Vitamines zijn essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Onder deze vitamines is vitamine K2 minder bekend dan bijvoorbeeld vitamine C of D, maar het speelt een cruciale rol in diverse lichaamsprocessen. In dit artikel ontdek je wat vitamine K2 is, waar het in zit, en hoeveel je er dagelijks van nodig hebt.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Wat is vitamine K2?

Vitamine K2, ook bekend als menachinon, is een van de twee hoofdvormen van vitamine K. Het verschilt van vitamine K1 (fyllochinon), die vooral in groene bladgroenten wordt gevonden. 

Vitamine K2 speelt een belangrijke rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder de ondersteuning van de botgezondheid en de regulatie van de bloedstolling. Het is een vetoplosbare vitamine, wat betekent dat het het beste kan worden opgenomen wanneer je het inneemt met vetten.

Waar zit vitamine K2 in?

Vitamine K2 vind je in verschillende voedingsmiddelen, voornamelijk in dierlijke producten en gefermenteerde voedingsmiddelen. Een paar voorbeelden zijn:

 • Natto: Een Japans gerecht gemaakt van gefermenteerde sojabonen, bekend om zijn uitzonderlijk hoge vitamine K2-gehalte.
 • Harde kazen: Zoals Gouda en Brie, die een aanzienlijke hoeveelheid vitamine K2 bevatten.
 • Eigeel: Vooral van kippen die een dieet van gras en insecten hebben gekregen.
 • Orgaanvlees: Zoals lever, vooral van grasgevoerde dieren.
 • Vette vis: Waaronder zalm en makreel, hoewel de hoeveelheden variëren.

Het is belangrijk om te onthouden dat de exacte hoeveelheden vitamine K2 in deze voedingsmiddelen kunnen variëren afhankelijk van de bron en hoe ze zijn geproduceerd of bereid.

Vitamine K2 in voeding vs Vitamine K2 in supplementen

Hoewel supplementen beschikbaar zijn, is het vaak het beste om vitamines via je dieet binnen te krijgen. Dit geldt ook voor vitamine K2. Voedingsmiddelen met een hoge concentratie aan vitamine K2 zijn vaak ook rijk aan andere nuttige voedingsstoffen. Naast de eerder genoemde bronnen zoals natto, kazen, eigeel, orgaanvlees en vette vis, zijn er andere voedingsmiddelen die kleinere hoeveelheden vitamine K2 bevatten. Deze omvatten bepaalde vleessoorten en zuivelproducten. Fermentatieprocessen kunnen ook de hoeveelheid K2 in voedingsmiddelen verhogen, wat bijvoorbeeld gebeurt bij de bereiding van zuurkool.

Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben dat rijk is aan verschillende voedingsstoffen. Dit helpt niet alleen om voldoende K2 binnen te krijgen, maar ondersteunt ook je algehele gezondheid.

Symptomen van een vitamine K2 tekort

Hoewel een tekort aan vitamine K2 niet vaak voorkomt, kan het wel degelijk gebeuren. Dit is vooral het geval bij mensen met bepaalde gezondheidsproblemen of die medicijnen gebruiken die de vitamine K-absorptie beïnvloeden. Hieronder worden de belangrijkste symptomen van een vitamine K2-tekort gedetailleerder besproken.

Problemen met Bloedstolling

Een van de primaire functies van vitamine K is het bijdragen aan de bloedstolling. Een tekort kan leiden tot een verminderde stollingscapaciteit, wat zich kan uiten in een verhoogde neiging tot bloeden na verwondingen en een langere tijd voor bloed om te stollen.

Gemakkelijk Blauwe Plekken Krijgen

Een ander teken van een mogelijk vitamine K2-tekort is het gemakkelijk krijgen van blauwe plekken. Dit kan gebeuren zelfs bij kleine stoten of druk, wat wijst op een fragiliteit van de bloedvaten en een verminderde stollingsfactor.

Bloedend Tandvlees

Bloedend tandvlees, vooral tijdens het tandenpoetsen of flossen, kan ook een indicatie zijn van een tekort aan vitamine K2. Het is een van de subtielere symptomen en wordt vaak over het hoofd gezien, maar kan duiden op problemen met de bloedstolling.

Botontkalking

Vitamine K2 speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de botten. Een langdurig tekort aan deze vitamine kan leiden tot botontkalking, ook wel osteoporose genoemd. Dit verhoogt het risico op fracturen, met name bij ouderen.

Bijdrage aan Hart- en Vaatziekten

Er zijn aanwijzingen dat een langdurig tekort aan vitamine K2 kan bijdragen aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Dit heeft te maken met de rol van vitamine K2 in de regulatie van calcium in de bloedvaten.

Belang van Medisch Advies

Het is cruciaal om te begrijpen dat deze symptomen ook kunnen worden veroorzaakt door andere gezondheidsproblemen. Als je vermoedt dat je een vitamine K2 tekort hebt, is het daarom raadzaam om met een arts of voedingsdeskundige te spreken voor een accurate diagnose en advies.

Hoeveel vitamine K2 moet je per dag binnenkrijgen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine K2 is niet specifiek vastgesteld, aangezien het vaak wordt gecombineerd met de algemene vitamine K aanbevelingen. Deze aanbevelingen kunnen variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht en gezondheidsstatus. Over het algemeen wordt aangenomen dat een inname van 100-300 microgram per dag voldoende is voor de meeste volwassenen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de behoefte aan vitamine K2 kan variëren en dat sommige mensen, zoals zwangere vrouwen of mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, mogelijk andere hoeveelheden nodig hebben. Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional voor advies afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Waar kan je vitamine K2 kopen en waar moet je op letten?

Vitamine K2 is beschikbaar in de vorm van supplementen en kan worden gekocht bij drogisterijen, apotheken, natuurvoedingswinkels en online. Bij het kopen van supplementen, zijn er een paar belangrijke factoren om rekening mee te houden:

 1. Type Vitamine K2: Er zijn verschillende vormen van vitamine K2, zoals MK-4 en MK-7. MK-7 wordt vaak aanbevolen omdat het langer in het lichaam blijft, wat kan leiden tot een meer consistente bloedspiegel van de vitamine. MK-4, daarentegen, wordt sneller afgebroken en uitgescheiden. Het kiezen van de juiste vorm hangt af van je persoonlijke gezondheidsdoelen en eventuele aanbevelingen van je gezondheidszorgverlener.
 2. Dosering: Controleer de hoeveelheid vitamine K2 in het supplement. Dit kan variëren en het is belangrijk om een dosering te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften. De juiste dosering kan afhankelijk zijn van factoren zoals leeftijd, geslacht, dieet, en of je al dan niet andere vitaminesupplementen gebruikt.
 3. Combinatie met Andere Nutriënten: Sommige vitamine K2 supplementen worden gecombineerd met andere vitamines, zoals vitamine D, wat de opname en werking kan verbeteren. Deze combinatie kan bijzonder effectief zijn omdat vitamine D en K2 synergistisch werken voor bot- en hartgezondheid. Echter, als je al andere supplementen neemt, wil je misschien voorkomen dat je te veel van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgt.
 4. Kwaliteit en Zuiverheid: Zoek naar supplementen van betrouwbare merken die kwaliteitscontroles en zuiverheidstests ondergaan. Dit helpt ervoor te zorgen dat je een veilig en effectief product krijgt. Kijk naar certificeringen van onafhankelijke organisaties die de kwaliteit van supplementen testen.
 5. Allergie-informatie en Vulstoffen: Controleer op allergenen en onnodige vulstoffen, vooral als je gevoelig of allergisch bent voor bepaalde ingrediënten. Sommige supplementen kunnen gluten, lactose, of kunstmatige kleur- en smaakstoffen bevatten, die problematisch kunnen zijn voor sommige mensen.
 6. Prijs en Beschikbaarheid: De kosten van vitamine K2 supplementen kunnen variëren afhankelijk van het merk, de dosering en de kwaliteit. Het is de moeite waard om prijzen en beschikbaarheid te vergelijken om een product te vinden dat past binnen je budget, maar zonder in te leveren op kwaliteit.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je een geïnformeerde keuze maken bij het kopen van vitamine K2 supplementen en ervoor zorgen dat je de voordelen maximaliseert terwijl je eventuele risico’s minimaliseert.

Vitamine D3

Conclusie

Vitamine K2, een essentiële voedingsstof met een cruciale rol in de bloedstolling en botgezondheid, is te vinden in dierlijke producten, gefermenteerde voedingsmiddelen, en in mindere mate in bepaalde groenten en zuivelproducten. 

Het kiezen van een gevarieerd dieet rijk aan vitamine K2-bronnen is de beste aanpak voor het verkrijgen van deze vitamine. Voor diegenen die aanvulling nodig hebben, zijn supplementen in verschillende vormen en doseringen beschikbaar. 

Bij het kiezen van supplementen is het belangrijk om aandacht te besteden aan de vorm, de dosering, kwaliteit, en mogelijke interacties met andere nutriënten of medicijnen.

Een tekort aan vitamine K2 is zeldzaam, maar kan voorkomen, met symptomen zoals problemen met de bloedstolling, gemakkelijk blauwe plekken krijgen, en botontkalking. Aangezien deze symptomen ook door andere gezondheidsproblemen kunnen worden veroorzaakt, is medisch advies essentieel bij vermoeden van een tekort.

Check hier de blog over de gevaren van teveel of te weinig + de risicogroepen

Samenvattend, door bewust te zijn van de bronnen van vitamine K2 en de tekenen van een mogelijk tekort, kun je een belangrijke bijdrage leveren aan je algehele gezondheid en welzijn.

Ervaar de ultieme voedingsbron met Nutrifoodz Complete!

Stel je voor: een complete, uitgebalanceerde maaltijd die binnen één minuut klaar is. 

Nutrifoodz Complete biedt jou precies dat – een verrukkelijke, vullende drank die niet alleen je honger stilt, maar ook jouw lichaam voedt met de essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft. Of je nu een maaltijd wilt vervangen of gewoonweg nood hebt aan een voedzame snack boordevol eiwitten, Nutrifoodz Complete is jouw antwoord op gemak, voeding en smaak.

Beeld je in: een harmonieuze combinatie van rijke vanille- of chocoladesmaak met een overvloed aan voordelen die verder gaan dan alleen een heerlijke smaaksensatie.

Laat Nutrifoodz Complete je verrassen met:

 • Een overvloed aan 26 vitamines en mineralen, zorgvuldig samengesteld om jouw lichaam te voeden en te ondersteunen.
 • Een rijke bron van plantaardige eiwitten – 29g per maaltijd (100g) – met een optimaal aminozuurprofiel om je lichaam te versterken.
 • Complexe koolhydraten afkomstig van havermout, wat zorgt voor een constante energievoorziening.
 • Essentiële vetten, inclusief evenwichtige omega-3, omega-6 en enkelvoudig onverzadigde vetten die je een uitstekend vetzuurprofiel bieden.
 • Vezelrijk met oplosbare en onoplosbare vezels voor een gezonde spijsvertering en verzadiging.
 • Verzadigd met phytonutriënten – voedingsstoffen rechtstreeks uit planten – die deze shake omtoveren tot een ware voedingsbom!

Nutrifoodz Complete is meer dan alleen een maaltijdshake; het is jouw nieuwe reisgenoot voor een actieve levensstijl en welzijn. 

Bestel nu en ontdek de kracht van Nutrifoodz Complete. Geef jouw lichaam wat het verdient en geniet!

Met smakelijke groeten,

Het Nutrifoodz Team

P.S. Ben jij klaar om jouw voedingsroutine te transformeren?

Nutrifoodz Complete is een eenvoudige manier om voedingsrijkdom in jouw dagelijkse leven te integreren.

Bronnen en verwijzingen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8483258/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10084986/

https://nutraceuticalbusinessreview.com/news/article_page/Study_reveals_new_supplement_for_vitamin_K_improvement/207824

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26321585/