Het beheersen van je calorie-inname is een cruciale stap op weg naar gewichtsverlies en een gezonder leven. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over calorieën en geven we praktische tips om ze te beheersen voor gewichtsverlies. We behandelen onderwerpen zoals caloriebehoefte berekenen, hoeveel calorieën per dag je nodig hebt,  de specifieke caloriebehoefte voor mannen en vrouwen en nog veel meer.

Geschatte leestijd: 7 minutes

Caloriebehoefte berekenen

Het berekenen van je caloriebehoefte is de eerste stap om te begrijpen hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt. Je caloriebehoefte is de hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft om alle basale functies uit te voeren, zoals ademen, bloedcirculatie, en het handhaven van je lichaamstemperatuur. Daarnaast heb je extra energie nodig voor dagelijkse activiteiten en lichaamsbeweging.

Wat is caloriebehoefte?

Je caloriebehoefte bestaat uit verschillende componenten:

 • Basale metabolische snelheid (BMR): Dit is de hoeveelheid energie die je lichaam in rust verbruikt.
 • Thermische effect van voedsel (TEF): Dit is de energie die je lichaam gebruikt om voedsel te verteren, te absorberen en te metaboliseren.
 • Lichamelijke activiteit (TDEE): Dit omvat alle calorieën die je verbrandt door beweging en fysieke activiteiten.

Factoren die caloriebehoefte beïnvloeden

Je caloriebehoefte wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:

 • Leeftijd: Naarmate je ouder wordt, neemt je BMR af.
 • Geslacht: Mannen hebben meestal een hogere BMR dan vrouwen vanwege een grotere spiermassa.
 • Gewicht en lengte: Grotere en zwaardere mensen hebben meer calorieën nodig.
 • Activiteitsniveau: Actieve mensen verbranden meer calorieën dan sedentairen.

Stappen om je caloriebehoefte te berekenen

Om je caloriebehoefte te berekenen, kun je de Harris-Benedict vergelijking gebruiken, die rekening houdt met je BMR en activiteitsniveau.

 1. Bereken je BMR:
  • Voor mannen: BMR = 88.362 + (13.397 × gewicht in kg) + (4.799 × lengte in cm) – (5.677 × leeftijd in jaren)
  • Voor vrouwen: BMR = 447.593 + (9.247 × gewicht in kg) + (3.098 × lengte in cm) – (4.330 × leeftijd in jaren)
 2. Bepaal je activiteitsniveau en vermenigvuldig je BMR:
  • Sedentair (weinig of geen oefening): BMR × 1.2
  • Licht actief (lichte oefening/sport 1-3 dagen per week): BMR × 1.375
  • Matig actief (matige oefening/sport 3-5 dagen per week): BMR × 1.55
  • Zeer actief (intensieve oefening/sport 6-7 dagen per week): BMR × 1.725
  • Extreem actief (zeer intensieve oefening/sport en een fysiek veeleisende baan): BMR × 1.9

Hoeveel calorieën per dag?

Nu je je caloriebehoefte hebt berekend, is het belangrijk om te weten hoeveel calorieën per dag je zou moeten consumeren om je gewicht te behouden, af te vallen of aan te komen.

Wat is een calorie en hoe werkt het in het lichaam?

Een calorie is een eenheid van energie. Wanneer je voedsel eet, breekt je lichaam het af en zet het om in energie. Deze energie wordt gebruikt voor alle lichaamsfuncties, van het ademen tot fysieke activiteiten.

Algemene richtlijnen voor dagelijkse calorie-inname

De algemene richtlijnen voor dagelijkse calorie-inname variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht, gewicht en activiteitsniveau. Hier zijn enkele schattingen:

 • Gemiddelde volwassen vrouw: 1.800 tot 2.400 calorieën per dag
 • Gemiddelde volwassen man: 2.200 tot 3.000 calorieën per dag

Deze waarden zijn bedoeld voor het behoud van het gewicht. Voor gewichtsverlies moet je minder calorieën consumeren dan je verbrandt.

Het verschil tussen calorieën in en calorieën uit

Het concept van “calorieën in versus calorieën uit” is fundamenteel voor gewichtsbeheersing. Als je meer calorieën consumeert dan je verbrandt, kom je aan. Als je minder calorieën consumeert dan je verbrandt, val je af. Dit wordt vaak aangeduid als een calorietekort.

Hoe je je dagelijkse caloriebehoefte kunt aanpassen aan je gewichtsverliesdoelen

Om gewicht te verliezen, moet je een calorietekort creëren. Een veelgebruikte richtlijn is om 500 calorieën per dag minder te consumeren dan je behoefte, wat kan leiden tot een gewichtsverlies van ongeveer 0,5 kg per week. Dit tempo wordt als veilig en duurzaam beschouwd.

Hoeveel calorieën per dag voor een man?

Specifieke caloriebehoefte voor mannen

Mannen hebben meestal een hogere caloriebehoefte dan vrouwen vanwege een grotere spiermassa en hogere BMR. Het is belangrijk om je calorie-inname aan te passen aan je specifieke behoeften en doelen.

Factoren die de caloriebehoefte van mannen beïnvloeden

De caloriebehoefte van mannen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, gewicht, lengte, en activiteitsniveau. Hier zijn enkele richtlijnen voor de dagelijkse calorie-inname van mannen:

 • Sedentair: 2.200-2.400 calorieën per dag
 • Licht actief: 2.400-2.600 calorieën per dag
 • Matig actief: 2.600-2.800 calorieën per dag
 • Zeer actief: 2.800-3.000 calorieën per dag

Voorbeelden van dagelijkse calorie-inname voor verschillende soorten mannen

 • Sedentair: Een man die een zittend beroep heeft en weinig aan lichaamsbeweging doet, heeft ongeveer 2.200-2.400 calorieën per dag nodig om zijn gewicht te behouden.
 • Matig actief: Een man die regelmatig sport, zoals 3-5 dagen per week, heeft ongeveer 2.600-2.800 calorieën per dag nodig.
 • Zeer actief: Een man die intensieve training doet of een fysiek veeleisende baan heeft, heeft ongeveer 2.800-3.000 calorieën per dag nodig.

Tips voor mannen om hun calorie-inname te beheren voor gewichtsverlies

 • Eet eiwitrijk voedsel: Eiwitten kunnen je helpen om langer vol te blijven en spiermassa te behouden tijdens het afvallen.
 • Kies vezelrijke voedingsmiddelen: Vezels helpen bij de spijsvertering en geven je een vol gevoel, wat kan helpen om overeten te voorkomen.
 • Blijf gehydrateerd: Soms wordt dorst verward met honger. Drink voldoende water gedurende de dag.

Hoeveel calorieën per dag voor een vrouw?

Specifieke caloriebehoefte voor vrouwen

Vrouwen hebben over het algemeen een lagere caloriebehoefte dan mannen, wat te wijten is aan een lagere spiermassa en BMR. Het aanpassen van je calorie-inname aan je specifieke behoeften en doelen is cruciaal voor gewichtsverlies.

Factoren die de caloriebehoefte van vrouwen beïnvloeden

De caloriebehoefte van vrouwen kan variëren afhankelijk van leeftijd, gewicht, lengte, en activiteitsniveau. Hier zijn enkele richtlijnen voor de dagelijkse calorie-inname van vrouwen:

 • Sedentair: 1.600-2.000 calorieën per dag
 • Licht actief: 2.000-2.200 calorieën per dag
 • Matig actief: 2.200-2.400 calorieën per dag
 • Zeer actief: 2.400-2.600 calorieën per dag

Voorbeelden van dagelijkse calorie-inname voor verschillende soorten vrouwen

 • Sedentair: Een vrouw die een zittend beroep heeft en weinig aan lichaamsbeweging doet, heeft ongeveer 1.600-2.000 calorieën per dag nodig om haar gewicht te behouden.
 • Matig actief: Een vrouw die regelmatig sport, zoals 3-5 dagen per week, heeft ongeveer 2.200-2.400 calorieën per dag nodig.
 • Zeer actief: Een vrouw die intensieve training doet of een fysiek veeleisende baan heeft, heeft ongeveer 2.400-2.600 calorieën per dag nodig.

Tips voor vrouwen om hun calorie-inname te beheren voor gewichtsverlies

 • Kies voedzame snacks: Gezonde snacks zoals fruit, noten, en yoghurt kunnen je helpen om je calorie-inname onder controle te houden zonder honger te lijden.
 • Portiegroottes beheren: Let op de portiegroottes om te voorkomen dat je meer eet dan je lichaam nodig heeft.
 • Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging kan je helpen om meer calorieën te verbranden en je gewichtsverliesdoelen te bereiken.

Praktische tips voor het beheersen van calorieën

Het belang van voedingstracking en het bijhouden van calorieën

Voedingstracking kan je helpen om bewust te worden van wat je eet en hoeveel calorieën je consumeert. Er zijn veel apps en tools beschikbaar die je kunnen helpen om je calorie-inname bij te houden.

Tips voor het maken van gezonde voedselkeuzes

 • Eet hele voedingsmiddelen: Kies voor onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen, en magere eiwitten.
 • Vermijd lege calorieën: Vermijd voedingsmiddelen die veel calorieën bevatten maar weinig voedingsstoffen, zoals frisdrank en snoep.
 • Lees etiketten: Lees voedingswaardetabellen om te begrijpen hoeveel calorieën en voedingsstoffen een product bevat.

Hoe je portiegroottes kunt beheren

Portiecontrole is belangrijk om te voorkomen dat je meer calorieën eet dan je nodig hebt. Gebruik kleinere borden en bekers, en let op de aanbevolen portiegroottes op voedingsetiketten.

Het belang van regelmatige lichaamsbeweging bij het beheren van calorieën

Lichaamsbeweging helpt je niet alleen om calorieën te verbranden, maar kan ook je metabolisme verhogen. Zoek een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt en maak er een gewoonte van.

Voedingsmiddelen met hoge voedingswaarde en lage calorieën

Kies voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen maar laag in calorieën, zoals groenten, fruit, magere eiwitten, en volle granen. Deze voedingsmiddelen helpen je om vol te blijven zonder je dagelijkse calorie-inname te overschrijden.

Conclusie

Het beheersen van je calorie-inname is een effectieve manier om gewichtsverlies te bereiken en een gezondere levensstijl te onderhouden. Door je caloriebehoefte te berekenen, bewuste voedselkeuzes te maken, en regelmatige lichaamsbeweging in je routine op te nemen, kun je je doelen bereiken. 

Onthoud dat iedereen anders is, dus het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Met de juiste aanpak kun je succesvol je calorieën beheersen en genieten van de voordelen van een gezonder en fitter lichaam.

Bronnen en verwijzingen 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1091498/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5568065/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579698/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7664913/