Een gastric bypass-operatie is een ingrijpende procedure die wordt uitgevoerd om gewichtsverlies te bevorderen en gezondheidsproblemen zoals obesitas en gerelateerde aandoeningen aan te pakken. Hoewel deze operatie veel voordelen met zich meebrengt, kan het ook leiden tot uitdagingen op het gebied van voedingsopname. 

Een van de belangrijkste zorgen voor mensen die een gastric bypass hebben ondergaan, is het risico op voedingstekorten. In dit artikel gaan we dieper in op waarom het nemen van een multivitamine na een gastric bypass een verstandige keuze kan zijn en hoe je de juiste keuze kunt maken om je gezondheid te ondersteunen.

Wat is een gastric bypass?

Een gastric bypass, ook wel maagomleiding genoemd, is een chirurgische procedure waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgeleid. Dit resulteert in een vermindering van de hoeveelheid voedsel die je kunt eten en de opname van voedingsstoffen in je lichaam. Het belangrijkste doel van een gastric bypass is het bereiken van gewichtsverlies en het verbeteren van de gezondheid van mensen met ernstig overgewicht of obesitas.

Effecten van een gastric bypass op de spijsvertering en voedingsopname

Na een gastric bypass-operatie ondergaat het spijsverteringsstelsel aanzienlijke veranderingen. Hier zijn enkele van de belangrijkste effecten:

  • Verkleining van de maag: Tijdens de operatie wordt de maag verkleind tot ongeveer het formaat van een walnoot. Dit resulteert in een snellere verzadiging na het eten van kleine hoeveelheden voedsel.
  • Omleiding van het spijsverteringskanaal: Het spijsverteringskanaal wordt omgeleid, waardoor een deel van de maag en de dunne darm wordt overgeslagen. Dit vermindert de opname van calorieën en voedingsstoffen uit voedsel.
  • Beperking van voedselinname: De verkleinde maag beperkt de hoeveelheid voedsel die je kunt consumeren. Dit draagt bij aan gewichtsverlies door caloriebeperking.
  • Malabsorptie: De omgeleide dunne darm absorbeert minder voedingsstoffen, wat kan leiden tot voedingstekorten.

Voeding na een gastric bypass

Een van de grootste uitdagingen na een gastric bypass is het handhaven van een evenwichtige en voedzame voeding. De verkleinde maag kan leiden tot een verminderde eetlust en de beperkte opname van voedingsstoffen kan leiden tot tekorten. Hier zijn enkele factoren die van invloed zijn op de voeding na de operatie:

  • Verminderde eetlust: Je zult waarschijnlijk merken dat je na de operatie minder kunt eten en dat je eetlust verandert. Het is essentieel om te kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen om elke hap optimaal te benutten.
  • Beperking van voedselkeuzes: Sommige voedingsmiddelen kunnen na de operatie moeilijker te verteren zijn. Het is belangrijk om voedingsmiddelen te vermijden die maagirritatie kunnen veroorzaken.
  • Voedingstekorten: Door de vermindering van de voedselinname en de malabsorptie van voedingsstoffen bestaat het risico op voedingstekorten, waaronder vitamines en mineralen.
  • Individuele verschillen: Iedereen reageert anders op een gastric bypass. Je voedingsbehoeften kunnen variëren op basis van factoren zoals leeftijd, geslacht, gewichtsverliesdoelen en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen.

Het is cruciaal om na de operatie regelmatig te worden gecontroleerd door een zorgverlener en je dieet aan te passen om aan je specifieke behoeften te voldoen.

Belang van multivitaminen

Een van de manieren om voedingstekorten na een gastric bypass-operatie te voorkomen, is het nemen van multivitaminen. Hier zijn enkele redenen waarom multivitaminen belangrijk kunnen zijn voor mensen die een gastric bypass hebben ondergaan:

Voorkomen van tekorten

Multivitaminen kunnen helpen bij het voorkomen van tekorten aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Na de operatie kan het moeilijk zijn om voldoende voedingsstoffen uit voedsel te halen, en multivitaminen kunnen deze hiaten opvullen.

Ondersteuning van algehele gezondheid

Multivitaminen bieden een uitgebalanceerde mix van voedingsstoffen die de algehele gezondheid kunnen ondersteunen. Dit is vooral belangrijk omdat een goede gezondheid bijdraagt aan het succes van de operatie en het behalen van je gezondheidsdoelen.

Specifieke voedingsstoffen

Na een gastric bypass zijn bepaalde voedingsstoffen bijzonder belangrijk. Multivitaminen kunnen specifieke voedingsstoffen bevatten die zijn afgestemd op de behoeften van post-gastric bypass patiënten, zoals vitamine B12, ijzer, calcium en vitamine D.

Gemak en consistentie

Multivitaminen bieden gemak en consistentie in je voedingssupplementen. Ze zorgen ervoor dat je een breed scala aan voedingsstoffen in één supplement krijgt, waardoor het beheer van je dieet eenvoudiger wordt.

Aanvulling op dieet

Multivitaminen moeten worden beschouwd als een aanvulling op een gezond dieet en niet als vervanging ervan. Ze kunnen helpen bij het aanvullen van wat je mogelijk mist in je dagelijkse voeding.

Het is echter van vitaal belang om te onthouden dat niet alle multivitaminen gelijk zijn, en de keuze van het juiste supplement is essentieel.

Hoe kies je de juiste multivitamine

Het kiezen van de juiste multivitamine na een gastric bypass is van groot belang om tekorten te voorkomen en je gezondheid te ondersteunen. Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze:

1. Raadpleeg een zorgverlener

Het eerste en belangrijkste advies is om altijd met je zorgverlener te overleggen voordat je een multivitamine of ander supplement begint te gebruiken. Je zorgverlener kan je specifieke voedingsbehoeften beoordelen op basis van bloedonderzoek en je aanbevelen welke voedingssupplementen geschikt zijn voor jou.

2. Kies een speciaal samengestelde multivitamine

Overweeg om een multivitamine te kiezen die speciaal is samengesteld voor mensen na een gastric bypass. Deze supplementen bevatten vaak de voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze vaak tekortschieten bij dergelijke patiënten, zoals vitamine B12, ijzer, calcium en vitamine D.

3. Controleer de vorm van de vitamines en mineralen

Sommige mensen na een gastric bypass hebben moeite met het opnemen van bepaalde vormen van vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld, vitamine B12 in methylcobalamine vorm kan gemakkelijker opneembaar zijn voor sommige mensen dan cyanocobalamine. Overleg met je zorgverlener welke vormen het meest geschikt zijn voor jou.

4. Let op de dosering

De dosering van multivitaminen kan variëren, dus zorg ervoor dat je de aanbevolen dosering volgt zoals aangegeven door je zorgverlener. Het is belangrijk om de dosering niet te overschrijden, omdat te veel van sommige voedingsstoffen schadelijk kan zijn.

5. Controleer de inname instructies

Sommige multivitaminen moeten met voedsel worden ingenomen om de opname te verbeteren, terwijl andere op een lege maag kunnen worden ingenomen. Volg de instructies op het etiket van het supplement om de beste resultaten te bereiken.

6. Overweeg het toevoegen van extra supplementen

Afhankelijk van je specifieke behoeften, kan het nodig zijn om aanvullende supplementen zoals vitamine B-complex, vitamine D of ijzer toe te voegen aan je dagelijkse routine. Bespreek dit met je zorgverlener om te bepalen of extra supplementen nodig zijn.

7. Kies een betrouwbare verkoper

Koop multivitaminen bij gerenommeerde verkopers of apotheken om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen. Let op de vervaldatum en bewaar de supplementen op een koele, droge plaats zoals aangegeven op de verpakking.

Wist je dat Nutrifoodz Greens Detox en Nutrifoodz Red Juice beide vol vitaminen en mineralen zitten?

Conclusie

Een multivitamine kan een waardevolle aanvulling zijn op de voeding van mensen die een gastric bypass hebben ondergaan. Het kan helpen om voedingstekorten te voorkomen en de algehele gezondheid te ondersteunen. 

Het is echter van cruciaal belang om de juiste multivitamine te kiezen, rekening houdend met je individuele behoeften en onder begeleiding van een zorgverlener. Neem je gezondheid serieus en zorg ervoor dat je de benodigde voedingsstoffen krijgt om een gezonde en bevredigende levensstijl na je gastric bypass-operatie te handhaven.

Blijf regelmatig contact houden met je zorgverlener om je voortgang te volgen en eventuele veranderingen in je voedingssupplementen aan te passen. Je gezondheid en welzijn zijn de sleutel tot een succesvolle en gezonde levensstijl na een gastric bypass-operatie.

Goed Nieuws

Je kan je dagelijkse portie groenten en fruit eenvoudig binnenkrijgen met een Nutrifoodz Greens Detox.

De Nutrifoodz Greens Detox Juice bevat onder meer kokoswater, spirulinabieten, citroen, munt, groene thee en tarwegras, één van de 11 superfoods die opgenomen zijn in de Nutrifoodz Greens Detox.

Nutrifoodz Greens Detox Juice bevat naast de superfoods ook een selectie van de 21 groenten- en fruitsoorten.

Veel minder werk dus. 1 theelepel Nutrifoodz Greens Detox in een glas met 100ml, fris gekoeld water of sap op de nuchtere maag is voldoende per dag.

Mocht je niet altijd tijd hebben om zelf te juicen, of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan eens een Nutrifoodz Greens Detox.

Nutrifoodz Greens Detox bestaat uit maar liefst 21 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals tarwegras, kokoswater, spirulina, bieten, citroen, munt, groene thee etc.

En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.

Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.

En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat ervaren met je Nutrifoodz Greens Detox en wat het voor je gezondheid en algemeen welzijn betekent…

Probeer het vandaag!

Geniet ervan!

Nutrifoodz

Bronnen en verwijzingen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7550964/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523232074

https://ods.od.nih.gov/factsheets/MVMS-HealthProfessional/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3309636/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831322008559