Falen is niet verliezen, falen is winnen!

Falen is een interessant woord omdat de kracht van dit woord afhankelijk is van zijn interpretatie. Sommigen zien falen als een einde, terwijl anderen het als een begin kunnen zien. Elke nederlaag brengt een cluster van emoties met zich mee: schaamte, woede, teleurstelling, verdriet en angst om er een paar te noemen. Dit zijn geen aangename gevoelens, en de meeste mensen zouden alles doen om te kunnen ontsnappen aan emotioneel ongemak. Wat niet meer dan normaal is. Het werd ons sinds onze schooltijd zo aangeleerd dat we niet mochten falen en altijd moesten streven naar de beste punten.
Maar is falen altijd en alleen slecht?
Een befaamde wetenschapper zei ooit: Ik faalde geen tienduizend maal..ik ontdekte met succes tienduizend manieren die niet werken.

Falen is niet consequent blijven

Wanneer je consequent bent, blijf je steeds hetzelfde opnieuw proberen gelovend dat je het gewenste resultaat kunt en zult bereiken. Er schuilt een enorme kracht achter elke kleinste vorm van progressie.

Wanneer je bijvoorbeeld dagelijks 10 minuten oefent op het bespelen van een nieuw muziekinstrument, zal je na een maand al veel beter klinken dan op je eerste dag.
Je moet het jezelf ook niet te moeilijk maken. Wanneer je bijvoorbeeld probeert af te vallen en je hebt je dieet niet perfect volgens het boekje gevolgd, dan heb je niet gefaald. Want je herpakt jezelf gewoon en je houdt je doel voor ogen. Zolang je met een positieve mindset richting je doelen blijft lopen ben je niet aan het falen!

Perfectie bestaat niet

Als je altijd streeft naar perfectie, gun je jezelf de opportuniteit niet om te falen en om te leren. Wanneer je perfectionisme probeert te doorgronden ontdek je de emotie angst. Mensen die altijd hun job perfect willen uitvoeren, hun uiterlijk perfect moeten onderhouden, de perfecte ouders willen zijn,etc.. hebben vaak angst om te falen.

Maar in werkelijkheid faal je niet, je bent aan het leren terwijl je stelselmatig dichter bij je doel komt. De mogelijkheid om te falen zou dus geen angstgevoelens mogen opwekken. Integendeel het zou je moeten boosten om te blijven gaan. Je mag zelfs trots zijn om te falen, wetende dat je er een belangrijke les uit hebt geleerd.

Vaak is het ook de druk van sociale en maatschappelijke conditionering die dit perfectionistisch gedrag creëert. Angst om niet geaccepteerd te worden. Steeds beter willen zijn dan een ander en zich steeds met anderen vergelijken. Zulke attitudes leveren je niets op, buiten onzekerheden. Elk individu heeft zijn eigen talenten, zijn eigen uniek verhaal en zijn eigen traject.

Ken je waarden en geloof in jezelf! Je kunt het!
Jij bent uniek, en dat is perfect!

Zelfoordeel bij falen

Wees niet te hard te hard tegen jezelf wanneer je een nederlaag trotseert. Ga jezelf niet lopen beoordelen door een hoop negatieve affirmaties te maken. Blijf positief denken en spreek jezelf wat moed in. Analyseer en interpreteer de situatie zodanig dat je inziet waar je een fout hebt gemaakt en probeer het gewoon nog eens.

Falen bestaat enkel wanneer je het als een nederlaag beziet. Pas wanneer je falen als een opportuniteit om bij te leren gaat bekijken, zal je er de overwinning van kunnen inzien.

Falen is niet verliezen, falen is winnen! Je wint een nieuwe kans om het nog beter aan te pakken.

Wanneer je dit begrip echt begrijpt en ervaart, zul je er zelfs van beginnen te houden om te falen. Je zult het niet meer beu worden om meerdere malen te falen en te herbeginnen.

Net zoals een baby die leert stappen nooit opgeeft na elke val en altijd blijft proberen tot hij het kan. Op geen enkel moment zal de baby denken “stappen is niets voor mij” en zomaar opgeven. Opgeven is simpelweg geen optie, hoevaak je ook moet vallen om bij je doel te geraken!

Via onderzoek werd aangetoond dat mensen die ooit failliet zijn gegaan en het daarna nog eens proberen, het gemiddeld beter doen dan starters.

Leer om succesvol te falen, door er met de juiste attitude mee om te gaan. Want falen is een belangrijk en onmisbaar component van elk groot succesverhaal. Uit duizenden malen falen leer je duizenden belangrijke lessen die jou uiteindelijk de tools meegeven om al je dromen te vervullen.
 • Geloof in jezelf
 • Wordt bewust van je eigen waarden
 • Vergelijk jezelf niet met anderen
 • Wees niet te hard tegen jezelf
 • Heb geduld
 • Wees consistent
 • Blijf enthousiast
 • Blijf gedreven
 • Sta open om te falen
 • Leer uit je fouten
 • Corrigeer jezelf
 • Maak positieve affirmaties
 • Visualiseer je doelen
 • GEEF NIET OP!

Slotwoord

Elke dag leer je iets bij.
Elke dag evolueer je als mens.
Elke dag is een nieuwe dag waarop je iets nieuws kan proberen.
Elke dag kan een dag zijn waarop jij beslist om geen opgever te zijn.
Elke dag kan de eerste dag zijn waarop jij kiest om je mindset te veranderen.
Elke dag is een dag dichter bij jouw succes!

Blijf elke dag alles geven met vol enthousiasme en je zult er komen. Je kunt het!

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Ontvang Nutrifoodz automatisch thuis.

Abonneer en Bespaar 20%
Vrije keuze. Altijd aanpasbaar. Altijd opzegbaar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *