Ontdek de waarheid over het caloriegehalte van eiwitshakes: wat je moet weten voordat je begint met drinken! Eiwitshakes zijn een populaire manier om extra eiwitten toe te voegen aan je dieet, maar ben je je bewust van de mogelijke impact op je calorie-inname? Als je wilt weten hoe je de voordelen van eiwitshakes kunt maximaliseren zonder je gezonde levensstijl in gevaar te brengen, lees dan verder!

Geschatte leestijd: 9 minutes

Wat is een eiwitshake?

Voordat we ingaan op de calorieën van eiwitshakes, laten we eerst kijken naar wat een eiwitshake eigenlijk is. Een eiwitshake is een drankje dat eiwitpoeder, meestal uit wei, caseïne of soja, combineert met vloeistof zoals water of melk. Sommige shakes bevatten ook toegevoegde ingrediënten zoals fruit, noten of zaden en/of smaakstoffen zoals vanille of chocolade.

De rol van eiwitten in ons dieet

Eiwitten zijn een essentiële voedingsstof die ons lichaam nodig heeft om spieren, botten, huid en haar te bouwen en te herstellen. Eiwitten zijn ook belangrijk voor het immuunsysteem en helpen bij het transport van voedingsstoffen door het lichaam. Bovendien zijn eiwitten een belangrijke bron van energie.

Populaire soorten eiwitshakes

Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende soorten eiwitpoeder die kunnen worden gebruikt voor shakes, waaronder:


Elk type heeft zijn eigen voedingsprofiel en voordelen, dus het is de moeite waard om ze allemaal te onderzoeken en te experimenteren om te ontdekken welk type eiwitpoeder het beste bij jouw behoeften past.

Waarom eiwitshakes nuttig kunnen zijn

Eiwitshakes kunnen nuttig zijn voor mensen die moeite hebben om voldoende eiwitten binnen te krijgen via hun normale dieet. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij veganisten of vegetariërs die geen dierlijke producten eten, of bij mensen die een drukke levensstijl hebben en niet altijd de tijd hebben om een uitgebalanceerde maaltijd te bereiden.
Een eiwitshake kan ook nuttig zijn voor mensen die actief zijn en hun spieren willen opbouwen of herstellen na een zware training. Het drinken van een eiwitshake na het sporten kan helpen om de spieren te voeden en te herstellen, waardoor ze sterker en gezonder worden.

Calorieën in eiwitshakes

De hoeveelheid calorieën in een eiwitshake kan variëren afhankelijk van het type eiwitpoeder dat wordt gebruikt en de toegevoegde ingrediënten. Over het algemeen bevatten eiwitshakes tussen de 100 en 300 calorieën per portie.
Het is belangrijk om te onthouden dat het drinken van een eiwitshake niet automatisch leidt tot gewichtsverlies of spieropbouw. Het is slechts een hulpmiddel om voldoende eiwitten binnen te krijgen en kan het best worden gebruikt in combinatie met een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Factoren die het caloriegehalte beïnvloeden

Nu we weten wat eiwitshakes zijn en waarom ze populair zijn, kunnen we ons richten op de vraag die ons hier bracht: Hoeveel calorieën zitten er in een eiwitshake? Er zijn verschillende factoren die het caloriegehalte van een eiwitshake kunnen beïnvloeden, waarvan we er hier drie zullen bespreken:

Type eiwitpoeder

Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende soorten eiwitpoeder beschikbaar en sommige zijn calorierijker dan anderen. Over het algemeen hebben plantaardige eiwitten minder calorieën per portie dan dierlijke eiwitten zoals wei of caseïne.
Plantaardige eiwitpoeders worden gemaakt van bronnen zoals erwten, rijst, hennep en soja. Deze poeders zijn niet alleen lager in calorieën, maar ook geschikt voor mensen met allergieën of intoleranties voor zuivelproducten. Bovendien bieden plantaardige eiwitten ook andere voordelen, zoals vezels en antioxidanten.
Aan de andere kant, dierlijke eiwitpoeders zoals wei en caseïne zijn afkomstig van melk en bevatten over het algemeen meer calorieën per portie. Ze zijn echter ook rijk aan essentiële aminozuren die belangrijk zijn voor spierherstel en -groei.

Toegevoegde ingrediënten

Van fruit tot noten en zaden, er zijn tal van ingrediënten die aan eiwitshakes kunnen worden toegevoegd om extra smaak en voedingswaarde te bieden. Maar sommige van deze ingrediënten kunnen ook extra calorieën bevatten. Als je op zoek bent naar een lage calorie-optie, kies dan voor eenvoudige shakes met minder toegevoegde ingrediënten.
Als je echter op zoek bent naar extra voedingsstoffen en smaak, zijn er tal van gezonde ingrediënten die je aan je eiwitshake kunt toevoegen zonder je zorgen te maken over extra calorieën. Denk bijvoorbeeld aan spinazie, bessen, avocado en chiazaad. Deze ingrediënten voegen niet alleen voedingsstoffen toe, maar kunnen ook helpen om je shake dikker en romiger te maken.

Portiegrootte

De portiegrootte van een eiwitshake kan ook een grote invloed hebben op het caloriegehalte. Een grote shake met veel eiwitpoeder en toegevoegde ingrediënten zal logischerwijs meer calorieën bevatten dan een kleinere shake met minder ingrediënten.
Als je op zoek bent naar een lage calorie-optie, kies dan voor een kleinere portiegrootte en verminder de hoeveelheid eiwitpoeder en toegevoegde ingrediënten. Maar als je een atleet bent of intensief traint, heb je misschien meer calorieën en voedingsstoffen nodig om je lichaam te ondersteunen. In dat geval kan een grotere portie en meer ingrediënten geschikter zijn.
Het is belangrijk om te onthouden dat het caloriegehalte van een eiwitshake slechts één aspect is van de voedingswaarde. Het is ook belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de eiwitten, de hoeveelheid koolhydraten en vetten en andere voedingsstoffen die de shake biedt. Zo kun je een shake kiezen die past bij jouw specifieke voedingsbehoeften en doelen.

Calorieën in populaire eiwitshakes

Als je regelmatig sport en aan krachttraining doet, dan is de kans groot dat je wel eens een eiwitshake hebt gedronken. Eiwitshakes zijn namelijk een populaire manier om je lichaam van extra eiwitten te voorzien, die nodig zijn voor spierherstel en -opbouw. Maar hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in deze shakes?
Om je een idee te geven van hoeveel calorieën er in verschillende soorten eiwitshakes kunnen zitten, hebben we hieronder enkele populaire soorten op een rijtje gezet:

Wei-eiwitshakes

Wei-eiwitshakes zijn waarschijnlijk de meest populaire vorm van eiwitshakes. Ze zijn gemaakt van wei-eiwit, dat snel wordt opgenomen door het lichaam en daarom ideaal is om te drinken na een training. Een typische portie (30 gram eiwitpoeder gemengd met water) bevat ongeveer 120-150 calorieën. Wei-eiwitshakes zijn er in verschillende smaken, zoals vanille, chocolade en aardbei.
Als je op zoek bent naar een eiwitshake met minder calorieën, dan kun je ook kiezen voor een wei-eiwit isolaat. Dit is een gezuiverde vorm van wei-eiwit, waarbij het grootste deel van de vetten en koolhydraten is verwijderd. Hierdoor bevat een portie van 30 gram slechts 90-100 calorieën.

Caseïne-eiwitshakes

Caseïne-eiwitshakes zijn gemaakt van caseïne-eiwit, dat langzaam wordt opgenomen door het lichaam. Hierdoor zijn deze shakes ideaal om te drinken voor het slapengaan, zodat je lichaam gedurende de nacht van eiwitten wordt voorzien. Een typische portie (30 gram eiwitpoeder gemengd met water) bevat ongeveer 110-130 calorieën. Caseïne-eiwitshakes zijn er in verschillende smaken, zoals vanille en chocolade.

Plantaardige eiwitshakes

Als je veganistisch bent of gewoon op zoek bent naar een eiwitshake zonder dierlijke producten, dan zijn plantaardige eiwitshakes een goede optie. Deze shakes zijn gemaakt van eiwitten uit bijvoorbeeld erwten, rijst of hennep. Het aantal calorieën in een plantaardige eiwitshake kan aanzienlijk variëren, maar een typische portie (30 gram eiwitpoeder gemengd met water) bevat ongeveer 90-120 calorieën. Plantaardige eiwitshakes zijn er in verschillende smaken, zoals vanille, chocolade en banaan.
Naast het aantal calorieën is het ook belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid eiwitten en andere voedingsstoffen in een eiwitshake. Zo kan het zijn dat een eiwitshake met meer calorieën toch meer eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen bevat dan een shake met minder calorieën. Kies daarom altijd een eiwitshake die past bij jouw persoonlijke doelen en behoeften.

Hoe je een eiwitshake met minder calorieën kunt maken

Als je op zoek bent naar een eiwitshake met minder calorieën, zijn er verschillende strategieën die je kunt gebruiken:

Kies een eiwitpoeder met minder calorieën

Er zijn verschillende soorten eiwitpoeders op de markt, zoals wei, caseïne en soja-eiwitpoeder. Het is belangrijk om te weten dat sommige soorten eiwitpoeder calorierijker zijn dan andere. Zo bevat 100 gram wei-eiwitpoeder ongeveer 400 calorieën, terwijl 100 gram soja-eiwitpoeder ongeveer 320 calorieën bevat. Door te kiezen voor een eiwitpoeder met minder calorieën, kun je het totale aantal calorieën in je shake verminderen.

Gebruik water in plaats van melk

Veel mensen gebruiken melk als vloeistof voor hun eiwitshake, omdat dit zorgt voor een romige textuur en extra eiwitten. Echter, melk bevat ook calorieën. Zo bevat een glas volle melk ongeveer 150 calorieën. Door water te gebruiken in plaats van melk als vloeistof voor je shake, kun je de calorie-inname verminderen. Dit kan vooral nuttig zijn als je normaal gesproken volle melk gebruikt, wat relatief veel calorieën bevat.

Beperk toegevoegde suikers en vetten

Van fruitsiroop tot pindakaas, er zijn tal van ingrediënten die veel suiker en vet bevatten en aan eiwitshakes kunnen worden toegevoegd. Door deze ingrediënten te beperken, kun je het totale aantal calorieën in je shake verminderen. Kies bijvoorbeeld voor vers fruit in plaats van fruitsiroop en gebruik een kleine hoeveelheid pindakaas in plaats van een grote lepel.

Conclusie

De hoeveelheid calorieën in een eiwitshake varieert afhankelijk van het type eiwitpoeder dat wordt gebruikt en de toegevoegde ingrediënten. Gemiddeld bevatten eiwitshakes tussen de 100 en 300 calorieën per portie.
Hieronder vind je een opsomming van hoeveel calorieën gemiddeld worden gevonden in de meest populaire soorten eiwitshakes:

  • Wei-eiwitshakes: 120-150 calorieën per portie
  • Wei-eiwit isolaat: 90-100 calorieën per portie
  • Caseïne-eiwitshakes: 110-130 calorieën per portie
  • Plantaardige eiwitshakes: 90-120 calorieën per portie 


Het is overigens belangrijk om te onthouden dat het caloriegehalte slechts één aspect is van de voedingswaarde van een eiwitshake, en dat het kiezen van een shake die past bij jouw specifieke voedingsbehoeften en doelen het belangrijkste is.