Verander je relatie met ”de tijd” (Deel 2)
Echter, hebben we je nu uitgenodigd om te overwegen dat dit in feite niet zo is. We willen je laten zien dat de ware bron van onze problemen gerelateerd is aan een disfunctionele relatie met tijd en ruimte.
Het betekent dus dat het de perceptie is van waaruit jij de omstandigheden in je leven bekijkt, die de ware boosdoener is en die “problemen” veroorzaakt. De manier waarop je jezelf identificeert met je omgeving en met het leven, is datgene wat je innerlijke ervaring creëert, en dus hoe jij jezelf voelt.
In dit artikel gaan we ons nog wat meer verdiepen in dit concept om meer begrip te creëren rondom “de tijd” zelf, als een constructie zijnde.
Wat is tijd precies?
We hebben namelijk de indruk dat de tijd bijna tastbaar is, dat het altijd in ons leven aanwezig is en dat het zich constant voordoet of afspeelt. Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen dat ze niet genoeg tijd meer hebben, of dat hun tijd op is, alsof het een of ander voorwerp of munteenheid zou zijn. Als je hier even over nadenkt is dit eigenlijk toch wel vrij bizar en vooral zeer beperkend.
Waar we het nu even over gaan hebben is hetgeen dat we “psychologische tijd” kunnen noemen, binnen de domeinen van verleden en toekomst. Er gaat in feite geen dag voorbij zonder dat iemand zichzelf uitdrukt binnenin deze domeinen.
Nu wordt het pas echt interessant wanneer je er even over nadenkt en begint te beseffen dat het verleden en de toekomst niet eens bestaan. Dit kan nu complex of abstract klinken, maar dat is het feitelijk niet. Uiteraard praat je er regelmatig over, maar technisch gezien ben je nooit aanwezig IN je verleden of IN je toekomst. En dat zal ook nooit het geval zijn, aangezien je enkel in het heden kan zijn. Wat nu juist zo bijzonder krachtig is, is wanneer je echt begrijpt dat zowel het verleden als de toekomst zich enkel afspeelt in het heden.
Je kan dus wel praten over je verleden als in: “Vorig jaar heb ik dit meegemaakt.” of “ Gisteren heb ik dat gedaan.”. Eveneens kan je praten over je toekomst als in: “Morgen ga ik dit en dat doen.” of “Volgende zomer ga ik naar deze bestemming op vakantie.”. Echter, het is nu belangrijk om er bewust van te worden dat zowel verleden als toekomst louter constructies van taal zijn, en dus enkel bestaan in de vorm van conversatie.
Hoe kan je perceptie van tijd nu je leven veranderen?
Als je ervan overtuigd bent dat hoe jij je voelt gelinkt is aan iets dat je hebt meegemaakt of iets dat iemand je heeft aangedaan, ben je een slachtoffer. Maar als je reflecteert, herkent en tegen jezelf zegt: “Hey, als ik me nu zo voel, dan komt dit door de manier waarop ik me aan deze situatie identificeer.”. Dit geeft je al een beetje meer kracht. Als je nu kan beseffen en er echt bewust van kan worden dat ALLES wat je voelt ontstaat in de manier dat jezelf eraan identificeert, dan gebeurt er iets magisch. Je kunt nu volledige vrijheid en totale vrede ervaren.
Conclusie over de relatie met tijd
Eveneens geldt dit voor je toekomst. Als je gevoelens ervaart van angst, paniek, nervositeit of bezorgdheid, dan komt dit eveneens doordat je praat (en denkt) over toekomstige gebeurtenissen die nog niet eens gebeurd zijn. Hierdoor ga je voor niets emoties opwekken voor een ervaring die niet plaats vond en die enkel gebaseerd is op wat jij denkt dat er zou kunnen gebeuren. Maar in werkelijkheid weet NIEMAND het. Negatieve veronderstellingen zijn enorm destructief. Onwetendheid is niet iets slechts of iets waar je angst rond moet voelen. Deze onwetendheid is juist het blanco canvas waarop alles gecreëerd wordt, het is de ultieme bron van pure mogelijkheid en het is de innerlijke ruimte waar inspiratie wordt geboren.
