Eiwitshakes zijn een populaire aanvulling op het dieet van veel mensen, vooral diegenen die regelmatig sporten of proberen hun eiwitinname te verhogen. Ze zijn eenvoudig te bereiden, draagbaar en kunnen op verschillende momenten van de dag worden geconsumeerd. Maar waarom zijn ze zo geliefd? Het antwoord ligt in hun hoge eiwitgehalte, dat een essentiële rol speelt in verschillende lichaamsfuncties, waaronder spiergroei, weefselherstel, en het functioneren van het immuunsysteem.

Geschatte leestijd: 16 minuten

De verschillende soorten eiwitshakes

Er zijn verschillende soorten eiwitshakes beschikbaar op de markt, elk met zijn eigen unieke kenmerken en voordelen. 

Concentraat eiwitshake

Een concentraat eiwitshake is een van de meest gebruikelijke vormen van eiwitshakes die je op de markt zult vinden. Deze shakes worden geproduceerd door de vloeibare componenten van melk te filteren om het eiwitgehalte te concentreren. Dit resulteert in een product dat doorgaans tussen de 60% en 80% eiwit bevat. De rest van het product bestaat uit koolhydraten en vet, evenals een deel van de lactose die in de oorspronkelijke melk aanwezig was. Door hun evenwichtige samenstelling van voedingsstoffen zijn eiwitconcentraat shakes een uitstekende keuze voor degenen die hun eiwitinname willen verhogen zonder hun inname van koolhydraten en vetten te verwaarlozen.

Isolaat eiwitshake

Isolaat eiwitshakes ondergaan een extra verwerkingsstap in vergelijking met concentraten om nog meer van de niet-eiwitcomponenten te verwijderen. Dit resulteert in een product dat tot wel 90% of meer puur eiwit kan bevatten. Bovendien bevatten ze aanzienlijk minder lactose, waardoor ze een betere optie kunnen zijn voor mensen die lactose-intolerant zijn. Door hun hoge eiwitgehalte en lagere gehalte aan andere macronutriënten zijn isolaat shakes een ideale keuze voor degenen die hun eiwitinname willen maximaliseren terwijl ze hun inname van koolhydraten en vetten minimaliseren.

Hydrolisaat Eiwitshake

Hydrolisaat eiwitshakes zijn de meest bewerkte vorm van eiwitshakes. Ze ondergaan een proces genaamd hydrolyse, waarbij de eiwitmoleculen worden afgebroken tot kleinere peptiden. Dit betekent dat ze sneller en gemakkelijker door het lichaam kunnen worden opgenomen, waardoor ze een snelle bron van eiwitten bieden. Vanwege dit kenmerk zijn hydrolisaat shakes bijzonder populair bij atleten en bodybuilders, die behoefte hebben aan een snelle aanvoer van eiwitten naar hun spieren na een training. Hoewel ze meestal duurder zijn dan andere eiwitshakes, kunnen ze de extra kosten waard zijn voor degenen die het meeste uit hun eiwitinname willen halen.

Vegan eiwitshake

Vegan eiwitshakes zijn gemaakt van plantaardige eiwitbronnen zoals soja, erwten, hennep en rijst. Ze zijn een geweldige optie voor degenen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen, of voor degenen die lactose-intolerant zijn.

Nutrifoodz Complete is een vegan proteïneshake gemaakt van erwten- en rijsteiwit. De beste manier op jouw eiwitten binnen te krijgen, bovenop alle multivitaminen die deze shake bevat! Kijk nu in onze shop.

Plantaardige eiwitshake

Plantaardige eiwitshakes, hoewel vergelijkbaar met vegan shakes, kunnen ook andere niet-dierlijke eiwitbronnen bevatten, zoals noten of zaden. Ze zijn ook geschikt voor mensen met bepaalde voedselallergieën of -intoleranties.

De verschillende smaken eiwitshakes

Het kiezen van de juiste smaak eiwitshake kan je ervaring aanzienlijk verbeteren en kan zelfs helpen om je aan je eiwitconsumptiedoelen te houden. Van klassieke tot creatieve smaken, er is een breed scala aan opties om uit te kiezen.

Eiwitshake vanille

Vanille-eiwitshakes zijn een van de meest populaire smaken. Hun zachte, zoete smaak is niet alleen aangenaam op zichzelf, maar ze kunnen ook moeiteloos worden gemengd met een verscheidenheid aan andere ingrediënten om de smaak aan te passen. Combineer je vanille-eiwitshake met bessen voor een fruitig tintje, of voeg wat cacao toe voor een romige chocolade vanille traktatie.

Eiwitshake Chocolade

Chocolade is nog een klassieke smaak voor eiwitshakes. Dit is een favoriet voor velen vanwege de rijke en voldoening gevende chocoladesmaak. Het is ideaal voor degenen die hun zoetekauw willen bevredigen terwijl ze nog steeds hun eiwitinname verhogen.

Eiwitshake Aardbei

Aardbei-eiwitshakes zijn verfrissend en licht. De zoete, lichtzure smaak van aardbeien is een heerlijke manier om je eiwitshake een fruitige draai te geven. Deze smaak is vooral populair tijdens de warmere maanden.

Eiwitshake Banaan

Banaan-eiwitshakes zijn romig en bevredigend. Deze smaak is ideaal voor degenen die een rijke, romige shake willen zonder de meer decadente chocolade- of vanillesmaken.

Eiwitshake Cookies and Cream

Voor degenen die hun eiwitshake ervaring naar een hoger niveau willen tillen, zijn er ook meer decadente smaken zoals Cookies and Cream beschikbaar. Deze smaken bieden een traktatie-achtige ervaring en kunnen helpen om je zoete trek te stillen.

Ongezoete en neutrale eiwitshakes

Ten slotte zijn er voor degenen die liever hun eigen smaken toevoegen of gewoon een neutrale basis willen, ongezoete en neutrale eiwitshakes beschikbaar. Deze kan je zelf mengen met vers fruit, notenboter, specerijen, of zelfs greens om je eigen unieke eiwitshake te creëren.

Het is belangrijk te onthouden dat, ongeacht de smaak, het doel van een eiwitshake is om je te helpen je eiwitinname te verhogen. Probeer dus verschillende smaken uit en kijk welke het beste bij je past en helpt bij het bereiken van je doelen.

Wat is de beste eiwitshake?

Het kiezen van “de beste” eiwitshake is geen gemakkelijke taak, omdat wat het beste is, sterk kan variëren afhankelijk van je individuele behoeften, doelen, dieetbeperkingen en persoonlijke smaakvoorkeuren. Er zijn echter verschillende factoren die je in overweging kunt nemen bij het kiezen van een eiwitshake.

Eiwitgehalte

Het belangrijkste om te overwegen bij het kiezen van een eiwitshake is natuurlijk het eiwitgehalte. Een goede eiwitshake zou een hoge hoeveelheid eiwit moeten leveren om je te helpen je eiwitdoelen te bereiken. Afhankelijk van je doelen kan dit variëren, maar een algemene richtlijn is dat een eiwitshake minstens 20-25 gram eiwit per portie moet bevatten.

Complete van Nutrifoodz bevat per portie (100g) 29g hoogwaardige eiwitten.

Eiwitbron

De bron van eiwit is ook belangrijk om te overwegen. Wei-eiwit wordt snel opgenomen en is een uitstekende optie voor na de training. Caseïne-eiwit wordt langzamer geabsorbeerd en is een goede optie voor een shake die je ’s nachts zou kunnen nemen. Plantaardige eiwitten zijn ideaal voor degenen die een veganistisch dieet volgen of allergisch of intolerant zijn voor melkproducten. Plantaardig eiwit wordt ook beter verteerd door je lichaam en is dus ideaal als je een shake zoekt die goed is voor je spijsvertering.

Ingrediëntenlijst

Een andere factor om te overwegen is de ingrediëntenlijst. Het is altijd het beste om te kiezen voor een eiwitshake met zo min mogelijk kunstmatige ingrediënten en toevoegingen. Probeer te zoeken naar producten met een korte, duidelijke ingrediëntenlijst.

Suiker en calorieën

Hoewel het belangrijk is om je eiwitinname te verhogen, wil je misschien ook het suiker- en caloriegehalte van je shake in de gaten houden, vooral als je probeert af te vallen of je totale calorie-inname te beheren. Zoek naar shakes met een laag suiker- en caloriegehalte, of overweeg een ongezoete versie die je zelf kunt zoeten met gezonde ingrediënten zoals vers fruit.

Smaak

Last but not least, de smaak is ook een belangrijke factor. De beste eiwitshake in termen van voeding kan nog steeds een slechte keuze zijn als je de smaak niet lekker vindt. Probeer verschillende smaken uit om te zien welke je het lekkerst vindt.

Kortom, de “beste” eiwitshake hangt af van je individuele behoeften en voorkeuren. Door rekening te houden met het eiwitgehalte, de bron van eiwit, de ingrediëntenlijst, het suiker- en caloriegehalte, en de smaak, kun je een eiwitshake vinden die het beste bij je past.

Hoeveel eiwitshakes kan je per dag nemen?

Het aantal eiwitshakes dat je per dag kunt nemen hangt sterk af van je persoonlijke gezondheidsdoelen, je huidige dieet en je algemene gezondheid. Het is belangrijk om te onthouden dat eiwitshakes bedoeld zijn als aanvulling op een gebalanceerd dieet, niet als vervanging van hele voedingsmiddelen.

Als algemene regel geldt dat één eiwitshake per dag voor de meeste mensen voldoende moet zijn, vooral als je probeert je eiwitinname te verhogen ter ondersteuning van spieropbouw of herstel na de training. Deze shake kan het beste worden ingenomen op een tijdstip dat aansluit bij je trainingsroutine – bijvoorbeeld kort na een workout.

Als je een zeer actief persoon bent, zoals een atleet of een bodybuilder, of als je een dieet volgt dat hogere eiwitinname vereist (zoals het ketogeen dieet), kan je ervoor kiezen om twee eiwitshakes per dag te nemen. Dit moet echter worden gedaan met inachtneming van je totale eiwitinname en dieet.

Het is ook essentieel om te onthouden dat te veel eiwit in je dieet schadelijk kan zijn voor je gezondheid, vooral als je al een hoge eiwitinname hebt vanuit je gewone dieet. Te veel eiwit kan leiden tot spijsverteringsproblemen, nierproblemen, en andere gezondheidsproblemen.

Voor een specifiek advies over hoeveel eiwitshakes je per dag moet nemen, is het het beste om een geregistreerd diëtist of een andere gezondheidsprofessional te raadplegen. Zij kunnen je een beter inzicht geven op basis van je individuele voedingsbehoeften en gezondheidsdoelen.

Over het algemeen zijn eiwitshakes een handig hulpmiddel om je eiwitinname te verhogen. Maar zoals bij alles wat met voeding te maken heeft, is het belangrijk om een evenwichtige benadering te volgen en ze te gebruiken als onderdeel van een voedzaam, gevarieerd dieet

Wanneer kan je het beste een eiwitshake nemen?

Het consumeren van eiwitshakes op de juiste momenten kan een significant verschil maken in hoe je lichaam deze voedingsstoffen benut. Je lichaam heeft eiwitten nodig voor een breed scala aan functies, waaronder spierherstel en -opbouw, maar ook voor hormoonproductie en andere lichaamsfuncties. Het optimaliseren van wanneer je deze eiwitten inneemt, kan je helpen deze processen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Na een training

Een van de meest populaire tijden om een eiwitshake te nemen is direct na een training. Tijdens een intensieve training worden je spiervezels beschadigd. Om te herstellen en sterker te worden, heeft je lichaam eiwitten nodig, die het afbreekt tot aminozuren om deze spierschade te herstellen. Het nemen van een eiwitshake na je training zorgt voor een snelle levering van deze essentiële aminozuren, wat kan bijdragen aan een beter herstel en spiergroei.

Voor een training

Sommige mensen kiezen ervoor om vóór hun training een eiwitshake te nemen. De logica hierachter is dat het innemen van eiwitten vóór een training je lichaam kan voorzien van een gestage toevoer van aminozuren gedurende je hele training, wat kan helpen om spierafbraak te verminderen. Dit kan vooral gunstig zijn als je lange en intensieve trainingssessies doet.

Voor het slapen gaan

Een ander strategisch moment om een eiwitshake te nemen is vlak voor het slapen gaan. ’s Nachts, terwijl je slaapt, gaat je lichaam in een soort vastenmodus. Door voor het slapengaan een eiwitshake te nemen, voorzie je je lichaam van een gestage toevoer van aminozuren gedurende de nacht, wat kan bijdragen aan spierherstel en -groei.

Tussen de maaltijden

Je kunt ook overwegen om een eiwitshake tussen de maaltijden door te nemen, vooral als je merkt dat je hongerig wordt tussen de maaltijden of moeite hebt om je eiwitinname via je dieet te verhogen. Een eiwitshake kan een handige en snelle manier zijn om je honger te stillen zonder te veel calorieën toe te voegen.

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende tijden gedurende de dag waarop je een eiwitshake kunt nemen, en elk heeft zijn eigen voordelen. De beste tijd hangt grotendeels af van je persoonlijke doelen, je trainingsschema en je voedingsbehoeften. Het kan nuttig zijn om te experimenteren met verschillende timing om te zien wat het beste werkt voor jou. Zoals altijd is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en professioneel advies in te winnen waar nodig.

Wat is de aanbevolen hoeveelheid eiwit per dag?

Eiwitten zijn een essentieel macronutriënt voor ons lichaam. Ze zijn cruciaal voor een breed scala aan lichaamsfuncties, waaronder het bouwen en repareren van weefsel, het aanmaken van enzymen en hormonen, en het ondersteunen van een gezond immuunsysteem. Maar hoeveel eiwit hebben we eigenlijk per dag nodig?

Algemene aanbevelingen

Volgens de voedingsrichtlijnen bevelen veel gezondheidsorganisaties, waaronder de World Health Organization (WHO), aan dat volwassenen dagelijks minimaal 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht consumeren. Dit betekent dat een persoon die 70 kilogram weegt, ongeveer 56 gram eiwit per dag nodig zou hebben. Dit is het minimale niveau dat nodig is om een goede gezondheid te behouden en wordt vaak gebruikt als standaard voor de algemene bevolking.

Sporters en actieve individuen

Voor mensen die regelmatig sporten of een actieve levensstijl leiden, kan de eiwitbehoefte aanzienlijk hoger zijn. Kracht- en duursporters, bijvoorbeeld, hebben meer eiwitten nodig om hun spieren te helpen herstellen en groeien na intensieve trainingen. Voor deze groepen kan de aanbevolen inname variëren van 1,2 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag, afhankelijk van de intensiteit en duur van de training.

Oudere volwassenen

Oudere volwassenen kunnen ook baat hebben bij een hogere eiwitinname, omdat studies hebben aangetoond dat een hogere eiwitinname kan helpen de afname van spiermassa te vertragen die vaak optreedt met het ouder worden. Voor deze groep kan een inname van 1,0 tot 1,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag passend zijn.

