Home / Mind /

Rust en vertrouwen hervinden in tijden van pandemie

Vind jij het moeilijk om om te gaan met de onzekerheid die de pandemie met zich meebrengt? Hier ben je niet alleen in! We hebben de neiging om de leegte van het “niet weten wat er gaat gebeuren” op te vullen met zorgen. Dit creëert een neerwaartse spiraal die moeilijk te verdragen is.

Het goede nieuws is dat de negatieve emoties die je voelt in tijden van onzekerheid vooral een product zijn van je gedachten. Onzekerheid hoeft niet altijd als iets negatiefs bekeken te worden.

Want onzekerheid leidt niet noodzakelijk tot de negatieve gebeurtenissen die jij je misschien inbeeldt. En aangezien jij de bedenker bent van negatieve gedachten, kun je er je weg uit vinden.
In dit artikel onthullen we je een aantal hulpmiddelen die je kunnen helpen om vertrouwen en innerlijke kracht terug te winnen ten tijde van pandemie.

De periode waar we ons momenteel in bevinden is tot hiertoe al zeker een ware uitdaging geweest voor ons geestelijk welzijn. De wereld is letterlijk op zijn kop gezet door een virus. Als gevolg daarvan zijn veel dingen om ons heen, op het werk, in onze gemeenschap en in onze levens sterk veranderd.

De gebeurtenissen van het jaar 2020 hebben ons duidelijk gemaakt dat niets in het leven ooit zeker is. En hoewel dit feitelijk geen nieuws is (per slot van rekening is niets in het leven ooit zeker, zelfs niet of vooral niet het leven zelf), hebben we de neiging dit feit toch te negeren.

Wanneer we ons bewust worden van de onzekere uitkomst van een gebeurtenis, raken we verstrikt in mentale valkuilen en vervelende denkwijzen zoals catastroferen, wat kan leiden tot zeer negatieve emoties.

Dit voelt aan alsof je de grond onder je voeten verliest, met als gevolg dat je je kwetsbaar en onveilig voelt. Maar toch is er geen reden om het ergste te denken wanneer we de uitkomst van een gebeurtenis niet kennen.
Onzekerheid is per definitie een bewust waargenomen gebrek aan zekerheid. Het betekent dat we ons ervan bewust zijn dat we niet weten hoe iets zal aflopen. Daarbij vullen we de leegte van de ontbrekende zekerheid op met alle negatieve scenario's die zich zouden kunnen voordoen.

Terwijl onzekerheid in feite niet betekent dat er iets ergs gaat gebeuren. Het kan, maar het kan ook niet. Onzekerheid is in dit geval dus niet noodzakelijk een slechte zaak, maar eerder een neutraal feit. Het probleem ligt in hoe we deze onzekerheid beoordelen en de negatieve verhalen die we eraan verbinden.

Heb je ooit gewacht op een vriend of vriendin die te laat was, waardoor je gedachten gek werden van het catastroferen? Wat zou er gebeurd kunnen zijn? Wat als hij is aangereden door een auto? Of misschien heeft iemand haar ontvoert? En toen bleek het dat hij/zij gewoon geen parkeerplaats kon vinden.

De vaardigheid om te anticiperen op negatieve gevolgen is een functie van onze hersenen die van vitaal belang is om te overleven. Het oudste deel van onze hersenen - het reptielen- of oerbrein - heeft de controle over onze aangeboren en automatische zelfbeschermende gedragspatronen.

Anticiperen op wat er zou kunnen gebeuren verzekert onze overleving en die van onze soort. Wat een verbazingwekkende en belangrijke eigenschap is! Maar we zijn er niet mee gediend als we ze gebruiken om te catastroferen in tijden van onzekerheid.

Wanneer je geen controle hebt over wat er extern gebeurt, concentreer je dan op wat intern gebeurt om zo het vertrouwen terug te winnen.

Realiteitscontrole: hoe zou ik anders kunnen denken?

Je weet nu dat je hersenen op hol kunnen slaan en gruwelijke verhalen kunnen verzinnen over wat er eventueel zou kunnen gebeuren. En dat dit in feite een instrument is om jezelf in stand te houden.

Omdat jij de baas bent over je gedachten, hoef je niet alles te geloven wat je denkt. Dus, doe een stap terug, observeer en onderwerp je gedachten aan een realiteitscheck. Vraag jezelf af: hoe zou ik anders kunnen denken?

Door je gedachten te observeren, kun je je bewust worden van onnodig catastroferen. Stel je voor dat elke gedachte een trein is. Het is jouw beslissing op welke trein je stapt! En zodra je je realiseert dat je de verkeerde kant op gaat, verander dan gewoon van trein.

Zo simpel is het, want jij bent degene die je gedachten denkt! Regelmatig mediteren helpt ook om je bewuster te worden van je gedachten.

Verander je perspectief

Je perspectief veranderen is een snelle en makkelijke manier om uit een negatieve gedachtegang te komen. Trek een verticale lijn in het midden van een stuk papier. Schrijf aan de linkerkant alles op wat je als negatief of bedreigend ervaart. Alle dingen die je niet kunt veranderen en die je hinderen of bang maken.

Als je klaar bent, schrijf dan in de rechterkolom alle goede dingen op. Noteer alles waar je de baas over bent, alles wat je daadwerkelijk kunt veranderen. Wat valt je op? En hoe voel je je nu?

Kies een ondersteunende omgeving

Familie en vrienden zijn heel belangrijk in onzekere tijden. Zelfs een kort gesprek kan je helpen je perspectief te veranderen en uit een negatieve spiraal te komen. Het is echter wel belangrijk om je omgeving verstandig te kiezen.

Ga na bij wie je je op je gemak voelt en zorg ervoor dat je al je zorgen en onzekerheden openlijk met hen deelt. Probeer anderzijds uit de buurt te blijven van mensen die de neiging hebben om je naar beneden te halen en dingen erger te maken.

Het is prima om te kiezen met wie je tijd wilt doorbrengen en met wie niet. Je moet jezelf omringen met mensen die je helpen je batterijen weer op te laden.

Creëer een positief beeld van de toekomst

Zoals je nu wel weet, hebben we de neiging om vaak het volgende te denken: "wat als het fout gaat?". Echter besteden we wellicht niet evenveel tijd aan "wat als het goed gaat?". Neem de tijd om een positief beeld van de uitkomst te creëren met behulp van een techniek die journaling heet.

Neem 10 minuten van je tijd en schrijf alles op wat in je opkomt als antwoord op de volgende vraag: als alles op de best mogelijke manier uitpakt, hoe ziet mijn leven er dan over een jaar uit? Stop niet met schrijven tot de tijd om is. Je zult deze oefening vast zeer versterkend vinden.
In deel 2 van dit artikel ontdek je nog meer tips om een positieve uitkijk op de toekomst te bewaren in deze uitdagende tijden.
-It's not what you look at that matters, it's what you see...-

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *