Je hebt je waarschijnlijk wel eens afgevraagd hoe zwangerschap plaatsvindt, hoe het zich ontwikkelt en welke hormonen erbij betrokken zijn. Een van de cruciale hormonen die een essentiële rol speelt in het hele proces, is progesteron. In dit uitgebreide artikel nemen we je mee op een reis door de wereld van progesteron en ontdekken we de vele facetten van dit hormoon, inclusief hoe het samenwerkt met oestrogeen.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Wat is progesteron?

Progesteron is een hormoon dat zowel in het mannelijke als vrouwelijke lichaam voorkomt, maar het speelt een bijzonder belangrijke rol in het vrouwelijk voortplantingssysteem. Dit hormoon wordt geproduceerd door het corpus luteum in de eierstokken na de ovulatie, en later tijdens de zwangerschap door de placenta.

De naam “progesteron” zelf geeft aan wat het hormoon doet. Het is samengesteld uit de Latijnse woorden “pro” (voor) en “gestare” (dragen), wat betekent dat progesteron letterlijk helpt bij het “dragen van de zwangerschap.”

Tijdens de menstruatiecyclus stijgt het progesterongehalte na de eisprong. Dit hormoon bereidt de baarmoeder voor op een mogelijke zwangerschap door het endometrium (de binnenbekleding van de baarmoeder) te verdikken, zodat een bevruchte eicel zich kan implanteren en een zwangerschap kan beginnen.

Samenwerking met oestrogeen

Nu je begrijpt wat progesteron is, laten we eens kijken naar de dynamische relatie tussen progesteron en oestrogeen in het vrouwelijk lichaam. Oestrogeen en progesteron zijn twee hormonen die nauw met elkaar samenwerken om de menstruatiecyclus en zwangerschap te reguleren.

Oestrogeen in de vroege menstruatiecyclus: Aan het begin van de menstruatiecyclus, tijdens de menstruatie zelf, is het oestrogeengehalte laag. Dit lage niveau van oestrogeen zorgt ervoor dat het endometrium wordt afgestoten, wat resulteert in de menstruatiebloeding.

Oestrogeen stimuleert de eierstokken: Naarmate de menstruatie vordert, neemt het oestrogeengehalte geleidelijk toe. Dit stimuleert de eierstokken om ovariële follikels te ontwikkelen en oestrogenen te produceren. Deze follikels bevatten eicellen die klaar zijn voor ovulatie.

Ovulatie en de rol van oestrogeen: Wanneer het oestrogeengehalte een bepaalde drempel bereikt, leidt dit tot een toename van het luteïniserend hormoon (LH), wat resulteert in de eisprong. Oestrogeen speelt een cruciale rol bij het stimuleren van LH en het veroorzaken van de eisprong.

Progesteron na de ovulatie: Na de eisprong begint het corpus luteum progesteron te produceren. Dit hormoon bereidt de baarmoeder voor op een mogelijke zwangerschap en zorgt ervoor dat het endometrium geschikt is voor de implantatie van een bevruchte eicel.

Samenwerking tijdens de vroege zwangerschap: Als bevruchting optreedt, blijft het corpus luteum progesteron produceren om de zwangerschap te ondersteunen. Oestrogeen blijft ook aanwezig en draagt bij aan de groei van de placenta.

Deze nauwe samenwerking tussen oestrogeen en progesteron is essentieel voor het behoud van een gezonde menstruatiecyclus en een succesvolle zwangerschap.

Extra progesteron tijdens zwangerschap

Nu je begrijpt hoe progesteron en oestrogeen samenwerken in de menstruatiecyclus, laten we eens kijken naar waarom extra progesteron tijdens de zwangerschap nodig kan zijn.

Tijdens de vroege stadia van de zwangerschap, wanneer de bevruchte eicel zich aan de baarmoederwand hecht, moet het corpus luteum actief blijven en progesteron blijven produceren totdat de placenta voldoende is ontwikkeld om deze rol over te nemen. Als het corpus luteum onvoldoende progesteron produceert, kan dit leiden tot een miskraam omdat het endometrium niet voldoende wordt ondersteund voor de zwangerschap.

Om deze reden kunnen artsen in sommige gevallen progesteronsupplementen voorschrijven aan zwangere vrouwen, vooral als ze een voorgeschiedenis hebben van miskramen of als er tekenen zijn van een laag progesterongehalte in het bloed.

De dosering en toedieningsmethoden van progesteronsupplementen kunnen variëren, afhankelijk van de individuele gezondheidssituatie en medisch advies. Het doel is om ervoor te zorgen dat het progesterongehalte voldoende is om een gezonde zwangerschap te ondersteunen zonder risico’s voor de moeder of de foetus.

Progesteron tekort tijdens zwangerschap

Een tekort aan progesteron tijdens de zwangerschap kan leiden tot ernstige complicaties. Het kan voorkomen als het corpus luteum vroegtijdig stopt met het produceren van progesteron of als er andere oorzaken zijn van progesterontekort.

Enkele symptomen en risico’s van een progesterontekort tijdens de zwangerschap zijn:

 • Vroege miskraam: Onvoldoende progesteron kan leiden tot het afstoten van de foetus in de vroege stadia van de zwangerschap.
 • Onvoldoende ontwikkeling van de placenta: Dit kan resulteren in onvoldoende voeding en zuurstof voor de foetus.
 • Vroeggeboorte: Een gebrek aan progesteron kan de baarmoederhals vroegtijdig doen openen en leiden tot vroeggeboorte.

Het is belangrijk op te merken dat een progesterontekort tijdens de zwangerschap verschillende oorzaken kan hebben, waaronder:

 • Hormonale onbalans: Soms kan het lichaam niet voldoende progesteron produceren vanwege een hormonale onbalans of disfunctie van de eierstokken.
 • Stress: Overmatige stress kan invloed hebben op de hormoonproductie en de niveaus van progesteron verminderen.
 • Onderliggende medische aandoeningen: Sommige medische aandoeningen, zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) of bepaalde schildklieraandoeningen, kunnen de productie van progesteron beïnvloeden.

Het is essentieel om eventuele tekenen van een progesterontekort serieus te nemen en onmiddellijk medische hulp te zoeken. Je arts kan bloedonderzoeken uitvoeren om je hormoonspiegels te controleren en passende maatregelen te nemen om de zwangerschap te ondersteunen.

Progesteron zwangerschap tabel

Een handig hulpmiddel om de progesteronspiegels tijdens de zwangerschap te begrijpen, is een progesteronzwangerschapstabel. Deze tabel geeft een overzicht van typische progesteronwaarden tijdens verschillende stadia van de zwangerschap en wat deze waarden betekenen.

 • Eerste trimester (weken 1-12): In deze vroege fase van de zwangerschap wordt het corpus luteum in de eierstokken actief en begint het progesteron te produceren. Typische progesteronwaarden variëren van 10 tot 29 ng/ml. Lagere waarden kunnen wijzen op een risico op een miskraam.
 • Tweede trimester (weken 13-27): Naarmate de zwangerschap vordert, neemt de productie van progesteron toe. De progesteronspiegels in deze fase kunnen variëren van 25 tot 38 ng/ml. Een gezonde stijging van progesteron is essentieel voor de ontwikkeling van de placenta.
 • Derde trimester (weken 28-40): Tijdens het derde trimester blijven de progesteronspiegels hoog, meestal variërend van 48 tot 50 ng/ml. Progesteron speelt een rol bij het voorbereiden van de borsten op borstvoeding.

Het is belangrijk op te merken dat deze waarden slechts richtlijnen zijn en kunnen variëren van persoon tot persoon. Als je je zorgen maakt over je progesteronspiegels tijdens de zwangerschap, raadpleeg dan altijd je zorgverlener voor deskundig advies en monitoring.

Bijwerkingen van progesteron tijdens de zwangerschap

Hoewel progesteron van vitaal belang is voor een gezonde zwangerschap, kunnen progesteronsupplementen soms bijwerkingen veroorzaken. Deze bijwerkingen kunnen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de dosering en de individuele reactie van de patiënt.

Enkele mogelijke bijwerkingen van progesteronsupplementen zijn onder andere:

 • Misselijkheid en braken
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Prikkelbaarheid
 • Slaperigheid
 • Opgeblazen gevoel
 • Hoofdpijn
 • Allergische reacties op de injectieplaats (indien toegediend via injecties)

Het is belangrijk om eventuele bijwerkingen met je zorgverlener te bespreken. In sommige gevallen kan de dosering worden aangepast of kan een alternatieve toedieningsmethode worden overwogen om de bijwerkingen te verminderen.

Progesteron bij zwangerschap: Voordelen en risico’s

Progesteron speelt een vitale rol bij het ondersteunen van een gezonde zwangerschap, maar net als bij elk medicijn of supplement zijn er voordelen en risico’s om in overweging te nemen.

Voordelen van progesteron tijdens de zwangerschap:

 • Behoud van het endometrium: Progesteron helpt bij het behouden van een gezonde baarmoederwand, wat essentieel is voor de implantatie en groei van de foetus.
 • Vermindering van het risico op miskramen: Progesteronsupplementen kunnen het risico op miskramen verminderen bij vrouwen met een voorgeschiedenis van miskramen.
 • Ondersteuning van de placenta: Progesteron draagt bij aan de groei en ontwikkeling van de placenta, wat de voeding en zuurstofvoorziening aan de foetus verbetert.

Risico’s en controverses rond progesteronbehandeling:

 • Mogelijke bijwerkingen: Zoals eerder vermeld, kunnen progesteronsupplementen bijwerkingen veroorzaken, hoewel ze meestal mild zijn.
 • Onderliggende oorzaken behandelen: Het is belangrijk om de onderliggende oorzaken van een progesterontekort te identificeren en aan te pakken, indien mogelijk. Dit kan onderliggende aandoeningen zoals PCOS of schildklierproblemen omvatten.
 • Gebrek aan langetermijngegevens: Hoewel progesteronsupplementen nuttig kunnen zijn bij het verminderen van het risico op miskramen, is er nog steeds behoefte aan meer langetermijngegevens over de effecten ervan op moeders en baby’s.
 • Controverses over het gebruik: Er zijn ook ethische en medische controverses rond het gebruik van progesteron bij zwangerschap. Sommige artsen zijn terughoudend in het voorschrijven van progesteronsupplementen vanwege het gebrek aan robuuste langetermijnstudies.

Het is essentieel om een open en eerlijk gesprek te voeren met je zorgverlener als je overweegt progesteronsupplementen te nemen tijdens de zwangerschap. Je arts kan je adviseren over de beste aanpak op basis van je specifieke situatie en gezondheidsgeschiedenis.

Conclusie

In dit artikel hebben we een diepgaande kijk genomen op het hormoon progesteron en zijn cruciale rol tijdens de zwangerschap. We hebben besproken hoe progesteron samenwerkt met oestrogeen om de menstruatiecyclus en zwangerschap te reguleren, waarom extra progesteron tijdens de zwangerschap nodig kan zijn, en de mogelijke bijwerkingen en risico’s.

Het begrijpen van progesteron is van vitaal belang voor vrouwen die zwanger zijn of een zwangerschap overwegen. Als je vragen hebt over progesteron of denkt dat je een tekort hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je zorgverlener. Samen kunnen jullie de beste beslissingen nemen om een gezonde zwangerschap te ondersteunen.

Onthoud altijd dat elk lichaam anders is en dat individuele behoeften kunnen variëren. Je zorgverlener kan je voorzien van deskundig advies en begeleiding om de beste zorg te garanderen tijdens deze belangrijke fase van je leven.

Bronnen en verwijzingen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558960/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3987350/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3640235/