Home / Mind /

Mindfulness en meditatie

Mindfulness is de weg die leidt naar innerlijke vrede

Wat betekent mindfulness?

De meest eenvoudige manier om mindfulness te beschrijven is het bewuste initiatief om aandacht te schenken aan je omgeving en aan alles dat je ervaart en te kiezen om vredevol te zijn in al je acties, interacties, gedachten, gevoelens en reacties.

Mindfulness is één van de essentiële basis kwaliteiten waar elke mens van nature uit over beschikt. Het is niet een discipline die je moet aanleren, je hebt het al in je. Je moet enkel te weten hoe je het kan inschakelen.

Mindfulness bevat de volgende karakeristieken:
 • Volledig aanwezig zijn in het huidige moment
 • Het verleden in het verleden laten
 • Jezelf en anderen niet beoordelen
 • Controle behouden over je emoties
 • Controle behouden over je reacties
 • Connectie met je innerlijke zelf versterken
Om mindfull te zijn hoef je niet extra spiritueel of sociaal geëngageerd te zijn, het is enkel vereist dat je bewust bent van wat je biedt aan anderen en hoe ze jou als persoon ervaren.

Het positieve resultaat van mindfulness is dat mensen zich onbedreigd en op hun gemak voelen wanneer ze een interactie met je hebben. Ze voelen aan dat je hen accepteert voor wie ze zijn en dat je echt naar hen luistert, terwijl jij bij elke ervaring volledig bewust blijft van jezelf.

Wat is meditatie?

Meditatie is een eeuwenoude discipline die mensen helpt hun persoonlijkheid te doorgronden en in een diepere connectie te komen met zichzelf zodat ze een zuiverder beeld krijgen van hun ware identiteit. Terwijl er met de tijd meerdere vormen van meditatie zijn ontstaan, is de ware essentie ervan nooit gewijzigd. Meditatie heeft een fascinerende werking en wordt tot op heden door veel spirituele leiders gerespecteerd en gepraktiseerd. In vele religies behoort het tot de traditionele rituelen.

Meditatie technieken kunnen zo eenvoudig zijn als geconcentreerd naar een bloem kijken, ze aandachtig observeren en haar schoonheid verwelkomen in je hart. Je geest en je hart kunnen getraind worden zich open te stellen aan het huidige moment, en zo je bewustzijn vergroten.

Het primaire doel van meditatie is om een constant gevoel van vredigheid, spirituele connectie, geestelijke helderheid, emotionele rust en lichamelijke ontspanning op te wekken.

Mediteren kan je op elke plaats en op elk moment, hoewel je in de ochtend de meest meditatieve atmosfeer zult vinden. In de vroege ochtend is je lichaam en geest in een rustvolle staat en alle omringende maatschappelijke energieën zijn nog slapende. Sommige monniken ontwaken om 3 uur 's morgens om dan gedurende 3 uur te mediteren.

Mindfulness Meditatie

Mindfulness meditatie is één van de minder complexe vormen van meditatie. Het principe ervan gaat als volgt: Kies ervoor om op een vredevolle manier je acties, gedachten en emoties te observeren terwijl je ze ervaart, en dit zonder aan verleden of toekomst te denken en zonder voorwaarden of vooroordelen.

Wanneer je in de natuur of in een park wandelt, wees bewust van elke stap die je zet en voel je ademhaling, apprecieer de schoonheid van de bloemen, planten en bomen rondom. Wees bewust van je omgeving en al wat je omringt door al je zintuigen open te stellen en ze optimaal te gebruiken.

Als je een conversatie met iemand aangaat, probeer dan bewust te zijn van elke gedachte die in je opkomt en negeer onnodige emoties, opinies en vooroordelen. Wees aanwezig en bewust in je acties en leef in je woorden, opdat je een toegankelijkheid creëert naar je innerlijke zelf en ware persoonlijkheid.

Een bepaalde vorm van mindfulness meditatie houdt in dat je je gaat focussen op één object of een gedachte. Hierbij gebruik je mentale verbeelding, ontspan je je lichaam, kalmeer je je geest en neem je controle over je ademhaling.

Doordat je er alle externe afleidingen mee leert negeren, maakt deze vorm van meditatie je meer bewust van je eigen gedachtengang, de woorden die je uitspreekt en de manier waarop je in bepaalde situaties reageert.

Mindfulness meditatie helpt je mentale poorten te openen, waardoor je jezelf beter leert kennen en meer controle krijgt over alles wat je doet, denkt en voelt.

Meditatie ademhaling

Via meditatie kan je je eigen realiteit veranderen door ten alle tijden te focussen op het goede en al wat mooi is. Je creëert een diepere connectie met het universum en de natuur, door er bewust van te worden dat jij en elk levend organisme verbonden zijn met elkaar en deel uitmaken van elkaar.
Zo zullen simpele interacties met de natuur, zoals het gezang van een vogel of het aanschouwen van een bloem je vullen met innerlijke vrede en positieve energie.

Net als het kloppen van ons hart is onze ademhaling een geautomatiseerde handeling die we nodig hebben om in leven te blijven. Maar in tegenstelling tot ons hart, kunnen we onze ademhaling controleren. Door onze ademhaling te controleren, krijgen we controle over onze geest. Daarom is ademhaling de basis van meditatie.

Zo doe je het:
 • Vind een rustige plaats en neem een comfortabele positie aan. Je kan kiezen om rechtop te zitten of om plat te liggen, wat voor jou het beste aanvoelt.
 • Zet eventueel rustgevende meditatiemuziek op.
 • Sluit je ogen en maak drie diepe ademhalingen, probeer hierbij je longen volledig te vullen bij elke inademing en ze ook te legen bij elke uitademing.
 • Beeld je in dat je ademhaling de sleutel is tot je innerlijke rust, en dat ze een innerlijke energie genereert die zich manifesteert als een wit licht dat je uitstraalt als een aura.
 • Beeld je in dat dit aura zelfliefde vertegenwoordigt dat zich uit als universele liefde die je uitstraalt naar de buitenwereld.
 • Probeer nu om gedurende de komende 5 tot 10 minuten je met volle aandacht te focussen op je ademhaling. Laat je visuele verbeelding volledig los en distantieer jezelf van het verleden, de toekomst en alle externe afleidingen van je directe omgeving. Laat je gedachten los en voel je dankbaar tijdens de volledige ervaring.
 • Focus op elke inkomende ademhaling en geniet ervan.
 • Focus op elke uitgaande ademhaling en geniet ervan.
 • Wanneer je inademt, beeld je dan in dat deze ademhaling elk orgaan en elke cel in je lichaam voedt en dat je opgeladen wordt met positieve energie.
 • Wanneer je uitademt, beeld je je in dat je lichaam verlost wordt van stress en negatieve gevoelens.
 • Wanneer je nu een dieper stadium van rust en zelfbewustzijn hebt bereikt, kan je kiezen om dit gevoel zo lang mogelijk aan te houden zonder te denken en enkel te voelen.
 • Eventueel kan je in dit stadium wanneer het gevoel van innerlijke rust overheersend is, je belangrijkste affirmaties luidop of in je hoofd herhalen als een soort mantra.
We hebben je met deze blog een inleiding gegeven van wat mindfulness en meditatie inhouden. Dit is een onderwerp dat we in komende blog artikels zowel op theoretisch als op praktisch vlak verder met jullie zullen bespreken.
The soul loves to meditate, for in contact with the spirit lies its greatest joy!

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

Vergeet niet dat het kan gebeuren dat we tijdelijk geen voorraad hebben - omdat dit een volledig natuurlijk en hoogwaardig product is, hebben we een zeer beperkt aanbod van alle afzonderlijke ingrediënten.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *