Home / Mind /

3 manieren om je mentale gezondheid te versterken in stressvolle tijden

Milieurampen, geweld, misinformatie en ziekte-uitbraken hebben onze wereld in onzekerheid gedompeld. Voortdurend nieuws horen over deze zaken kan soms onophoudelijk en hopeloos aanvoelen. Als gevolg daarvan komt onze geestelijke gezondheid (één van onze meest waardevolle schatten) in het gedrang.

In plaats van toe te geven aan paniek, stress en negatieve gedachten, is het tijd om een andere richting uit te gaan en andere acties te ondernemen, namelijk: mentale veerkracht opbouwen en positieve veranderingen teweegbrengen.

Zo lang als de geschiedenis het kan beschrijven, heeft de mensheid te maken gehad met natuurrampen, pandemieën, geweld en onvoorspelbaarheden. Toch hebben onze veerkracht, ons intellect en onze vaardigheden gezorgd voor onze overwinning en overleving.

Ook nu - in 2021 - horen we voortdurend nieuws over alles wat hierboven is genoemd, waardoor we ons hopeloos kunnen voelen over de toekomst. In dit grimmige scenario is het gemakkelijk om toe te geven aan paniek en negativiteit, of om gewoon de schouders op te halen.

In plaats van het heden te zien als een groot obstakel of te geloven dat er niets aan te doen is, zou je het ook kunnen zien als een kostbare kans om jezelf beter te leren kennen, sterker te worden, en degenen van wie je het meest houdt te helpen en te ondersteunen. Tenslotte heeft de mens het vermogen om te leren en zich aan te passen aan de meest ongunstige omstandigheden.

Bescherm je mentale gezondheid en word er sterker door!

Iedereen reageert anders tijdens en na een moeilijke situatie. Je kunt last hebben van angst, stress, overmatige bezorgdheid en/of verdriet. Als dit het geval is, kan zorg dragen voor je mentale gezondheid de situatie veel draaglijker maken.

Als je mentaal sterk en kalm bent, denk je helder en vindt je de juiste reacties in moeilijke situaties. Als je daar nog niet helemaal bent, zijn hier 3 dingen die je kunt doen om een gevoel van controle te houden en voor je mentale gezondheid te zorgen.

1. Reinig je geest om mentaal sterk te worden

Je handen goed wassen en ontsmetten is van cruciaal belang om je te beschermen tegen Covid-19 en andere virussen. Maar hoe zit het dan met je geest?

We denken gemiddeld 50.000 tot 80.000 gedachten per dag, en in onze huidige omstandigheden zouden het merendeel van deze gedachten verontrustend kunnen zijn. Daar komt nog eens bij dat de stortvloed aan negatieve en angst opwekkende informatie op het nieuws en het internet, ons vermogen om alledaagse uitdagingen aan te gaan, beïnvloedt.

Dagelijks mediteren reinigt je geest!

Hoewel het algemeen bekend staat als een ontspanningstechniek, gaat meditatie in feite nog een stuk verder dan dat. Het helpt je controle over je gedachten te krijgen.

Wanneer je mediteert, richt je je aandacht op het huidige moment, waarbij je jezelf verwijdert van afleidende herinneringen uit het verleden of angsten over de toekomst. Het geeft je de mogelijkheid je eigen gedachten en emoties vanuit een ander perspectief te aanschouwen, waardoor je ze kan aanpassen en elimineren indien nodig, om je ten alle tijden positief geladen en lekker in je vel te voelen.

Als je voor je mentale gezondheid zorgt, ontdek je de oplossing voor elk probleem.

2. Blijf actief voor een gezond lichaam én gezonde geest

Zoals het gezegde luidt: ”een gezond lichaam is een gezonde geest”. Onze geest en ons lichaam hebben een nauwe band die goed onderhouden moet worden. Jezelf lichamelijk actief houden leidt tot een verscheidenheid aan voordelen, waaronder een verbeterde lichamelijke conditie en een sterker immuunsysteem.

Studies tonen ook aan dat regelmatig bewegen je kan helpen om te gaan met spanningen en je humeur kan verbeteren. Gezien de huidige situatie waarin we ons bevinden, kan lichaamsbeweging een uitstekende manier zijn om jezelf gemotiveerd, ontspannen en positief te houden.

Als we bijvoorbeeld gaan hardlopen, maken de hersenen chemische stoffen vrij die endorfines worden genoemd en die ons een goed gevoel geven. Ze geven ons een opgewekte en zelfs euforische sensatie die ook wel bekend staat als de "runner's high".

Een rondje hardlopen of wandelen in de natuur zorgt voor een nog betere ervaring. De natuur is een eindeloze bron van inspiratie en aardse energie. Het is een geweldige omgeving om te ontspannen en het lawaai en de drukte van de stedelijke wereld te blokkeren.

Maar zelfs als je vanwege gezondheidsvoorschriften thuis moet blijven, zullen work-outs in huis met oefeningen zoals crunches, squats en push-ups je actief en gemotiveerd houden.

3. Wees geduldig en vriendelijk

In moeilijke tijden is het normaal dat je geduld opraakt en je frustraties toenemen. Bovendien reageren we deze frustraties af op anderen zonder dat we dat zo bedoelen of ons daar zelfs bewust van zijn.

Haal in zo'n geval eens diep adem en probeer je in de schoenen van de ander te plaatsen. Misschien zit de andere persoon in dezelfde situatie als jij en is hij/zij bang, gestrest of bezorgd over de toekomst.

De beste reactie in moeilijke tijden is om altijd vriendelijk, positief en liefdevol te zijn.

Volgens psychiaters is het vermogen om empathisch om te gaan met anderen, van fundamenteel belang in ons leven. Het helpt ons namelijk met elkaar om te gaan en effectief samen te werken om oplossingen voor problemen te vinden.

Tijdens de epidemische uitbraak kan empathie voor kwetsbare mensen, zoals ouderen of mensen die met reeds bestaande aandoeningen kampen, hen helpen de situatie te doorstaan.

In extreme omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer sociaal afstand houden noodzakelijk is, kan je empathie tonen door de richtlijnen correct op te volgen. Deze eenvoudige handeling kan vele levens redden. En het mooie is dat je erg veel kunt doen terwijl je thuis bent. Positieve affirmaties en liefdevolle berichten via sms, sociale media of mail zullen zeker de dag opfleuren van vrienden, collega's of geliefden die motivatie nodig hebben om deze moeilijke tijden te overwinnen.

Wees geduldig en vriendelijk en je zult zien welke wonderen het doet voor je geestelijke gezondheid en die van anderen.
-NEVER give up HOPE! Situations can change overnight & problems can dissolve in the light of the new day's SUN...-

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *