Heb je wel eens last van een opgeblazen gevoel in de buik? Dat ongemakkelijke, opgezette gevoel kan flink vervelend zijn. Veel mensen hebben dit wel eens. Maar wat veel mensen niet weten, is dat een opgezette buik soms verband houdt met je lever

Hoe zit dat precies? In dit artikel gaan we in op de mogelijke oorzaken van een opgezette buik je lever. Ook kijken we naar de rol van de lever en delen we wat tips om klachten te verminderen.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Waarom krijg je een opgezette buik?

Laten we eerst eens kijken wat er gebeurt bij een opgeblazen buik. Meestal ontstaat het door gasvorming in je darmen. Soms komt het door vochtophoping. Wat je eet, hoe je leeft en zelfs je stressniveau kunnen hierin meespelen. 

Na een zware maaltijd of een drukke dag kan je buik wat opgezet aanvoelen. Vaak gaat dit vanzelf weer weg. Maar als het vaker voorkomt, is het goed om eens naar de oorzaken te kijken.

Ook voedselintoleranties, hormonen en stress kunnen je buikgevoel beïnvloeden. Soms ligt het niet alleen aan je darmen. Soms speelt je lever een rol. De lever heeft veel functies. Als er iets niet helemaal goed gaat, kan dat voor een opgeblazen gevoel zorgen.

Wat doet de lever allemaal?

Je lever is een van de hardst werkende organen in je lichaam. Het is een groot orgaan dat rechtsboven in je buik zit. Het heeft veel belangrijke taken. De lever filtert afvalstoffen uit je bloed. Hij maakt gal aan voor je spijsvertering. En hij slaat energie op voor later gebruik.

Je lever helpt om schadelijke stoffen op te ruimen. Ook regelt hij je stofwisseling. Als je lever overbelast is, of minder goed werkt, kun je verschillende klachten krijgen. Je kunt moe worden. Of merken dat je buik anders aanvoelt. Soms kan een verstoorde leverfunctie een opgeblazen gevoel geven. Dit komt doordat afvalstoffen minder goed worden afgevoerd.

Opgezette buik door lever: hoe kan dat?

Hoe kan de lever zorgen voor een opgezette buik? Eigenlijk is het heel simpel. Je lever verwerkt alles wat je binnenkrijgt. Dit gaat van voeding tot afvalstoffen. Als je lever niet alles goed verwerkt, hopen afvalstoffen zich op. Dit kan een vol gevoel in je buik geven.

Daarnaast speelt je lever een rol bij de vertering van vetten. Voor je spijsvertering maakt de lever gal aan. Deze gal helpt om vetten af te breken. Als er minder gal is, vertraagt je spijsvertering. Vooral vetten worden dan minder goed verteerd. Het gevolg? Een opgeblazen gevoel. Soms zelfs wat buikpijn. Ook kan je lichaam anders omgaan met vocht. Dit geeft ook een vol gevoel.

Het is goed om te weten dat een opgezette buik niet meteen betekent dat er iets mis is met je lever. Vaak zijn er meerdere oorzaken in het spel. Heb je langdurige klachten? Dan is het slim om een arts te raadplegen.

Wat kan een opgezette buik door leverproblemen veroorzaken?

Als je lever niet goed werkt, kan dat door verschillende dingen komen. Hier zijn een paar mogelijke oorzaken. Deze kunnen je lever belasten en bijdragen aan een opgeblazen gevoel.

Voeding en leefstijl

Je lever krijgt het zwaar te verduren bij een dieet met veel vet en suiker. Ook alcohol is een grote belasting. Je lever moet dit allemaal afbreken. Te veel van deze stoffen kan je lever overbelasten. Weinig beweging helpt ook niet. Een actief leven en gezonde voeding ondersteunen je leverfunctie juist.

Probeer wat gezonder te eten. Groenten, vezels en voldoende water kunnen al helpen. En het beperken van alcohol is ook een aanrader. Verwacht geen wonderen van de ene op de andere dag. Je lever heeft tijd nodig om te herstellen.

Medicijnen en supplementen

Sommige medicijnen moeten door je lever worden afgebroken. Bij veelvuldig gebruik kan dit je lever belasten. Supplementen lijken soms onschuldig. Maar ook deze kunnen een effect hebben op je lever. Vooral bij hoge doseringen is het goed om voorzichtig te zijn. Twijfel je? Overleg dan met een arts.

Stress

Stress kan je lichaam flink belasten. Tijdens stressvolle periodes maakt je lichaam hormonen aan. Deze hormonen belasten je lever. Stress kan ook je spijsvertering vertragen. Dit kan dat opgeblazen gevoel verergeren. Zoek naar manieren om te ontspannen. Ademen, wandelen of even tijd voor jezelf nemen helpt al.

Andere leverproblemen

Soms kunnen medische aandoeningen aan de lever ook een rol spelen. Denk aan leverontstekingen of andere leverziekten. Deze kunnen je leverfunctie beïnvloeden. Bij aanhoudende klachten is het goed om een arts te raadplegen. Een arts kan onderzoeken wat er aan de hand is.

Wat kun je doen om je lever te helpen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je lever te ondersteunen. Een paar simpele aanpassingen helpen je lever. En kunnen het opgeblazen gevoel in je buik verminderen.

Gezond en gevarieerd eten

Een gebalanceerd dieet doet veel voor je lever. Probeer voeding te vermijden die veel vet, suiker en zout bevat. Dit kan je lever extra belasten. Kies liever voor groenten, fruit en volkorenproducten. Ook magere eiwitten en gezonde vetten, zoals die in noten en olijfolie, zijn een goed idee. Drink genoeg water. Dit helpt om afvalstoffen af te voeren. En het maakt het werk van je lever iets lichter.

Alcohol en medicijnen beperken

Weinig mensen beseffen hoeveel schade alcohol kan doen aan de lever. Probeer je alcoholgebruik te minderen. Heb je vaak een opgezette buik? Kijk of minder drinken helpt. Ook pijnstillers en andere medicijnen kunnen je lever belasten. Gebruik ze alleen als het echt nodig is. En overleg altijd met je arts bij langdurig gebruik.

Regelmatig bewegen

Beweging helpt je organen, inclusief je lever. Door te bewegen verbetert je doorbloeding. Dit helpt je spijsvertering en kan een opgeblazen gevoel verminderen.

Stress verminderen

Minder stress heeft veel voordelen, ook voor je lever. Ontspanningsoefeningen, meditatie of een leuke hobby helpen om stress los te laten. Minder stress betekent vaak een betere spijsvertering. En minder druk op je lever.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Heb je regelmatig last van een opgezette buik? Denk je dat dit misschien met je lever te maken heeft? Maak dan een afspraak bij je huisarts. Zeker als je ook andere symptomen hebt. Zoals vermoeidheid, verandering in je ontlasting of een gelige huid. De huisarts kan onderzoeken of je lever goed werkt. En hij of zij kan je verder helpen bij het vinden van een oorzaak.

Het kan helpen om een overzicht bij te houden. Noteer je klachten, eetgewoonten en leefstijl. Dat geeft je arts een goed beeld. En het kan helpen om sneller tot een oplossing te komen.

Conclusie

Een opgezette buik kan door veel dingen komen. Soms speelt je lever daar een rol in. Dit komt omdat je lever een centrale functie heeft. Hij verwerkt voeding en afvalstoffen. Wanneer dit niet goed gaat, kan dat een opgeblazen gevoel geven. 

Een gezonde leefstijl, met aandacht voor voeding, beweging en ontspanning, helpt je lever. Blijf je toch klachten houden? Dan is het slim om een arts te raadplegen. Zo kun je je klachten goed laten onderzoeken en krijg je de juiste hulp.

Geef je spijsvertering optimale ondersteuning met het Nutrifoodz Gut Friendly Pakket

Veroorzaakt gasvorming of andere spijsverteringsproblemen je opgezette buik?

Dan is het Nutrifoodz Gut Friendly Pakket precies wat je nodig hebt. 

In dit pakket vind je twee handige producten die je spijsvertering op een natuurlijke manier ondersteunen: Greens Detox en Probiotica. 

Beide zijn erop gericht om je dagelijks te helpen bij een gezonde spijsvertering.

Met ingrediënten zoals spirulina, kurkuma en gember zorgt Greens Detox ervoor dat je spijsvertering soepel blijft verlopen. 

Nutrifoodz Probiotica bevat daarnaast maar liefst 4,5 miljard probiotica per capsule. Deze zijn afkomstig uit zeven verschillende bacteriestammen. 

Deze diversiteit ondersteunt een gezonde balans van je darmflora, wat helpt om ongemakken zoals maagkrampen, gasvorming en indigestie te elimineren.

Wil je dus je spijsvertering de best mogelijke ondersteuning geven?

Probeer dan het Nutrifoodz Gut Friendly Pakket

Bronnen en verwijzingen 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27375263/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4209534/