Porties: 4 | voorbereiding: 15 min | kooktijd: 25 min
Linzen gehaktballetjes deze vegetarische optie is rijk aan voedingsstoffen en kan een goede eiwitbron zijn, afhankelijk van de toegevoegde ingrediënten.
Plantaardige Eiwitten: Linzen zijn een uitstekende plantaardige eiwitbron en bevatten essentiële aminozuren die belangrijk zijn voor spierherstel en -groei.
Linzen gehaktballetjes zijn een smakelijke toevoeging aan maaltijden, en bieden ook tal van gezondheidsvoordelen.
Ingrediënten:
- 2 eetlepels olijfolie, verdeeld
- 1 ui, in blokjes gesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt (verdeeld)
- 80 gr. gerolde haver
- 400 gr. gekookte of ingeblikte bruine linzen
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel tamari saus
- 1½ theelepel rode wijnazijn
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- ½ theelepel rode pepervlokken, of naar smaak
- ½ theelepel zeezout, of naar smaak
- ½ theelepel zwarte peper, of naar smaak
Voedingswaarden:
- Energie: 228 kcal
- Vetten: 8 gr
- Koolhydraten: 30 gr
- Eiwitten: 9 gr
- Vezels: 8 gr
Scan de code met de foodtracker-app
Zo maak je dit gerecht (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk een bakplaat of een ovenbestendige koekenpan licht met olie.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en fruit deze 5 minuten tot hij zacht en doorschijnend is. Voeg 2 teentjes fijngehakte knoflook toe en bak nog een minuut tot ze geurig zijn. Haal van het vuur.
- Doe de havermout in een keukenmachine en verwerk het tot poeder. Voeg het overgebleven teentje knoflook, de gekookte linzen, tomatenpuree, tamari saus, rode wijnazijn, oregano, tijm, basilicum, rode peper vlokken, zout en zwarte peper toe aan de keukenmachine en pulseer een paar keer tot het gecombineerd is maar nog steeds wat textuur heeft. Pas op dat je het mengsel niet te veel bewerkt, het moet niet glad zijn.
- Proef het mengsel en pas de kruiden aan indien nodig. Rol het mengsel nu in balletjes ter grootte van een walnoot (dit mengsel zou ongeveer 24 balletjes moeten maken).
- Leg de balletjes op de voorbereide bakplaat en bestrijk of spray ze met de overgebleven eetlepel olijfolie. Plaats ze in de hete oven om ongeveer 24 minuten te bakken, halverwege omdraaien, tot de balletjes stevig en lichtbruin zijn.
- Serveer de linzengehaktballetjes met je favoriete saus.