8 milieuvriendelijke tips voor een ZERO-WASTE levensstijl
Het is best makkelijk om te denken dat als je iets in de blauwe bak gooit, dat het allemaal ergens in de buurt wordt gerecycleerd en vervolgens wordt herbruikt om een nieuw voorwerp te maken… Maar de realiteit is dat er veel minder effectief gerecycleerd wordt. De kans dat het op een stortplaats of in de oceaan terechtkomt, is veel groter.
Laten we doen wat we kunnen, door het aan de bron aan te pakken en afval te verminderen! Als elk individu minder afval produceert, kan dit een enorme IMPACT hebben!
Meer dan 100 miljoen zeezoogdieren worden per jaar gedood door plastic vervuiling. Bovendien is 50% van al het plastic voor eenmalig gebruik. Er zijn zoveel alternatieven om elke dag vervuiling tegen te gaan en het is aan ons om dat te doen!
Wat verspil jij op een dag? Houd een notitie bij in je telefoon, of beter nog, daag jezelf eens uit om alle dingen die je normaal gesproken in één dag zou weggooien bij te houden! De wikkels, koffiekopjes, vuile servetten, chipszakken, etc…
Niet alleen zou je je rommelig voelen, maar het zet ook alles wat je dagelijks op onze planeet uitstoot, even in perspectief. Afval en plastic blijven tot wel duizend jaar op aarde!
Ben jij iemand die graag minder afval zou willen produceren, om samen met ons de planeet te helpen genezen?
Het creëren van een duurzamere, afvalvrije levensstijl draait allemaal om het nemen van kleine maar zekere stapjes. De keuken is één van de grootste afvalveroorzakers in een huishouden en is dus een geweldige plek om te starten!
In dit artikel onthullen we je 8 “ZERO-WASTE” keukentips om onnodige verspilling tegen te gaan.
Start met het aanpakken van eenvoudige zaken zoals plastic voedselverpakkingen, en kijk of je deze kan vervangen door glazen potten, bokalen of andere alternatieven. Blijf duurzame alternatieven integreren, en deze gerichte aanpak zal je helpen om een afvalvrije keuken te creëren.
Zo kan je bijvoorbeeld bloemkoolbladeren roosteren, ze zijn heerlijk! Je kan ook restjes van groenten of vlees bewaren om er een heerlijke verse bouillon van te maken. Zo doen de echte chefs het ook!
Je kunt ook proberen een ruimte of lade in je koelkast aan te wijzen waar je alles plaatst wat zo snel mogelijk opgegeten moet worden, om zo verspilling en onnodige afval te vermijden.
-
Groene zeep
-
Baksoda
-
Witte azijn
-
Citroen
-
Borax
-
Zuiveringszout
-
Wassoda
Begin met kleinere, meer beheersbare veranderingen, zoals het hergebruiken van die oude bokalen die je nog hebt rondslingeren, of prioriteit geven aan het kopen van producten in glas in plaats van aluminium of plastic. Alle kleine beetjes helpen!