8 milieuvriendelijke tips voor een ZERO-WASTE levensstijl

Zoals we in een vorig IMPACT blog hebben besproken werkt Recyclage niet altijd even optimaal dan dat we het ons inbeelden. Slechts 9 % van het plasticafval dat tot nu toe geproduceerd wordt, is daadwerkelijk gerecycleerd.

Het is best makkelijk om te denken dat als je iets in de blauwe bak gooit, dat het allemaal ergens in de buurt wordt gerecycleerd en vervolgens wordt herbruikt om een nieuw voorwerp te maken… Maar de realiteit is dat er veel minder effectief gerecycleerd wordt. De kans dat het op een stortplaats of in de oceaan terechtkomt, is veel groter.

Laten we doen wat we kunnen, door het aan de bron aan te pakken en afval te verminderen! Als elk individu minder afval produceert, kan dit een enorme IMPACT hebben!

Meer dan 100 miljoen zeezoogdieren worden per jaar gedood door plastic vervuiling. Bovendien is 50% van al het plastic voor eenmalig gebruik. Er zijn zoveel alternatieven om elke dag vervuiling tegen te gaan en het is aan ons om dat te doen!

Wat verspil jij op een dag? Houd een notitie bij in je telefoon, of beter nog, daag jezelf eens uit om alle dingen die je normaal gesproken in één dag zou weggooien bij te houden! De wikkels, koffiekopjes, vuile servetten, chipszakken, etc…

Niet alleen zou je je rommelig voelen, maar het zet ook alles wat je dagelijks op onze planeet uitstoot, even in perspectief. Afval en plastic blijven tot wel duizend jaar op aarde!

Ben jij iemand die graag minder afval zou willen produceren, om samen met ons de planeet te helpen genezen?

Het creëren van een duurzamere, afvalvrije levensstijl draait allemaal om het nemen van kleine maar zekere stapjes. De keuken is één van de grootste afvalveroorzakers in een huishouden en is dus een geweldige plek om te starten!

In dit artikel onthullen we je 8 “ZERO-WASTE” keukentips om onnodige verspilling tegen te gaan.

1. Inspecteer je eigen afval
Begin met het verzamelen van al je afval gedurende een week, zodat je een duidelijk zicht krijgt van wat je allemaal weggooit. Leg het vervolgens neer en observeer!

Start met het aanpakken van eenvoudige zaken zoals plastic voedselverpakkingen, en kijk of je deze kan vervangen door glazen potten, bokalen of andere alternatieven. Blijf duurzame alternatieven integreren, en deze gerichte aanpak zal je helpen om een afvalvrije keuken te creëren.

2. Hoe meer recepten, hoe beter
Als je prioriteit geeft aan afvalvermindering, is het belangrijk om te weten hoe je elk stukje voedsel kunt gebruiken. Zo kan het ontdekken en uitvinden van allerlei nieuwe recepten makkelijk een nieuwe hobby voor je worden! Je zou verbaasd zijn van de oneindige mogelijkheden die koken met voedselrestjes kan bieden.

Zo kan je bijvoorbeeld bloemkoolbladeren roosteren, ze zijn heerlijk! Je kan ook restjes van groenten of vlees bewaren om er een heerlijke verse bouillon van te maken. Zo doen de echte chefs het ook!

3. Denk aan je koelkast
Koelkasten zijn verantwoordelijk voor de meeste verspilling in je hele keuken vanwege de korte levensduur van gekoelde items. Zorg ervoor dat je alles in je koelkast kunt zien als je de deur opent.

Je kunt ook proberen een ruimte of lade in je koelkast aan te wijzen waar je alles plaatst wat zo snel mogelijk opgegeten moet worden, om zo verspilling en onnodige afval te vermijden.

4. Zoek natuurlijke alternatieven voor schoonmaakmiddelen
Met de volgende natuurlijke schoonmaakmiddelen krijg je heel wat proper, ze helpen je om minder afval te produceren en ze zijn milieuvriendelijk.
  • Groene zeep
  • Baksoda
  • Witte azijn
  • Citroen
  • Borax
  • Zuiveringszout
  • Wassoda
5. Start klein!
Afvalvermindering is een proces dat tijd nodig heeft, dus doe jezelf een plezier en laat de verwachtingen los dat alles van de ene dag op de andere zal veranderen.

Begin met kleinere, meer beheersbare veranderingen, zoals het hergebruiken van die oude bokalen die je nog hebt rondslingeren, of prioriteit geven aan het kopen van producten in glas in plaats van aluminium of plastic. Alle kleine beetjes helpen!

6. Bewaar je producten op de juiste manier
Het goed bewaren van producten zorgt voor maximale versheid van je voedsel. Wist je dat je citrusvruchten beter niet in de koelkast bewaart, en dat wortels veel langer knapperig blijven als je ze in water legt? Zo zijn er ontzettend veel trucjes die je kan opzoeken om je voedsel langer vers te houden, en te garanderen dat je het beste uit je voedsel haalt.
7. Wees waakzaam over voedselbederf
Doe aan onderzoek en leer zo al je favoriete voedingsmiddelen beter kennen. Blijf op de hoogte van wat wanneer bederft. Op die manier kan je die ingrediënten eerst verwerken.
8. Blijf gefocust
Een zero-waste superster worden gaat niet van de ene op de andere dag. Raak niet ontmoedigd en blijf gefocust! Je komt er wel, je kunt het! Al het leven op deze planeet is je dankbaar!
-The future depends on what you do today –

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!