Het belang van onze Oceanen

De oceaan kan gezien worden als het hart van onze planeet. Meer dan twee derde van het aardoppervlak is bedekt met water. Zeeplanten, zoals “Posidonia”, produceren 70% van de zuurstof die wij inademen, en in de diepe wateren leven wilde dieren en enkele van de grootste wezens op aarde.

Onze oceanen zorgen er dus voor dat wij kunnen leven, ze voorzien ons van voedsel, banen, plezier, en zoveel meer! Bovendien heeft de mens slechts 5% van de oceaan verkend, dit wil dus zeggen dat er nog 95% onbekend is en wellicht geheimen bevat die hoogstwaarschijnlijk eveneens cruciaal zijn voor de overleving van de mens.

In dit artikel kaarten we een aantal belangrijke redenen aan waarom wij mensen en onze overleving afhankelijk zijn van onze oceanen en waarom we ze dringend met veel meer respect zullen moeten behandelen.

De oceaan produceert meer zuurstof dan de regenwouden

Er wordt vaak gedacht dat regenwouden de voornaamste bron van zuurstof op de planeet zijn, maar de waarheid is dat regenwouden slechts verantwoordelijk zijn voor 28% van de zuurstof op aarde, terwijl oceanen verantwoordelijk zijn voor de 70%.

Het maakt niet uit hoe ver je van de zee woont, bij elke 10 ademhalingen die je maakt komen er zeven uit de oceaan.

Heb je ooit een boom gezien in het midden van de zee? Nee, toch? Dat komt omdat de oceaan ze niet nodig heeft, de zuurstofproductie van de oceaan wordt voornamelijk geregeld door fytoplankton.

Fytoplankton is een microscopisch plantje, een onderdeel van het plankton, dat zijn leven doorbrengt onder invloed van oceaanstromingen. In principe werken deze piepkleine organismen op dezelfde manier als boombladeren op het land.

Fytoplankton absorbeert koolstofdioxide en geeft zuurstof af. We zien ze niet, dus we hebben de neiging ze te vergeten, als we er überhaupt al vanaf weten. Ze zijn één van de kleinste wezens op aarde, maar tevens één van de belangrijkste om in de buurt te hebben, en dit omdat ze ons in leven houden.

De oceaan reguleert het klimaat op aarde

In veel opzichten regelt de zee ons klimaat. Het absorbeert warmte en transporteert het warme water vervolgens van de evenaar naar de polen, en koud water van de polen naar de tropen. Zonder deze stromingen zou het weer in sommige streken extreem zijn, en zouden minder plaatsen bewoonbaar zijn.

Regen en droogte worden dus geregeld via de oceaan. De oceaan bevat 97% van het water van onze planeet en bijna alle regen die op het land valt, is afkomstig van de zee. De oceaan absorbeert CO2 om de koolstofcyclus, en dus de temperatuur op aarde, in evenwicht te houden.

De oceaan is als het ware ons wereldwijde klimaatbeheersingssysteem.

Het is een belangrijke bron van voedsel

De oceaan is de belangrijkste bron van eiwitten voor meer dan een miljard mensen op aarde. Vis is goed voor ongeveer 15,7% van de dierlijke eiwitten die wereldwijd worden geconsumeerd.

Hoewel, niet enkel vis en zeevruchten geconsumeerd worden, ook algen, zeewier en allerlei andere zeeplanten, denk maar aan “sushi”.

De groeiende tendens om algen en zeeplanten te consumeren, zorgt ervoor dat deze nu ook in onze supermarkten verkrijgbaar zijn. En aangezien de wereldbevolking dagelijks blijft toenemen, zijn we steeds meer afhankelijk van de oceaan om te overleven, en hebben we meer behoefte aan alternatieve en voedzame voedselbronnen.

Veel wezens zijn afhankelijk van de oceaan

De oceaan is niet alleen een thuis voor ons oceaanliefhebbers, maar het is de thuisbasis van de grootste overvloed aan leven op onze planeet. Als je over een oceaan vaart, zie je dolfijnen, walvissen of een schildpad opduiken om adem te halen.

Dat is alleen wat we aan de oppervlakte zien; er is meer leven onder het oppervlak van de oceaan dan op het land. Deskundigen voorspellen dat er meer dan 300.000 verschillende soorten onder water leven, en het is nog steeds niet duidelijk hoeveel we er daarvan kennen.

Alle schepsels die in de oceaan leven, spelen een essentiële rol in de nutritieve keten van de ecosystemen. Door klimaatverandering is de oceaan warmer geworden, waardoor er zuurstof verloren geraakt en de pH-waarden dalen.

Veel mariene soorten hebben hun geografische en dieptegebieden al aangepast aan de veranderingen in de zeetemperatuur. Niet alle soorten zullen echter in staat zijn zich te verplaatsen om thermische stress te vermijden, en de opwarming van de aarde is al in verband gebracht met massale sterfte in de Middellandse Zee.

Aangezien meer dan 60% van de wereldbevolking aan de kust leeft, zijn wij allemaal net zo afhankelijk van een gezonde zee als deze prachtige schepsels.

In het tweede deel van dit artikel ontdek je nog meer cruciale redenen waarom onze oceaan juist zo belangrijk is voor al het leven op aarde.
– When we protect our oceans, we protect our future… –

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!