binnen, dubbel zo gezond voor zowel je bloeddruk als je cholesterol!

2. Stop met het eten van transvetten

Transvetten zouden eigenlijk verboden moeten worden, iets wat in Denemarken al het geval is! Transvetten zijn een door de voedingsindustrie ontworpen ingrediënt waar het menselijk lichaam niets mee kan. Dit zijn van oorsprong onverzadigde vetten die door een proces van hydrogeneren zijn getransformeerd in een verzadigd vet.

In simpele woorden vloeibaar vet is omgetoverd tot een vet wat bij kamertemperatuur vast is geworden. Klinkt op zich niet zo erg, maar het grote nadeel is dat bij dit proces een nieuwe soort vet ontstaat: transvet.

Je lichaam kan deze transvetten niet afbreken en ze zorgen voor grote problemen in je lichaam, je krijgt last van ontstekingen in je hele lichaam en je krijgt heel snel last van overgewicht.

Doordat de transvetten niet goed door het lichaam kan worden opgenomen verstoren transvetten het hele lichaamsproces wat betreft de lipiden.

Transvetten verminderen ook de opname van gezonde onverzadigde vetzuren. Het verlaagt je goede cholesterol en het verhoogt je slechte cholesterol.

De lijst met voedingsmiddelen waar deze vetten inzitten is eindeloos. Ga er maar van uit dat in zo’n beetje alle bewerkte voedingsmiddelen die lang houdbaar zijn transvetten zitten: koekjes, chips popcorn, appeltaart, snacks, pizza, pindakaas, snoep, margarine etc.

Een hele goede indicatie of het product transvetten bevat is als er op het etiket staat: Gehard palmvet – Gehydrogeneerde plantaardige olie – Geharde plantaardige olie – Geharde plantaardige vetten – Gehydrogeneerde plantaardige vetten – Transvetzuren Transvetten.

3. Eet meer onverzadigde vetten

De onverzadigde vetten hebben een dubbele functie wat betreft cholesterol. Om in cholesteroltermen te spreken verhoogt het je goede cholesterol en het verlaagt je slechte cholesterol.

Ik vind het belangrijk dat je weet wat die onverzadigde vetten precies doen. Vergelijk onverzadigde vetten maar met een ontvetter. Deze ontvetter zorgt ervoor dat het vet in je bloedbaan zich niet bindt aan je vaatwanden.

Kort door de bocht: probeer het aantal onverzadigde vetten in verhouding tot de hoeveelheid verzadigde vetten te verdriedubbelen.

Dus voor elke portie verzadigd vet moet je minimaal drie porties onverzadigde vetten binnenkrijgen. Nu is het niet zo dat je nu maar drie keer zoveel onverzadigd vet erbij moet gaan eten!

Laten we stellen dat 20 tot 40% van je dagelijks calorie inname uit vetten mag bestaan, dat is dan maximaal 10% verzadigd vet en 30% onverzadigd. De meeste onverzadigde vetten zijn de bekende omega 3 vetzuren.

Deze onverzadigde vetten tref je vooral aan in nootjes en vis. Aan deze vetzuren zit geen dagelijkse limiet. Sommige omega 6 vetzuren, ook onverzadigde vetten zit wel een limiet aan.

4. Eet minder geraffineerde suikers

Je zou de link misschien niet meteen leggen, maar suikers spelen een belangrijke rol in het verlagen van de bloeddruk.

Op de eerste plaats hebben de geraffineerde suikers een enorme impact op je gewicht. Veel suikers in je dieet zorgen ervoor dat je insulineresistentie op den duur toeneemt. Dat houdt in dat je lichaam steeds meer insuline aan moet maken om dezelfde hoeveelheid suikers te kunnen verwerken.

Suikers worden namelijk alleen door je cellen verbrand met behulp van insuline. Deze cellen reageren op den duur dus steeds minder op insuline, daardoor blijven er steeds meer suikers in de bloedbaan zitten. Deze insuline resistentie leidt op den duur tot een verhoogde bloeddruk, verhoogde triglyceridenwaarden en je goede cholesterol neemt af. Uiteindelijk kun je zelfs diabetes krijgen.

Daarnaast is het zo dat de geraffineerde suikers ervoor zorgen dat je lichaam sneller last krijgt van ontstekingen. Dit is een complex verhaal, maar om het simpel uit te leggen:

Glucose of suiker is een zeer reactief molecuul, dat wil zeggen dat het een hele sterke neiging heeft om zich aan andere moleculen te binden.

Bij een verhoogde bloedsuikerspiegel heb je dus overal in je lichaam van die suikermoleculen die zich aan andere moleculen proberen vast te klampen, hoe hoger je bloedsuikerspiegel des te groter de kans dat het suikermolecuul zich ook daadwerkelijk aan een ander molecuul weet te hechten.

Het resultaat van dat vastklampen is een ontsteking. Een hoge bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat er teveel glucose in je bloed zit. Deze glucose tast de wanden van je bloedvaten aan en er ontstaat littekenweefsel. Dit littekenweefsel zorgt ervoor dat je bloedvaten minder soepel worden, wat leidt tot een hogere bloeddruk.

Echter, een tweede grote nadeel is dat op de plekken waar het littekenweefsel of de ontstekingen door teveel suiker zijn ontstaan de cholesterol zich extra goed hecht. Op deze plekken is de ader wand niet mooi glad. Op een stroef oppervlak hechten de bloedvetten zich veel makkelijker dan op een glad oppervlak.

5. Stop met het eten en drinken van kunstmatige suikers

Van kunstmatige suikers zoals glucosesiroop of fructosesiroop is bekend dat deze kunstmatig gefabriceerde suikers nog veel sneller door het lichaam worden omgezet in vet. Het is een beetje hetzelfde verhaal als de transvetten, de voedingsindustrie heeft weer een ingrediënt ontworpen dat het lichaam niet kent.

Het resultaat is dat je bloedsuikerspiegel nog veel sneller stijgt en het lichaam dubbel zoveel moeite heeft om deze suikers te verwerken. Deze fructosesiroop wordt door het lichaam niet herkend als suiker en er wordt geen extra insuline aangemaakt.

Dit is een heel belangrijk nadeel wat je niet moet onderschatten, je bloedsuiker schiet omhoog door de kunstmatige suikers maar het stofje dat nodig is om het te verwerken wordt niet aangemaakt!

Eveneens wordt er geen leptine aangemaakt, dit is het stofje dat tegen je hersenen zegt dat je genoeg calorieën binnen hebt gekregen. Dat is waarom je zo een fles frisdrank leeg kunt drinken zonder dat je lichaam zegt “STOP GENOEG BRANDSTOF” en wordt je zo snel te dik.

Helaas zijn deze kunstmatige suikers ook erg reactief en proberen zich aan andere moleculen te binden, dus voordat ze door de lever worden omgezet in vet, wat weer slecht is voor je cholesterol, veroorzaken de kunstmatige suikers ook ontstekingsreacties in het lichaam. Alsof dat allemaal niet erg genoeg is blijkt uit verschillende testen dat sommige glucosesiroop ook nog eens grote hoeveelheden kwik bevat!

6. Eet meer voedingsvezels

De trage koolhydraten, ook wel vezels of voedingsvezels genoemd hebben een afzakkende werking op de suikers die je binnenkrijgt. Deze voedingsvezels zorgen ervoor dat suiker gelijkmatiger wordt afgegeven en je bloedsuikerspiegel minder piekt. Doordat je minder pieken in de afgifte van insuline hebt krijg je ook minder snel last van insulineresistentie.

Voedingsvezels zelf zijn ook koolhydraten en zoals elk goed dieet moet je geen enkele voedingsgroep uitsluiten. Dus de suikers die je binnenkrijgt moeten zoveel mogelijk uit trage koolhydraten bestaan. Denk hierbij aan hele granen zoals volle granen muesli, havermout, zaden en spelt- of roggebrood. Maar ook vlozaad is een mooie toevoeging om je inname vezels een boost te geven!

7. Minder alcohol

Alcohol drinken is gelinkt aan een verhoging van de triglyceriden, dus deze ongezonde gewoonte is eentje die je het beste zomin mogelijk bezigt. Bijvoorbeeld alleen in het weekend een glas alcohol en door de week zo min mogelijk om het realistisch te houden.

8. Meer belangrijke vitamines!

Voldoende vitamine C helpt je om je triglyceridewaarden naar beneden te brengen. Echter dit moet natuurlijk wel in combinatie met minder ongezonde voeding en meer gezonde voeding zoals ik hierboven heb beschreven.

Alleen vitamine C nemen lost het probleem niet op, een tekort aan vitamine C maakt het probleem wel erger. Vitamine C vind je in groente en fruit, het beste kun je voor de fruitsoorten kiezen die niet heel veel fructose bevatten, je moet namelijk niet teveel van die snelle suikers binnenkrijgen.

De beste manier om te bepalen welk fruit het beste in je dieet past is door naar te kijken naar de glycemische last.

Zo kan het zijn dat een appel op het eerste gezicht best veel suikers bevat, maar vanwege de voedingsvezels in de appel worden deze suikers langzaam opgenomen. Dus al met al heeft een appel helemaal niet zo’n groot effect op je bloedsuikerspiegel.

Vitamine E is ook een vitamine die erg belangrijk is in het bestrijden van bloedvetten, ja weer even de ouderwetse term. Vitamine E is een vitamine die je helpt om de schade aan de celmembranen tegen te gaan die veroorzaakt wordt door te hoge cholesterol en triglyceriden.

Ook hier geldt weer vitamine E alleen zal je bloedvetten niet laten verdwijnen, wat het wel doet is je in zekere mate beschermen tegen de schade die de bloedvetten veroorzaken. Ook maakt een tekort aan vitamine E je vatbaarder voor extra schade in de vorm van hart- en vaatziekten.

Vitamine E vind je vooral terug in verschillende groente, fruit, noten en plantaardige oliën. Een avocado bevat bijvoorbeeld veel vitamine E. Een scheutje zonnebloemolie over de salade voorziet je ook van een flinke dosis vitamine E.

9. Antioxidanten om je te beschermen tegen vrije radicalen

Eigenlijk is vitamine E al een antioxidant, maar heel belangrijk is dat je veel verschillende antioxidanten binnenkrijgt, vooral ook omdat je veel meer onverzadigde vetten binnen gaat krijgen.

Onverzadigde vetten oxideren sneller dan verzadigde vetten, dit is niet iets waar je bang voor hoeft te zijn, onverzadigde vetten zijn erg gezond!

Maar om je te weren tegen elke vorm van oxidatie is het belangrijk dat je voldoende antioxidanten in je systeem hebt. Het proces van oxidatie zorgt ervoor dat er vrije radicalen vrijkomen.

Deze vrije radicalen zijn erg slecht voor je lichaam en kunnen overal schade aanrichten. Tenzij je over een arsenaal antioxidanten beschikt. Zoals ik je net vertelde over hoe reactieve moleculen werken in de vorm van snelle suikers. Zo kun je de werking van antioxidanten ook een beetje vergelijken. Ziet een antioxidant een vrije radicaal dan klampt die antioxidant zich aan de vrije radicaal vast en daarmee heeft de vrije radicaal zijn partner gevonden.

De vrije radicaal is niet langer vrij maar is nu bezet. En daarmee is het vrijgezellenleven van de vrije radicaal definitief ten einde en zal deze vrije radicaal geen schade meer aanrichten aan je lichaam.

Echter het vrije leven van deze antioxidant is ook ten einde dus zal jij voor voldoende antioxidanten moeten zorgen. Het is een beetje zoals de brandstof van je auto. Vandaar dat het met groenten en fruit eten, en met het nemen van gezonde voedingssupplementen zo belangrijk is om deze constant in te nemen, en dus niet voor een maand of enkele maanden. Dan mis je de meeste voordelen die je aan het opbouwen was.

10. Kurkuma & Knoflook

Kurkuma is naast ui en knoflook denk ik het meest bekende voedingsmiddel dat ook voor medicinale doeleinden wordt gebruikt. Naast je cholesterol heeft je bloedsuikerspiegel ook voordeel van kurkuma. Kurkuma bezit zowel sterke ontstekingsremmende eigenschappen als dat het je immuunsysteem versterkt.

Daarnaast hebben wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat Kurkuma ook nog eens een positieve werking heeft wat betreft oxidatieve stress. Onderzoekers richten zich op dit moment zelfs op de mogelijkheden om bepaalde eigenschappen van Kurkuma te verwerken in toekomstige behandelingen tegen kanker. Met name de stoffen gingerol, paradol, shogaol en zerumbone worden daarom nader onderzocht. (Meer informatie over de talrijke gezondheidsvoordelen van kurkuma vind je hier.)

Knoflook bevat allerlei gezonde eigenschappen. Het werkt onder andere ontstekingsremmend, cholesterol en bloeddrukverlagend. Door al die antioxidanten, mineralen en ontstekingsremmende componenten heeft extra knoflook vooral een goede werking op de wanden van je aderen. Doordat er minder schade optreedt aan de aderwanden krijg je minder littekenweefsel en hecht het cholesterol zich niet zo snel aan je aderwanden, en dat is juist het meest funeste aan hoog cholesterol.

Tot slot: Stap voor stap!

Om je bloeddruk te verlagen en hart- en vaatziekten te voorkomen is het van belang dat je je gaat richten op de oorzaken en niet alleen de symptomen onderdrukken.

Je kunt het beste beginnen met die stappen die het minst moeilijk te implementeren zijn en het meeste resultaat hebben.

De eerste stap grote naar een normale bloeddruk is vooral voeding. Een gezond en gevarieerd dieet waarbij je al die verzadigde vetten, transvetten en suikers links laat liggen zal voor flinke resultaten zorgen.

Door veel groente, nootjes en fruit met niet teveel suikers te eten in combinatie met kip, kalkoen en vis zal je merken dat je lichaam weer wordt voorzien van de juiste voedingsstoffen en niet die kunstmatige rommel waar je lichaam alleen maar klachten van krijgt.

Maar je zult zien dat als je eenmaal verbeteringen ziet doordat je gezonder bent gaan eten en leven je ook de motivatie hebt om door te gaan.

Vergeet niet: Kleine aanpassingen = groot resultaat!

Naast het implementeren van een paar stappen kun je nog veel meer doen om je cholesterol te verlagen en hart- en vaatziekten te voorkomen.

Het belangrijkste is dat je stappen gaat zetten om het (grote) risico op hart- en vaatziekten gaat verlagen zonder de zware bijwerkingen van medicatie. Want je kunt de symptomen onderdrukken – of je kunt daadwerkelijk naar de kern van de oorzaak gaan.

Slowjuicen voor meer vitamines en anti-oxidanten

Zoals hierboven beschreven is de oxidatie en verzuring van het lichaam één van de grootste boosdoeners als het op cholesterol en hart-en vaatziekten aankomt. De oplossing hiervoor is vrij eenvoudig en te vinden bij iedere groentenboer… Wanneer je dagelijks 2 tot 3 kilo rauwe groenten zou eten, kan je er bijna zeker van zijn dat je lichaam voldoende anti-oxidanten en vitamines binnenkrijgt om zichzelf voldeonde te beschremen. De meeste mensen komen er echter niet toe om 2 tot 3kg rauwe groenten te eten per dag. Het is enorm veel werk, veel rauwe groenten smaken niet echt lekker en je zit al snel een halfuur of langer te kauwen.

Daarom is slowjuicen een ideale manier om dagelijks die noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Zorg er echter voor dat de juice geen suikerdrankje wordt. Veel suiker is slecht voor de lijn en je cholesterolgehalte. Zeker in vloeibare vorm. Ook fruitsuikers blijven suikers. Zorg daarom voor een goede verhouding van groente en fruit. Met een verhouding van 90% groente en 10% fruit zit je goed!

Sapjes zijn geen vervanging voor het eten van groenten en fruit. Eet gewoon je dagelijkse portie groenten en fruit en zie je green juice als een super gezonde aanvulling.
Zorg dat je alle producten even goed wast voordat je ze in de juicer stopt. Er kunnen bacteriën en pesticiden op de producten zitten.

Maak de slowjuicer direct na gebruik schoon. Dan is dit nog heel gemakkelijk. Wanneer je lang wacht dan koeken alle pulp resten in de zeef en andere onderdelen aan en dan wordt het een lastiger karwei. Spoel de juicer even door. Wanneer je klaar bent met juicen gooi dan een paar glazen water in de slowjuicer en zet hem even aan. De meeste pulp resten spoel je er op deze manier uit en wordt het schoonmaken een makkie!

Helaas komt er dus bij slowjuicen ook wel wat werk kijken, naast dat je dagelijks 2 tot 3kg extra groenten en fruit dient te kopen, wassen, snijden en persen. De meeste mensen beginnen enthousiast met slowjuicen, investeren enkele honderden euro’s in een goede slowjuicer, om dan, na enkele dagen of weken, deze supergezonde gewoonte te laten verwateren.

Ok, ik geef toe, zelfs een gezondheidsfreak zoals ik, komt er niet altijd aan toe om echt iedere dag zo’n gezonde green juice klaar te maken. Vandaar dat ik mijn avontuur begonnen ben om een kwalitatieve Nutrifoodz Greens Detox te laten produceren, zodat ik mij niet langer schuldig hoef te voelen wanneer ik geen tijd of zin heb om voor mezelf en mijn gezin een versgeperste green juice te maken.

En, zelfs in mijn verse green juices voeg ik steeds een schepje Nutrifoodz Greens Detox toe zodat mijn lichaam absoluut voldoende anti-oxidanten binnenkrijgt om mijn lichaam te beschermen en te ontzuren.

Mocht je dus niet altijd tijd hebben om te juicen, of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan zeker eens een Nutrifoodz Greens Detox juice.

Nutrifoodz Greens Detox bestaat uit maar liefst 21 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals tarwegras, kokoswater, spirulina, bieten, citroen, munt, groene thee etc.

En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.

Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.

En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat ervaren met je Nutrifoodz Greens Detox en wat het voor je gezondheid en algemeen welzijn betekent…

Probeer het vandaag!

Geniet ervan!

Nutrifoodz

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!