Gewichtsverlies

Bij gewichtsverlies kan een hogere eiwitinname nuttig zijn omdat het kan helpen om spiermassa te behouden terwijl je vet verliest, en omdat het je langer een vol gevoel kan geven, wat kan helpen om de totale calorie-inname te beperken. In dit geval kunnen mensen streven naar ongeveer 1,2 tot 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte hoeveelheid eiwit die je per dag nodig hebt, kan variëren op basis van een aantal factoren, waaronder je leeftijd, geslacht, gewicht, activiteitsniveau, en specifieke gezondheidstoestand. Ook is het goed om te weten dat hoewel eiwitshakes een handige manier kunnen zijn om je eiwitinname te verhogen, het nog steeds belangrijk is om te streven naar een gebalanceerd dieet dat rijk is aan een verscheidenheid van hele voedingsmiddelen.

Hoe maak je een eiwitshake?

Het maken van een eiwitshake is eenvoudig en vereist slechts een paar ingrediënten. Begin met een basis van melk of water, voeg je eiwitpoeder toe (of je nu kiest voor whey, plantaardige, caseïne of een andere soort), en dan kun je extra ingrediënten toevoegen naar smaak. Dit kunnen bijvoorbeeld fruit, noten, zaden, groenten of zelfs yoghurt zijn. Alles kan in een blender worden gemengd tot een gladde, romige shake.

Bovendien, als je je shake extra voedzaam wilt maken, kun je overwegen om gezonde additieven toe te voegen, zoals chiazaad, hennepzaad, groene bladgroenten, avocado of rauwe cacao. Deze kunnen allemaal extra voedingswaarde toevoegen aan je shake zonder veel extra calorieën.

Waar moet je op letten bij het kopen van eiwitshakes?

Kwaliteit van de ingrediënten

Niet alle eiwitpoeders zijn hetzelfde. Let op de kwaliteit van de ingrediënten. Vermijd producten met veel kunstmatige toevoegingen, vulstoffen of suikers. Het eerste ingrediënt moet altijd het eiwitbron zijn (zoals “wei-eiwitisolaat” of “erwtenproteïne”).

Eiwitgehalte

Controleer het eiwitgehalte per portie. Een goede eiwitshake moet per portie minstens 20-25 gram eiwit bevatten.

Prijs per portie

Kijk niet alleen naar de totale prijs van het product, maar ook naar de prijs per portie of per gram eiwit. Dit geeft je een beter idee van de werkelijke waarde van het product.

Smaak en mixbaarheid

De smaak en mixbaarheid van het product zijn ook belangrijk, vooral als je van plan bent het regelmatig te gebruiken. Lees beoordelingen om een idee te krijgen van hoe het product smaakt en hoe gemakkelijk het is om te mengen.

Voedingsbehoeften

Kies een product dat past bij je specifieke voedingsbehoeften. Als je bijvoorbeeld lactose-intolerant of veganist bent, kies dan voor een plantaardig eiwitpoeder. Als je op een koolhydraatarm dieet zit, kies dan voor een product met een laag koolhydraatgehalte.

Merkreputatie

Koop producten van gerenommeerde merken die bekend staan om hun kwaliteit en transparantie. Deze bedrijven zullen waarschijnlijk strikte kwaliteitscontroles hebben en zullen meer informatie bieden over de bron en verwerking van hun eiwitten.

Ten slotte, als je specifieke gezondheidsproblemen hebt, zwanger bent, borstvoeding geeft, of bepaalde medicijnen neemt, is het een goed idee om met een arts of een geregistreerde diëtist te praten voordat je begint met het nemen van eiwitsupplementen.

Conclusie

Eiwitshakes zijn een nuttig hulpmiddel om je eiwitinname te verhogen, spierherstel te bevorderen, je verzadigd te voelen en je algehele gezondheid en welzijn te ondersteunen. Er zijn verschillende soorten eiwitshakes, waaronder concentraat, isolaat, hydrolisaat, vegan en plantaardige eiwitshakes. Elk type heeft zijn unieke kenmerken en voordelen, en de ‘beste’ keuze hangt af van je individuele behoeften en doelen.

Voor de gemiddelde gezonde volwassene varieert de aanbevolen dagelijkse eiwitinname tussen de 46 en 56 gram per dag, hoewel atleten en degenen die aan krachttraining doen mogelijk meer nodig hebben. Het nemen van één tot twee eiwitshakes per dag, afhankelijk van je behoefte en dieet, kan helpen om deze doelen te bereiken.

Het maken van een eiwitshake is eenvoudig – je hoeft alleen maar water, melk of een andere vloeistof van je keuze toe te voegen aan je eiwitpoeder en te schudden of te mixen tot het glad is. Je kunt ook andere ingrediënten toevoegen, zoals fruit, yoghurt of notenboter, om extra voeding en smaak toe te voegen.

Bij het kopen van eiwitshakes moet je rekening houden met factoren zoals de kwaliteit van de ingrediënten, het eiwitgehalte per portie, de prijs per portie, de smaak en mixbaarheid van het product, je specifieke voedingsbehoeften en de reputatie van het merk. Eiwitshakes zijn verkrijgbaar in winkels, sportscholen en online, waardoor ze een toegankelijke optie zijn voor mensen van alle levensstijlen.

Kortom, het nemen van een eiwitshake kan een waardevolle toevoeging zijn aan je voedingsplan, of je nu spieren wilt opbouwen, gewicht wilt verliezen, je verzadiging wilt verhogen of gewoon je algehele gezondheid wilt verbeteren. Zoals bij elke voedingskeuze, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren, je opties te onderzoeken en te doen wat het beste voor je werkt.

Ervaar de ultieme voedingsbron met Nutrifoodz Complete!

Stel je voor: een complete, uitgebalanceerde maaltijd die binnen één minuut klaar is. 

Nutrifoodz Complete biedt jou precies dat – een verrukkelijke, vullende drank die niet alleen je honger stilt, maar ook jouw lichaam voedt met de essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft. Of je nu een maaltijd wilt vervangen of gewoonweg nood hebt aan een voedzame snack boordevol eiwitten, Nutrifoodz Complete is jouw antwoord op gemak, voeding en smaak.

Beeld je in: een harmonieuze combinatie van rijke vanille- of chocoladesmaak met een overvloed aan voordelen die verder gaan dan alleen een heerlijke smaaksensatie.

Laat Nutrifoodz Complete je verrassen met:

  • Een overvloed aan 26 vitamines en mineralen, zorgvuldig samengesteld om jouw lichaam te voeden en te ondersteunen.
  • Een rijke bron van plantaardige eiwitten – 29g per maaltijd (100g) – met een optimaal aminozuurprofiel om je lichaam te versterken.
  • Complexe koolhydraten afkomstig van havermout, wat zorgt voor een constante energievoorziening.
  • Essentiële vetten, inclusief evenwichtige omega-3, omega-6 en enkelvoudig onverzadigde vetten die je een uitstekend vetzuurprofiel bieden.
  • Vezelrijk met oplosbare en onoplosbare vezels voor een gezonde spijsvertering en verzadiging.
  • Verzadigd met phytonutriënten – voedingsstoffen rechtstreeks uit planten – die deze shake omtoveren tot een ware voedingsbom!

Nutrifoodz Complete is meer dan alleen een maaltijdshake; het is jouw nieuwe reisgenoot voor een actieve levensstijl en welzijn. 

Bestel nu en ontdek de kracht van Nutrifoodz Complete. Geef jouw lichaam wat het verdient en geniet!

Met smakelijke groeten,

Het Nutrifoodz Team

P.S. Ben jij klaar om jouw voedingsroutine te transformeren?

Nutrifoodz Complete is een eenvoudige manier om voedingsrijkdom in jouw dagelijkse leven te integreren.