5 zaken die jouw creativiteit kunnen belemmeren
Veel mensen hebben de neiging creativiteit te associëren met een bepaald type mensen, en hebben het geaccepteerd om beschouwd te worden als niet-creatieve mensen. Toch worden we allemaal geboren met een oneindig vermogen aan creativiteit, je hoeft slechts even naar een kind te kijken om dit te beseffen.
Maar naarmate we opgroeien wordt onze omgeving complexer, en om met deze bedreigingen om te gaan vormen onze hersenen gewoonten en stellen we parameters in waarmee we bijna op autopiloot functioneren.
In dit artikel nemen we een kijkje naar een aantal zaken die onze creatieve vermogens kunnen belemmeren en schaden.
Hoe werkt creativiteit?
Deze activiteit wordt gecontroleerd door neurale netwerkactiviteit, die een combinatie is van 3 hersennetwerken:
-
Het standaard modus netwerk zorgt voor onze opslagplaats van beschikbare ideeën.
-
Het uitvoerende netwerk houdt toezicht op zaken als concentratie, emoties en besluitvorming.
-
Het salience netwerk (opmerkzaamheidsnetwerk) identificeert welke informatie belangrijk is en welke niet.
1. Nooit buiten je comfort zone durven treden
We laten ons opmerkzaamheidsnetwerk geen nieuwe informatie presenteren en geven de kans niet aan het het uitvoerende controlenetwerk om die te verweven met de bestaande ideeën. Maar hier verwarren we verbijstering met gemoedsrust.
We staan onze hersenen niet toe om creatieve functies uit te voeren, die hier juist een essentieel onderdeel van zijn. Als je je te comfortabel voelt op één plek, wordt het creatieve deel van je hersenen in feite afgestompt tot inactiviteit en wordt de gezondheid van je hersenen op de lange termijn aangetast.
Durf eens iets nieuws te doen. Je brein houdt enorm van vernieuwing, want het voedt je creativiteit!
2. Over-rationaliseren
Wanneer we elk nieuw idee gaan beoordelen met onze standaard rationele parameters, stoppen we met het nemen van risico’s en het leggen van nieuwe verbanden.
3. Faalangst
Maar elke creatieve onderneming bevat een kern van risico; alle nieuwe dingen zijn een sprong in het onbekende. Als we al onze energie steken in het vermijden van mislukkingen, stoppen onze hersenen met het genereren en verbinden van nieuwe ideeën, waardoor de creativiteit langzaam afsterft.
4. Informatie-overbelasting
Wanneer je hersenen verzadigd raken met te veel informatie, ervaart het opmerkzaamheidsnetwerk een immense druk, en slaagt het er niet in soepel te functioneren. Dit leidt tot besluiteloosheid en overdenken, een teken van belemmering in het executieve controlenetwerk.
Tijd vrij nemen van een werksituatie is essentieel, zodat je hersenen de tijd hebben om de verschillende soorten informatie te sorteren en het onbelangrijke weg te gooien.
Het kan ook gunstig zijn voor jou en je brein om controle te houden over de tijd die je op sociale media doorbrengt, omdat deze ook een bron van informatie-overbelasting kunnen zijn.
5. Ideeën voor jezelf houden
Wanneer je je ideeën verbergt en werkt zonder input van buitenaf, bestaat de kans dat je belangrijke verbanden mist die iemand anders met andere levenservaringen makkelijker kan identificeren dan jij. Dus heb geen schrik om je ideeën te delen. Wij als mensen kunnen het meest bereiken door onze krachten en ideeën te bundelen!
Zo bevorder je jouw creativiteit
