Home / Mind /

Hoe verlos je jezelf van onzekerheid en ontwikkel je meer zelfvertrouwen? (Deel 3)

In het tweede deel van dit artikel hebben we het verschil uitgelegd tussen zelfvertrouwen en arrogantie, en hebben we een diepere kijk genomen om beter te begrijpen waarom JEZELF VERTROUWEN de basis is van ZELFVERTROUWEN.

In het kort:

  • Arrogantie komt voort uit onzekerheid want het creëert een zelfbeeld dat gebaseerd is op de vergelijking met anderen.
  • Zelfvertrouwen komt voort uit zelfverzekerdheid. Zelfverzekerde mensen vergelijken zich enkel met zichzelf en gaan opzoek naar hun eigen beste versie in alle nederigheid.
  • Arrogante mensen, trekken anderen naar beneden
  • Zelfverzekerde mensen duwen anderen naar boven
  • Zelfvertrouwen krijg je door jezelf te vertrouwen
  • Je leert jezelf vertrouwen door respectabel en eerlijk te zijn tegen jezelf, en je eigen beloftes aan jezelf ten alle tijden na te komen
  • Zelfvertrouwen krijg je niet door externe invloeden, zoals erkenning en bewondering van anderen
  • Het opbouwen van zelfvertrouwen is een INTERN proces, waar enkel JIJ controle over hebt!
  • Wanneer je de beloftes die aan jezelf maakt nakomt, begin je stelselmatig meer zelfvertrouwen op te bouwen
Meer zelfvertrouwen ontwikkelen is de eerste en meest belangrijke stap op het pad naar jouw succes. Het leert je jezelf bevrijden van twijfels, angsten en negatieve gedachten. Het geeft je de moed om buiten je comfort zone te treden.
We hebben al eerder in dit artikel aangekaart dat twijfels over jezelf een enorm destructieve werking hebben op je zelfvertrouwen. Maar deze twijfels zijn in feite niet eens je eigen twijfels, het zijn slechts de gedachten die andere (onzekere) mensen op jouw hebben geprojecteerd om zichzelf beter te voelen. Deze negatieve gedachten hebben zich genesteld in jouw onderbewustzijn en je bent gaan geloven dat deze waarheden over jezelf zijn. MAAR DAT ZIJN ZE NIET! Ze zijn slechts iemand anders zijn/haar perceptie van wie jij bent, of zou moeten zijn.

JIJ kent je eigen waarden, en JIJ bepaalt zelf wie je bent en wie je wilt zijn!


Nu je hier eindelijk bewust van begint te worden, en je zelfvertrouwen stelselmatig maar zeker begint te groeien, is het zeer belangrijk dat je beseft dat negatieve self talk niet in één handomdraai geëlimineerd kan worden. Je moet er dagelijks actief mee bezig zijn, het is een intern proces dat tijd en toewijding nodig heeft. Net als elk ander leerproces.

Belangrijke tip om negatieve self talk te elimineren

Nu je dit allemaal begrijpt en er bewust van bent geworden is het belangrijk om elke negatieve gedachte die je doet twijfelen aan jezelf, te detecteren en jezelf hierop te corrigeren. Dit doe je door er even stil bij te staan en het volgende tegen jezelf te zeggen: Halt! Deze negatieve gedachte is niet mijn gedachte, het werd ooit door iemand in mijn hoofd gestoken. Ik vernietig ze nu!

TIP: Beeld je in, visualiseer dat deze gedachte een oude plaat of cd is die blijft draaien in je geest. Elke keer zodra je deze weer hoort afspelen, neem je hem vast en maak je er krassen op met iets scherps zoals een sleutel. Uiteindelijk zal deze plaat of cd niet meer werken, en zal je hem niet meer horen.

Dit is een trucje. Je mag gerust zelf je eigen trucje hiervoor bedenken. De essentie is dat je tijd neemt om stil te staan bij deze negatieve gedachte en het feit dat je er niet meer in gelooft, om vervolgens te visualiseren dat je ze vernietigt.

Let op: Dit is geen magie, en werkt niet meteen. Maar hoe meer je dit doet hoe minder impact deze gedachte op je zal hebben, tot ze uiteindelijk al haar kracht over jou zal verliezen.

4 grote misvattingen rond zelfvertrouwen

#1 Je bent wat je bezit

Dit is fout! Je bent niet wat je bezit
Veel mensen zoeken hun zelfvertrouwen in materialisme. Ze denken dan: “ Als ik deze wagen zou hebben, dan zou ik me veel zelfverzekerder voelen” of “Als ik dit merk kleding draag, dan lijkt het of ik een hogere status heb, en dat zal me vast meer zelfvertrouwen geven.”

Tuurlijk is het fijn om leuke dingen te bezitten en kan dit jou een aangenaam gevoel geven, dat spreken we niet tegen. Het is ook volkomen jouw recht om zoveel materiële zaken aan te schaffen als je maar wilt. Daar is niet mis mee. Het mag alleen niet dé manier zijn om meer zelfvertrouwen te krijgen, want dat is fout en zeer oppervlakkig. Het is slechts een externe prikkel, die op elk moment kan verdwijnen.

Je zelfvertrouwen mag nooit gelinkt worden aan je bezittingen.

#2 Je bent datgene dat je bereikt hebt

Dit is fout! Je bent niet wat je bereikt hebt in je leven.
Wat je bereikt hebt in je leven definieert niet wie jij bent als persoon of wat jouw waarden zijn. Je kent vast een voorbeeld van een persoon die veel bereikt heeft op professioneel vlak of in de politiek, van wie je eigenlijk weet dat deze persoon absoluut geen goed persoon is om tegenop te kijken. Of misschien ken je wel een enorm waardevol persoon, die eigenlijk niet veel bereikt heeft in zijn leven. Terwijl deze persoon een goed hart heeft en zeer wijs is, en levenservaringen met je kan delen waar je enorm veel van leert en uit haalt.

Veel mensen willen steeds meer en meer bereiken in de hoop zich beter te voelen, zich meer volmaakt te voelen. Ze willen zich dan vaak bewijzen naar anderen toe, naar hun ouders toe. Dat ze waardevol zijn. Als deze eindeloze race naar erkenning jouw weg is naar meer zelfvertrouwen, dan heb je helaas de race al van te voren verloren.

Het is prachtig om ambitieus te zijn en om veel te willen bereiken in je leven. Dit moedigen we alleen maar aan. Maar onthoud dat jouw voltooiingen niet de bron mogen zijn van jouw zelfwaarde en van jouw zelfvertrouwen.

#3 Je bent wat anderen van jou vinden

Dit is fout! Wat anderen van jou vinden, definieert niet wie je bent en wat je waard bent.
Dus laat dit ook geen invloed hebben over hoe jij je voelt en hoe je over jezelf denkt. Wat anderen van jou zeggen heeft absoluut geen belang. Want wat anderen van je zeggen is vaak niet de waarheid. Zelfs wanneer anderen goede zaken over je verkondigen, is dit niet altijd de waarheid. Dus ga niet op zoek naar die erkenning van anderen. Ga geen “likes” en “comments” achtervolgen op sociale media om je beter te voelen. Onderga geen specifieke acties, zodat anderen een mooi beeld van je krijgen of leuke dingen over je zeggen. Als je iets goeds doet, doe het dan op een onvoorwaardelijke manier en niet om een ander te bekoren, want zo verliest het zijn waarde. En zo verlies jij de kans om jezelf oprecht te waarderen.

#4 Je bent hoe je eruit ziet

Dit is ABOSLUUT fout! Hoe jij er uitziet heeft absoluut NIETS te maken met jouw waarde als mens.
Er worden de laatste tijden via Sociale Media platformen onrealistische en vaak oppervlakkige beelden verkocht van hoe de “ ideale” man of vrouw er zou moeten uitzien:

Mannen moeten zogezegd een perfect symmetrisch en afgetraind lichaam hebben met een wasbordje en perfecte gelaatstrekken. Terwijl vrouwen onder druk worden gezet om een bepaald lichaam te hebben met perfecte lippen, jukbeenderen, borsten, billen, een zandloper silhouet en welk ander uiterlijk detail maar ook. Waar stopt het eigenlijk?
Dit is wat momenteel zo fout gaat in onze wereld. En het zorgt ervoor dat zoveel mensen een laag zelfbeeld krijgen, en onrealistische verwachtingen krijgen van hoe ze er uit willen zien. Het gaat zelfs zo ver dat meer en meer mensen het gebruik van verboden middelen en cosmetische chirurgie overwegen om alsmaar dichter te komen bij dat “perfecte” uiterlijk.

Laat je hier niet door vangen. Je uiterlijk is slechts een verpakking. De ware schoonheid die komt van binnenuit, en die straal je automatisch uit wanneer je van jezelf houdt en wanneer je jezelf vertrouwt.

Het is zeer jammer, zeer reëel en hartverscheurend dat we in een tijdperk leven waar ontelbaar veel mensen door externe invloeden dit soort gedachten hebben:

“ Als ik er niet zo uit zie, zoals deze man of vrouw in dit magazine. Of als ik niet hetzelfde type uiterlijk heb, zoals deze persoon die zoveel likes en volgers heeft op sociale media, dan verdien ik het niet, om zelfverzekerd te zijn. Dan is het normaal dat ik geen zelfvertrouwen heb.”

NEEN, DIT IS NIET NORMAAL! JOUW UITERLIJK IS NIET WIE JE BENT.
  • JE BENT MOOI ZOALS JE BENT!
  • JE BENT JE GEEST!
  • JE BENT JE ZIEL!
  • JE BENT JE TALENTEN!
  • JE BENT JE INTENTIES!
  • JE BENT JE PERSOONLIJKHEID!
  • JE BENT JE HART!
  • JE BENT PERFECT ZOALS JE BENT!
DIT IS WIE JE BENT, DIT MAAKT JOU UNIEK EN DIT IS WAT JOU WAARDE GEEFT! HIER KOMT JOUW ZELFVERTROUWEN VANDAAN.

Er is absoluut niets mis om aan je lichaam te willen werken, door veel aan sport te doen en op je voeding te letten. Maar doe het om de juiste redenen, omdat je graag een gezonde geest in een gezond lichaam wilt opbouwen. Omdat je zo lang mogelijk en gezond wilt leven, om tijd met je familie te spenderen. Omdat je dit voor jezelf wilt bereiken, omdat je jezelf wilt uitdagen en omdat je de beste versie van jezelf wilt worden.
- Be your own kind of beautiful

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

Vergeet niet dat het kan gebeuren dat we tijdelijk geen voorraad hebben - omdat dit een volledig natuurlijk en hoogwaardig product is, hebben we een zeer beperkt aanbod van alle afzonderlijke ingrediënten.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *