Home / Mind /

De kracht van self-talk en positieve affirmaties

Het allerbelangrijkste gesprek dat we dagelijks voeren, is het gesprek met onszelf! We noemen dit self-talk. Weinig mensen beseffen werkelijk  hoeveel macht er in dit gesprek schuilt.
De woorden die je dagelijks tegen jezelf zegt in je geest zijn bijzonder krachtig en hebben een directe invloed op je leven en al wat je meemaakt. Als deze gedachten somber en negatief zijn, zal je leven dit ongetwijfeld ook worden. Zijn ze positief en kleurrijk, dan zullen de gebeurtenissen in je leven dit ook zijn. Dit fenomeen wordt door spirituele mensen beschouwd als één van de belangrijke kosmische wetten. Het wordt ook wel "The law of attraction" genoemd.

Een bekende quote uit het Boeddhisme luidt: "What you think, you become". Je bent dus het product van je eigen gedachten. En dit heeft ook veel met overtuigingen te maken. Wanneer je echt van iets overtuigd bent, gaat je brein hier een realiteit van maken.
Om een klein en zeer eenvoudig voorbeeld te geven. Wanneer je zegt: "Ik kan niet zwemmen" heb je er doelbewust voor gekozen om je zelf hiervan te overtuigen met als gevolg dat je waarschijnlijk het ook nooit zult kunnen. De stelling "ik kan niet zwemmen" kwam dus voort uit een beperkende gedachte. Wanneer je hier nu bewust van wordt, kan je deze beperkende gedachte gaan aanpassen in je geest. Dan wordt deze stelling: Ik kan NOG niet zwemmen. Dit is een veel positievere zin die veel minder beperkend is.

Nu heb je in feite je brein en je onderbewustzijn geprogrammeerd om overtuigd te zijn dat je het op een dag wel zal kunnen.

Zulke kleine nuances in je gedachten patroon kunnen dus een daadwerkelijke impact hebben op je levenservaringen en voor veranderingen gaan zorgen. Hoe sneller je hiervan bewust wordt, hoe sneller je actief je levenskwaliteit op een relatief makkelijke en doeltreffende manier kan verbeteren.

Voor je het weet zal je dit principe op alles kunnen toepassen.

Wat zijn nu juist affirmaties en hoe werken ze?

Een affirmatie is in feite alles wat je zegt of denkt. Vaker dan we het beseffen denken we beperkende gedachten en doen we negatieve uitspraken. Dat levert ons gegarandeerd geen positieve ervaringen op. Als je de richting van je leven graag ziet veranderen, is het goed om jezelf te trainen en te wennen aan het denken van positieve gedachten en het doen van positieve uitspraken.

Wanneer je positief gaat affirmeren, gaan er zich allerlei nieuwe mogelijkheden voordoen. Het kiezen van een affirmatie is de eerste stap naar verandering in je leven!

Dit wil zeggen dat je doelbewust woorden gaat kiezen die een bijdrage gaan leveren aan het loslaten van iets of aan het totstandkomen van iets in je leven. Of je het nu beseft of niet, ben je feitelijk altijd en constant aan het affirmeren met elke uitspraak en elke gedachte. Word dus bewust van elke uitspraak die je maakt.

Mensen die bijvoorbeeld vaak zeggen dat ze nooit geluk hebben in het leven,  bevestigen zo deze negatieve gedachte en gaan zichzelf ervan overtuigen dat ze het geluk niet verdienen. Met als gevolg dat dit realiteit wordt en dat ze vaak pech zullen hebben. En dan stellen ze zich de vraag, waarom gebeurt dit toch altijd en alleen bij mij? Het antwoord is simpel. Omdat ze dit herhaaldelijk affirmeren.

Zulke negatieve affirmaties moet je dus ten alle tijden vermijden! Het is menselijk en vrij normaal dat deze soms nog bovenkomen. Op dat moment moet jezelf gewoon corrigeren.

Besef dat als je altijd klaagt over iets dat je niet wenst in je leven, je dit juist aantrekt omdat je het bestaan ervan affirmeert.

Telkens wanneer je woedend wordt affirmeer je dat je meer woede in je leven wil. Telkens wanneer je je een slachtoffer voelt, affirmeer je dat je je een slachtoffer wilt blijven voelen. Telkens wanneer je zegt dat je iets niet kunt, kan je er op rekenen dat je gelijk hebt en dat je het ook nooit zult kunnen. Tenzij je gedachten hierover veranderen en andere uitspraken gaat doen!

Hoe kan ik mijn gedachtepatroon veranderen?

Je overtuigingen zijn manieren waarop je gewend bent te denken. Het zijn gedachtepatronen die vastgeschroeid zitten in je geest, waardoor je er daadwerkelijk in gelooft.

Gaan deze over zaken die je absoluut niet wilt in je leven, dan moet je herhaaldelijk gaan denken over al het gene dat je juist wel wilt. Zo simpel is het! Focus dus altijd op het goede en voor je het weet zal je ook enkel dat zien. Wanneer je jezelf betrapt op een negatieve gedachte, elimineer deze dan bewust door meteen het tegengestelde te denken. Zo zal je geen ervaringen meer creëren die je niet wenst.

Nu lijkt dit misschien complex, moeilijk en vermoeiend maar dat is het niet. In tegendeel! Positief denken is juist voor de makkelijke weg kiezen die je gelukkig maakt. Het zijn je negatieve gedachten die een uitputtend, demotiverend en deprimerend effect op je zullen hebben. Niemand verdient dit, dus doe het jezelf niet aan.

Denk dus zo veel mogelijk gelukkige gedachten, zo simpel is het echt. Wat jij op dit moment denkt is niet meer dan een keuze, dus maak de juiste keuze. Je kunt het!

Hoe gebruik ik affirmaties?

Probeer jezelf dagelijks in je hoofd positieve boodschappen te vertellen. En herhaal deze ook een aantal keren, een beetje als een mentale mantra zeg maar.

"Alles gaat goed met me en ik kan elke uitdaging aan."
"Ik voel me goed en ik ben gelukkig omdat ik hiervoor kies."
"Vandaag wordt het een geweldige dag, ik voel het!"
"Wanneer ik een slechte of onaangename ervaring heb, leer ik er altijd een belangrijke les uit. En kies ervoor om me daarop te focussen."
"Ik ben dankbaar dat ik leef en dat alles goed gaat."
"Wanneer ik iemand help, help ik ook mezelf"
"Ik ben dankbaar dat ik vrienden heb die om me geven."
"Ik weet wat ik waard ben, en geloof enorm in mezelf."
"Met slechts een glimlach kan ik iemand gelukkig maken. Daarom lach ik juist zo vaak."
"Ik ben een goed persoon en ik verdien het beste."
"Ik zeg nooit dat ik iets niet kan, want dat is een beperkende gedachte".
"Ik ben altijd positief en daarom trek ik het goede aan."

Voila, hier heb je een paar voorbeelden van positieve affirmaties die je zou kunnen gebruiken.

Je kunt ze tijdens een meditatie herhalen in je geest. Of wanneer je net ontwaakt en je geest nog fris en gedachteloos is maar je kunt er in feite op elk moment van de dag en op elke willekeurige plaats een paar minuutjes mee bezig zijn terwijl je diep in en uitademt. Meer moeite kost dit je niet.

Eerst zal het als een oefening aanvoelen, maar hoe vaker je het doet hoe meer het een automatisme wordt. en hoe meer je er uit zult halen. Je nieuwe gedachtepatronen, zullen nieuwe verbindingen maken in je hersenen. Je zult nieuwe positieve emoties voelen die je zullen leiden naar nieuwe positieve ervaringen die het leven gaan creëren dat jij verdient.

Meer van dit soort tips en info?

Nutrifoodz heeft een community platform waar je terecht kunt voor video's over onderwerpen zoals trainingen, mindset en voeding. Meld je aan en werk aan de beste versie van jezelf.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *