Osteoporose is een chronische aandoening waarbij door het verlies van calcium en mineralen uit de botten en een veranderende botstructuur, een persoon meer vatbaar is voor fracturen. Er zijn momenteel meer dan 900.000 mensen met osteoporose in Nederland, met in 10 jaar een verwachte stijging naar 1.300.000. Twee derde van de gevallen zijn vrouwen, omdat degeneratie van de beenderen veroorzaakt wordt door enkele hormonale veranderingen tijdens de menopauze.

Een voedzaam dieet met calciumrijk voedsel en regelmatige lichaamsbeweging vanaf de kindertijd en adolescentie doen het risico op osteoporose in latere jaren verminderen. Daarentegen bevordert een zittende levensstijl met weinig lichaamsbeweging het verlies van botmassa. Regelmatig (aangepast) sporten kan de snelheid van botverlies verminderen, ook bij mensen met bestaande osteoporose.

Lichaamsbeweging biedt ook andere voordelen voor mensen met osteoporose of die osteoporose willen voorkomen, zoals een verminderde behoefte aan sommige medicijnen die het risico op vallen vergroten, en een beter beheer van andere gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten. De meeste botbreuken ontstaan ​​door een val, dus risicogroepen kunnen echter hun valkansen verkleinen door spierkracht op te bouwen en het evenwicht te verbeteren. Daarbij bevordert weerstandstraining met gewichten de botdichtheid, wat het risico op fracturen door osteoporose vermindert.