Je hebt ongetwijfeld gehoord dat de overgang een onvermijdelijke fase is in het leven van veel vrouwen. Het markeert het einde van de vruchtbare jaren en gaat vaak gepaard met een reeks fysieke en emotionele veranderingen. Een van de belangrijkste hormonen die bij de overgang betrokken is, is oestrogeen. In dit uitgebreide artikel gaan we dieper in op wat er met oestrogeen gebeurt tijdens de overgang, de symptomen van oestrogeentekort, de rol van oestrogeen tabletten, alternatieve behandelingen en levensstijlveranderingen die je kunt overwegen. Laten we beginnen met een overzicht van de overgang zelf.

Geschatte leestijd: 10 minutes

Introductie

De overgang, ook wel de menopauze genoemd, is een natuurlijke levensfase waarin de vruchtbaarheid van een vrouw geleidelijk afneemt en uiteindelijk tot stilstand komt. Het is een complex proces dat meestal begint ergens tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, hoewel de exacte timing kan variëren. Een van de belangrijkste hormonen die betrokken is bij de overgang is oestrogeen, en veranderingen in de oestrogeenspiegels spelen een centrale rol bij het veroorzaken van veel van de symptomen die vrouwen ervaren.

Oestrogeen tekort tijdens de overgang

Oestrogeen is een hormoon dat van cruciaal belang is voor de reproductieve gezondheid en het algemene welzijn van vrouwen. Het wordt voornamelijk geproduceerd in de eierstokken en is verantwoordelijk voor het reguleren van de menstruatiecyclus en het handhaven van de gezondheid van de voortplantingsorganen. Tijdens de overgang ondergaat het lichaam echter aanzienlijke veranderingen in de hormoonproductie.

Tijdens de vruchtbare jaren van een vrouw produceren de eierstokken oestrogeen op regelmatige basis. Maar naarmate de overgang nadert, beginnen de eierstokken minder oestrogeen te produceren en worden de menstruatiecycli onregelmatig. Uiteindelijk stoppen de eierstokken met het vrijgeven van eieren en daalt de oestrogeenproductie aanzienlijk.

Deze daling van oestrogeen heeft veel invloed op het lichaam en kan leiden tot een breed scala aan symptomen.

Symptomen van oestrogeentekort tijdens de overgang

De symptomen van oestrogeentekort variëren van vrouw tot vrouw, maar sommige zijn vrij algemeen en omvatten:

Opvliegers: Dit zijn plotselinge gevoelens van intense warmte die zich door het lichaam verspreiden en vaak gepaard gaan met zweten. Opvliegers kunnen enkele seconden tot enkele minuten duren en zijn een van de meest voorkomende symptomen van de overgang.

Nachtelijk zweten: Dit zijn opvliegers die ‘s nachts optreden en kunnen leiden tot slaapstoornissen en vermoeidheid.

Vaginale droogheid: Een afname van oestrogeen kan leiden tot dunner en minder elastisch vaginaweefsel, wat vaginale droogheid en ongemak tijdens seks kan veroorzaken.

Onregelmatige menstruatiecycli: Menstruatiecycli worden vaak onregelmatig en kunnen uiteindelijk stoppen.

Humeurwisselingen: Hormonale schommelingen kunnen leiden tot prikkelbaarheid, angst en depressie.

Gewichtstoename: Sommige vrouwen ervaren gewichtstoename, vooral rond de buik.

Botverlies: Oestrogeen speelt een rol bij het behoud van botdichtheid, dus een afname kan het risico op osteoporose verhogen.

Slaapproblemen: Opvliegers en nachtelijk zweten kunnen leiden tot slaapstoornissen.

Huid- en haaraandoeningen: Sommige vrouwen merken veranderingen op in hun huid en haar, zoals droogheid of dunner wordend haar.

Deze symptomen kunnen variëren in ernst en duur, en sommige vrouwen ervaren ze intenser dan anderen. Het is belangrijk om te begrijpen dat de overgang een natuurlijke levensfase is en dat niet alle vrouwen dezelfde symptomen zullen ervaren.

Oestrogeen tabletten bij de overgang

Een veelbesproken optie voor de behandeling van symptomen van oestrogeentekort tijdens de overgang is het gebruik van oestrogeen tabletten. Deze tabletten bevatten synthetisch oestrogeen en worden vaak voorgeschreven om symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en vaginale droogheid te verminderen.

Er zijn verschillende soorten oestrogeentabletten beschikbaar, waaronder tabletten die alleen oestrogeen bevatten en tabletten die zowel oestrogeen als progesteron bevatten. De keuze voor het type tablet hangt af van verschillende factoren, waaronder je medische geschiedenis, symptomen en gezondheidsdoelen.

Voordelen van oestrogeen tabletten

Oestrogeen tabletten kunnen aanzienlijke voordelen bieden voor vrouwen die symptomen van oestrogeentekort ervaren. Enkele van de mogelijke voordelen zijn onder andere:

Verlichting van opvliegers en nachtelijk zweten: Oestrogeen tabletten kunnen helpen om opvliegers en nachtelijk zweten te verminderen of zelfs te elimineren, waardoor je comfortabeler kunt slapen en je agelijks leven kunt hervatten zonder de hinder van deze symptomen.

Verbetering van vaginale gezondheid: Oestrogeen tabletten kunnen vaginale droogheid verminderen en de gezondheid van het vaginaweefsel verbeteren, wat het seksuele welzijn van vrouwen kan bevorderen.

Regulering van de menstruatiecyclus: Voor sommige vrouwen kan het gebruik van oestrogeen tabletten helpen om menstruatiecycli weer regelmatig te maken, wat als een positieve verandering wordt ervaren.

Bescherming van de botten: Oestrogeen is betrokken bij de gezondheid van de botten, en het gebruik van oestrogeen tabletten kan het risico op osteoporose verminderen.

Verbetering van de algehele kwaliteit van leven: Door de verlichting van symptomen kunnen vrouwen hun kwaliteit van leven verbeteren en hun dagelijkse activiteiten zonder onderbreking voortzetten.

Het is echter belangrijk op te merken dat oestrogeen tabletten niet zonder risico’s zijn, en ze zijn mogelijk niet geschikt voor alle vrouwen. Het is essentieel om met een arts te overleggen voordat je besluit oestrogeen tabletten te gebruiken, omdat ze bepaalde risico’s met zich kunnen meebrengen.

Risico’s en bijwerkingen van oestrogeen tabletten

Hoewel oestrogeen tabletten voordelen kunnen bieden, is het ook belangrijk om de mogelijke risico’s en bijwerkingen te begrijpen. Enkele van de risico’s en bijwerkingen die verband houden met het gebruik van oestrogeen tabletten zijn:

Verhoogd risico op bloedstolsels: Het gebruik van oestrogeen kan het risico op bloedstolsels in de aderen verhogen, wat potentieel ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Verhoogd risico op borstkanker: Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat langdurig gebruik van oestrogeen tabletten het risico op borstkanker kan verhogen.

Mogelijke bijwerkingen: Oestrogeen tabletten kunnen bijwerkingen veroorzaken, zoals hoofdpijn, misselijkheid, gevoelige borsten en stemmingswisselingen.

Niet geschikt voor iedereen: Oestrogeen tabletten zijn mogelijk niet geschikt voor vrouwen met bepaalde medische aandoeningen, zoals een voorgeschiedenis van borstkanker, leverziekte, beroerte of bloedstolsels.

Behoefte aan individueel maatwerk: De juiste dosering en behandeling met oestrogeen tabletten moeten zorgvuldig worden bepaald op basis van je medische geschiedenis en symptomen.

Het is cruciaal om deze risico’s en bijwerkingen te bespreken met je arts voordat je oestrogeen tabletten gaat gebruiken. Samen kunnen jullie de voordelen en risico’s afwegen en beslissen of oestrogeentherapie geschikt is voor jou.

Alternatieven voor oestrogeen tabletten

Voor vrouwen die terughoudend zijn om oestrogeen tabletten te gebruiken vanwege de mogelijke risico’s, zijn er gelukkig alternatieve behandelingen beschikbaar. Deze alternatieven omvatten:

Natuurlijke supplementen: Sommige vrouwen vinden verlichting van symptomen door het gebruik van natuurlijke supplementen zoals zwarte cohosh, soja-isoflavonen en rode klaver.

Levensstijlveranderingen: Het aanpassen van je levensstijl kan helpen bij het verminderen van symptomen. Dit kan onder andere het verminderen van stress, het reguleren van je dieet en het beoefenen van regelmatige lichaamsbeweging omvatten.

Vaginale smeermiddelen: Voor vrouwen die last hebben van vaginale droogheid, kunnen vaginale smeermiddelen of crèmes verlichting bieden.

Progesteron-only therapie: Sommige vrouwen kunnen baat hebben bij het gebruik van progesteron-only therapie, vooral als ze geen baarmoeder meer hebben.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van deze alternatieve behandelingen kan variëren van vrouw tot vrouw. Wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Het is raadzaam om met je arts te overleggen over welke behandelingsopties het meest geschikt zijn voor jouw specifieke situatie.

Levensstijlveranderingen en voeding

Naast medische behandelingen zijn er ook levensstijlveranderingen en voedingsaanpassingen die vrouwen kunnen overwegen om de symptomen van oestrogeentekort tijdens de overgang te beheersen. Enkele suggesties zijn:

Dieet aanpassingen: Het verhogen van de inname van voedingsmiddelen die fyto-oestrogenen bevatten, zoals soja, lijnzaad en bonen, kan helpen de oestrogeenspiegels te ondersteunen.

Kruidensupplementen: Sommige kruidensupplementen, zoals zwarte cohosh, worden verondersteld verlichting te bieden bij opvliegers en andere symptomen.

Regelmatige lichaamsbeweging: Fysieke activiteit kan helpen bij het reguleren van hormonen en het verminderen van stress, wat op zijn beurt de symptomen kan verminderen.

Stressmanagement: Het leren omgaan met stress en het implementeren van ontspanningstechnieken zoals meditatie en yoga kan helpen bij het verminderen van symptomen zoals stemmingswisselingen.

Voldoende slaap: Zorg voor een goede slaaproutine en voldoende rust, omdat slaaptekort de symptomen kan verergeren.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze levensstijlveranderingen en voedingsaanpassingen mogelijk niet onmiddellijk verlichting bieden, maar na verloop van tijd kunnen ze bijdragen aan een beter welzijn tijdens de overgang.

Het belang van medisch advies 

Of je nu overweegt oestrogeen tabletten te gebruiken of alternatieve behandelingen te verkennen, het is van het grootste belang om medisch advies in te winnen. De overgang is een complex fysiologisch proces en de juiste behandeling varieert van persoon tot persoon. Een arts kan je helpen om de meest geschikte aanpak te bepalen op basis van je individuele gezondheidstoestand, symptomen en medische geschiedenis.

Daarnaast zal je arts regelmatig je voortgang controleren en eventuele bijwerkingen of veranderingen in je gezondheid monitoren. Dit is vooral belangrijk als je oestrogeen tabletten gebruikt, aangezien ze bepaalde risico’s met zich meebrengen.

Hormonale balans en emotioneel welzijn

Naast de fysieke symptomen kan de overgang ook een aanzienlijke invloed hebben op het emotionele welzijn van vrouwen. Hormonale schommelingen kunnen stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, angst en depressie veroorzaken. Het is essentieel om te begrijpen dat deze emotionele veranderingen vaak het gevolg zijn van hormonale schommelingen en niet alleen psychologisch van aard zijn.

Het praten over je emoties en gevoelens met een vertrouwde vriend, familielid of professionele therapeut kan aanzienlijke verlichting bieden. Er zijn ook ondersteuningsgroepen en online gemeenschappen beschikbaar waar vrouwen hun ervaringen kunnen delen en steun kunnen vinden tijdens deze uitdagende levensfase.

Levenskwaliteit en de overgang

Het is begrijpelijk dat de overgang een periode van verandering en aanpassing kan zijn, maar het betekent niet het einde van een actief en bevredigend leven. Door de juiste behandeling en ondersteuning kunnen vrouwen de overgangsperiode doorkomen zonder onnodige belemmeringen voor hun levenskwaliteit. Hier zijn enkele tips om je te helpen je levenskwaliteit tijdens de overgang te behouden:

Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging kan niet alleen fysieke voordelen bieden, maar ook helpen bij het handhaven van een positieve stemming en het verminderen van stress.

Eet evenwichtig: Een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten kan bijdragen aan een goede gezondheid tijdens de overgang.

Blijf betrokken: Blijf betrokken bij sociale activiteiten, hobby’s en interesses die je vreugde brengen en een gevoel van vervulling bieden.

Zorg voor voldoende slaap: Een goede nachtrust is van vitaal belang voor je algehele welzijn, dus zorg voor een slaaproutine die past bij je behoeften.

Zoek ondersteuning: Aarzel niet om hulp te vragen en steun te zoeken bij vrienden, familie of professionals als dat nodig is.

Conclusie

De overgang is een natuurlijke levensfase die vrouwen op een bepaald moment in hun leven doormaken. Het is een tijd van verandering en aanpassing, maar het betekent niet het einde van een gezond, actief en bevredigend leven. Begrijpen wat er met oestrogeen gebeurt tijdens de overgang en welke behandelingsopties beschikbaar zijn, kan vrouwen helpen om symptomen te beheersen en hun welzijn te verbeteren.

Of je nu kiest voor oestrogeen tabletten, alternatieve behandelingen, levensstijlveranderingen of een combinatie van deze benaderingen, het is van cruciaal belang om te overleggen met een arts. De juiste behandeling is afhankelijk van je individuele behoeften en gezondheidstoestand.

Onthoud dat de overgang een unieke reis is voor elke vrouw, en het is belangrijk om geduldig te zijn met jezelf en ondersteuning te zoeken wanneer dat nodig is. Met de juiste aanpak en de juiste zorg kun je de overgang doorkomen met een goede levenskwaliteit en je richten op een gezonde en bevredigende toekomst.

Duik als vrouw in de harmonieuze wereld van Hormony

Zeg als vrouw vaarwel tegen de soms overweldigende uitdagingen van PMS, een onzuivere huid, vermoeidheid, stemmingswisselingen, en die moeilijk te weerstane trek in zoetigheid. Met Hormony bieden we een smakelijke, verfrissende oplossing voor vrouwen die snakken naar harmonie en evenwicht.

Waarom is Hormony van Nutrifoodz zo bijzonder?

Het geheim zit hem in onze doordachte combinatie van cacao, kokosmelkpoeder, maca, shatavari, citroenmelisse, monnikspeper, kaneel, brandnetel en ashwagandha. Elk ingrediënt is zorgvuldig geselecteerd om de vrouwelijke gezondheid optimaal te ondersteunen. 

Ontdek Hormony, je dagelijkse dosis hemelse chocolade. Gemengd met water of plantaardige melk, biedt deze romige drank, gezoet met stevia, een luxe moment.

De MCT-vetten uit kokosmelk stabiliseren je bloedsuikerspiegel, terwijl flavonolen in cacao je welzijn ondersteunen. Shatavari en maca regulariseren je menstruatiecyclus* en verhogen de vruchtbaarheid*. Monnikspeper en citroenmelisse optimaliseren de intieme gezondheid*.

Voor dagelijkse rust en balans*, reken op ashwagandha, en voor een energieboost, vertrouw op brandnetel die ook bijdraagt aan een stralende huid*.

Ervaar Hormony zelf!

Gun jezelf de zachte, natuurlijke ondersteuning die je verdient.

Bestel Hormony nu en voel de balans en harmonie in je lichaam terugkeren.

Met harmonieuze groeten,

Het Nutrifoodz Team

P.S. Klaar om je hormoonbalans te herstellen? Voeg Hormony toe aan je dagelijkse routine en voel de verandering!

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.