Porties: 4 | Voorbereiding: 15 min | Kooktijd: 65 min
Deze zoete aardappel & linzen ovenschotel is een overheerlijk gerecht. Dit voedzame en eiwitrijke VEGAN gerecht wordt gemaak op basis van zoete aardappels, groene linzen, kastanjechampignon en diverse kruiden.
Groene linzen zijn super gezond en zitten boordevol polyfenolen. Polyfenolen zijn actieve verbindingen die vechten tegen schadelijke stoffen in het lichaam. Bovendien zijn ze rijk aan ijzer, magnesium en foliumzuur.
De bereidingswijze is eenvoudig, dus probeer het zeker zelf ook eens klaar te maken en verwen je gasten met een gezonde, vegan ovenschotel.
Wat je nodig hebt (ingrediënten)
- Voor de vullingslaag:
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui, in blokjes gesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- snufje zout
- 200 g kastanjechampignon, in plakjes gesneden
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel zoete paprika
- 400 g blik groene linzen, uitgelekt
- 4 eetlepels tomatenpuree
- 250 ml groentebouillon
- 2x 400 g blik gehakte tomaten
- Voor de bovenste laag:
- 3 zoete aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
- 3 wortelen, geschild en in stukjes gesneden
- 3-4 eetlepels amandelmelk
- 2 eetlepels voedingsgist
- zout & zwarte peper, naar smaak
Voedingswaarden per portie
- Energie: 280 kcal
- Vetten: 4 gr
- Koolhydraten: 49 gr
- Eiwitten: 13 gr
- Vezels: 13 gr
Scan de code met de foodtracker-app.
Zo maak je dit gerecht (bereidingswijze)
- Verhit een grote pan op middelhoog vuur, verhit de olijfolie en voeg de in blokjes gesneden ui, knoflook en een snufje zout toe. Bak 5-10 minuten tot de groenten zacht worden. Voeg nu de in plakjes gesneden champignons, komijn en paprikapoeder toe en bak nog 10 minuten tot de champignons zachter en kleiner zijn geworden.
- Roer de groene linzen, tomatenpuree, groentebouillon en gehakte tomaten erdoor. Meng goed en kook 30-40 minuten tot het vocht verdampt is.
- Verwarm ondertussen een grote pan op middelhoog vuur en vul deze met kokend water. Voeg de zoete aardappelen en wortelen toe en kook 15-20 minuten tot ze zacht zijn. Giet het water af en doe de zoete aardappelen en wortelen terug in de pan.
- Voeg de amandelmelk, voedingsgist, zout en zwarte peper toe aan de zoete aardappelen en wortelen. Stamp ze tot ze zacht en romig zijn met een vork of een pureestamper.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Wanneer de vulling een dikke, sausachtige consistentie heeft bereikt, schep deze dan in de bodem van een 25 cm ondiepe ovenschaal. Schep de gepureerde zoete aardappelen en wortelen erover en strijk ze glad met de achterkant van een houten lepel.
- Zet de schaal in de hete oven en bak 10-15 minuten tot de bovenkant goudkleurig is.