Het belang van goede ochtendroutines

Hoe spendeer jij het eerste uur van je dag?

Voor velen is het hele proces van opstaan en klaarmaken voor het werk een sleur en niet zo’n aangename ervaring. Vaak ben je er weer net iets te laat ingekropen, waardoor je ’s ochtends niet volledig bent uitgerust en moeizaam uit je bed kan komen. Je laat je verleiden door die onweerstaanbare snooze-knop en je blijft nog een kwartiertje liggen. In een oogwenk is je snooze tijd voorbij en besef je dat je nog meer vermoeid bent en gestresseerd omdat je te laat komt op je werk als je je niet snel gaat haasten.

Wanneer je op deze manier je dag start kan je onmogelijk je meest productieve zelf zijn!

Weet jij hoe belangrijk het eerste uur van je dag is?

Het eerste uur van de dag wordt ook weleens de “Golden Hour” genoemd, omdat je tijdens dit uur de kwaliteit en het verloop van je dag zelf kan bepalen. Op dit moment is je geest nog fris, helder en vrij van gedachten en externe afleidingen. De meest succesvolle mensen gebruiken de Golden Hour om zich bezig te houden met hun ochtendroutines, en zullen ook beamen dat deze aan de basis liggen van hun succes. Als je echt succesvol wil zijn, moet je er dagelijks aan werken. Het is dan ook belangrijk dat je elke dag optimaal en in volle productiviteit kan benutten.

Het gevaar van de snooze-knop

Wellicht kennen we allemaal de verleidelijke kracht van de snooze-knop en het kortstondige momentje van plezier wanneer je nog even mag blijven liggen. Maar stond je weleens stil bij de boodschap die je onderbewust aan jezelf geeft door op die knop te duwen?
  • Ik ben moe
  • Ik heb niet goed geslapen
  • Ik heb niet voldoende geslapen
  • Ik wil niet opstaan
  • Ik blijf liever in mijn bed liggen dan mijn dag te starten
Dit zijn 5 negatieve affirmaties die jij onbewust maakt simpelweg door op de snooze-knop te drukken en ze leveren je geen energie of enthousiasme op. Hoe meer je blijft snoozen, hoe meer je moe wordt, en hoe meer je je moet haasten en stress krijgt. Wanneer je consequent op tijd gaat slapen en op tijd opstaat, zal je de snooze-knop NIET nodig hebben!
Een goede ochtendroutine verlost je van onnodige stress en geeft je innerlijke rust voor de rest van de dag

Vermijd je smartphone

In feite kun je je geest in de ochtend vergelijken met een blanco blad. Wat ochtendroutines juist zo belangrijk en interessant maken, is dat ze je de opportuniteit geven dit blad zelf en bewust in te vullen met de programmering van je dag. Hierbij is het belangrijk om één te zijn met jezelf en alle externe invloeden te negeren. Jouw ochtendroutine draait enkel en alleen rond jou en het verloop van jouw dag.

Wanneer je als eerste op de dag je telefoon en social media checkt, geef je geen prioriteit aan jezelf maar aan de buitenwereld. Je wordt meteen overspoeld met onnodige informatie die jou niets aangaat, en je hebt geen controle over de impact van deze externe prikkels op je gemoedstoestand.

Probeer dus wanneer je op staat je smartphone minstens een uurtje te laten voor wat het is.

Als je beseft dat je dit best uitdagend vindt, profiteer er dan van om nog eens stil te staan bij de verslavende effecten van smartphones en social media en dat het best absurd is als je moeite hebt om je smartphone een uur niet aan te raken.

Wat is een goede ochtendroutine?

Een ochtendroutine heeft als doel dat je vredevol en zonder stress aan een productieve dag kan beginnen. Zo’n routine kan voor elk persoon verschillend zijn. Je moet voor jezelf uitzoeken wat je aangenaam vindt en wat er het beste voor je werkt.

Als dit nog nieuw voor je is, is het voldoende om het verloop van je ochtend te structuren en om je aan die structuur te houden. Enkel dit doet al wonderen, omdat je je dag start zonder stress en dat geeft je een goed humeur.

Wanneer je controle hebt gekregen over het moment en de manier waarop je op staat, kan je nu voor jezelf een ochtendroutine opschrijven en uitproberen.

Een goede ochtendroutine zou er zo uit kunnen zien:

  • 6.00 u: Opstaan en een groot glas water met citroensap drinken + planning van de dag maken
  • 6.10 u: Ademhalingsoefeningen
  • 6.25 u: Meditatie of Yoga
  • 6.40 u: Koude douche
  • 6.50 u: Gezond ontbijt met fruit + interessante lectuur
  • 7.00 u: Ontspannen en met een heldere geest naar je werk vertrekken

Een goede ochtendroutine levert je volgende voordelen:

  • Meer productiviteit
  • Meer zelfvertrouwen
  • Meer energie
  • Meer structuur
  • Meer discipline
  • Meer ambitie
  • Meer positiviteit
  • Minder negativiteit
  • Minder stress
  • Een goed humeur
Wil jij dagelijks van deze voordelen genieten? Ga dan wat vroeger slapen, sta een uurtje vroeger op en pluk je dag!

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

Vergeet niet dat het kan gebeuren dat we tijdelijk geen voorraad hebben – omdat dit een volledig natuurlijk en hoogwaardig product is, hebben we een zeer beperkt aanbod van alle afzonderlijke ingrediënten.