Wist jij dat koken goed is voor je hersenen?
In dit artikel ontdek je 3 redenen waarom koken zeer gezond is voor je hersenen.
Koken activeert de frontale kwabben
De gepaarde kwabben bevinden zich in het voorste deel van onze hersenen en houden zich bezig met een groot aantal functies. Het combineren van voedsel voor de maaltijd vereist zintuiglijke scherpte en zintuiglijk geheugen.
De zintuiglijke scherpte wordt in eerste instantie geactiveerd wanneer we leren wat we allemaal kunnen met onze ingrediënten. Hoe zien de kruiden en specerijen eruit en hoe smaken ze? Kunnen we witte bloem vervangen door amandelmeel? Hebben we de ingrediënten in huis of weten we waar we ze kunnen vinden? Deze vragen en het proces van het vinden van antwoorden, vinden plaats in de frontale kwabben.
Vervolgens gebruiken we het zintuiglijkgeheugen – ook wanneer we de basisantwoorden op deze vragen leren – en onze verbeelding om te zien hoe we deze informatie in andere recepten kunnen gebruiken. Zou een scheutje paprikapoeder onze gefrituurde kip lekkerder maken?
Dit proces kost tijd omdat we ons zintuiglijk geheugen stelselmatig opbouwen, maar elke keer dat we koken helpt het onze frontale kwabben actief en gezond te houden.
Belangrijk is ook dan we ons concentreren op de taken die we moeten uitvoeren. Wanneer we een recept volgen, moeten we het recept niet alleen in zijn geheel lezen en begrijpen, maar ook de afzonderlijke stappen die we moeten uitvoeren.
We moeten letten op de timing en bijhouden wanneer we ingrediënten moeten toevoegen, voedsel in de oven moeten steken en een pan van het vuur moeten halen. Bovendien moeten we bedreven zijn in multitasking, want vaak bereiden we meerdere gerechten tegelijk.
Dit alles vereist onze focus, aandacht voor details en concentratie, en juist die vaardigheden verbeteren bij elke maaltijd die we koken. De activering van al deze vaardigheden vindt plaats in de frontale kwabben.
Koken verbetert het geheugen
Een cake moet misschien vijf minuten langer blijven staan om de perfecte luchtigheid te bereiken of een stoofpot moet misschien op een lagere temperatuur blijven inkoken gedurende een bepaalde duur. Dit zijn voorbeelden van ons werkgeheugen.
Het tweede deel van ons werkgeheugen is ons vermogen om gebeurtenissen in een bepaalde volgorde te plaatsen. Hoe laat moet het braadstuk in de oven en wanneer moeten we de aardappels koken zodat ze tegelijk klaar zijn? In welke volgorde moeten we groenten toevoegen aan een roerbak, zodat ze allemaal even gaar zijn, ongeacht de textuur?
Zelfs wanneer we een recept stap voor stap volgen, vereist dit dat we de volgorde van gebeurtenissen goed begrijpen om ervoor te zorgen dat het gerecht echt lekker wordt. Maar het andere element in de opeenvolging is anticipatie.
We plannen niet slechts één gerecht of één maaltijd tegelijk, maar alle stappen die nodig zijn om ons doel te bereiken. We leren hoe lang het duurt om groenten te snijden, hoe lang een stuk vlees moet marineren, en hoe we alles op hetzelfde moment kunnen klaarmaken.
Tijdens het bereiden van een gerecht een ingrediënt te kort komen en “instinctief “ weten met welk ingrediënt we het kunnen vervangen, is een voorbeeld van hoe ons werkgeheugen tijdelijke stukjes informatie opneemt en ze in verband brengt met onze kennisdatabase.
Koken vereist fijne motoriek
Meer dan een eenvoudige hand-oogcoördinatie vereist dit dat we zowel de grotere spieren in onze handen en armen als de fijnere details van onze vingers gebruiken, terwijl we groenten langs het mes bewegen zonder dat we ons zelf snijden. Wanneer we met de hand mixen, versterken we onze onderarmen.
Door glazuur op een taart te spuiten, deeg te kneden, bloem op het aanrecht te strooien of toppings op cupcakes aan te brengen, wordt onze handkracht versterkt. We moeten vaak beide handen gebruiken om verschillende taken tegelijk uit te voeren, zoals in een pan roeren terwijl we het deksel van een andere pan optillen.
Door pizzadeeg te rollen of koekjesdeeg tot perfecte cirkels te kneden, verbeteren we onze tweezijdige integratie, omdat we onze beide handen tegelijk moeten gebruiken voor één taak.
Koken helpt ons niet alleen onze fijne motoriek te verbeteren naarmate we ouder worden, maar koken met jongere kinderen is ook een geweldige manier om hun fijne motoriek te ontwikkelen.
Het verbeteren van onze behendigheid houdt onze cognitieve functionaliteit gezond, wat cognitieve achteruitgang vertraagt wanneer we ouder worden.
Ook al zijn we niet meteen de beste, met elke groente die we fijnhakken of theelepel die we afmeten worden we er stelselmatig beter in. Dit traint ons lichaam en houdt ons zenuwstelsel gezond.
Conclusie over de relatie tussen koken en je hersenen
Het maakt zelfs niet uit of het een uitgebreide maaltijd is of niet. Zelfs bij het klaarmaken van een simpel omeletje kan je dezelfde cognitieve voordelen verkrijgen.
Wanneer je op zoek bent naar nieuwe manieren om je grenzeloze potentieel te ontsluiten, onthoud dan dat een van die sleutels zo simpel is als meer tijd in de keuken doorbrengen.
