Home / Mind /

Hoe bewaar je innerlijke rust in tijden van crisis?

Wellicht had iedereen zich initieel heel andere situaties en taferelen ingebeeld omtrent hoe het jaar 2020 er zou uitzien. De realiteit van de feiten confronteert ons juist met een moeilijke en extreem uitdagende periode in ons leven. We worden gebombardeerd met ontelbaar veel verschillende verhalen vanuit onze directe omgeving en vanuit de indirecte omgeving via de media. En dit vanuit allerlei verschillende invalshoeken, waarin de informatie dan ook nog eens dagelijks blijkt te veranderen. Plots is het veilig, plots niet meer. Plots krijgen we weer een opluchtend gevoel van vrijheid, en plots kan dit weer abrupt verdwijnen. Angst, verdriet, woede, bezorgdheid, frustratie, wantrouwen en onwetendheid zijn emoties waar de meesten onder ons nu bijna dagelijks mee geconfronteerd worden.
Jammer genoeg kon niemand voorspellen dat iedereen zich in een oogwenk zou bevinden in een ernstige crisis periode. Het is onmogelijk om hierop te anticiperen en elk persoon reageert er anders op. Sommigen proberen zichzelf te bewapenen met humor terwijl anderen verteerd worden door angst, wat niet meer dan menselijk is. Maar zij die overmeesterd worden door angst en paniekgevoelens blijken wel meer stress te generen. En we weten allen dat we stress kunnen missen als kiespijn omdat het onze gezondheid en weerstand kan aantasten.

Nu bestaan er specifieke attitudes die we kunnen opteren in tijden van crisis, die ervoor zorgen dat we meer innerlijke rust kunnen bewaren. Of we nu spreken van een persoonlijke crisis of het omgaan met de onwetendheid van een globale epidemie, er bestaan er bepaalde gedragingen de je kunt hanteren zodat je meer controle krijgt over jezelf en minder gestresseerd bent.

In dit artikel geven we je een aantal tips mee die van pas kunnen komen wanneer je moet omgaan met onverwachte wendingen in je leven.

Het is wat het is! Dus accepteer het

  • Acceptatie is de sleutel! Probeer wanneer je geconfronteerd wordt met eender welke situatie, te erkennen wat er effectief gaande is door de feiten te accepteren. Datgene wat reeds gebeurd is daar heb je geen controle over. Als je kiest om te leven in ontkenning of om te paniekeren om wat er gaande is of zou kunnen gebeuren, ga je hier enkel angstgevoelens rond ontwikkelen. Angst voor het onbekende. De situatie waarin je jezelf bevindt begrijpen en accepteren, is dus de eerste stap om er op de juiste manier mee om te leren gaan.
acceptance-blog-845x667

Bewustwording is de basis van verandering

  • Accepteer in eerste instantie de feiten en ga vervolgens op zoek naar hoe je er meer bewust van kan worden. Probeer eens uit te zoomen op de situatie waarin je jezelf bevindt en wordt meer bewust van wat jouw rol is binnen die specifieke situatie. Zo kan je ontdekken hoe jij er een impact op kan hebben. Word ook bewust van wat jij toestaat om een impact te hebben op jezelf. Je kunt selectief zijn in de informatie waaraan jij je bloot stelt. Je kunt ook kiezen om deze informatie te geloven of niet. Wanneer je bewust bent, kan je de kwaliteit van de informatie die je vergaart zelf kiezen.Wees dus uiterst attent wanneer je beslist welke informatie je toelaat om jouw gedachtengang te laten beïnvloeden.

Aanpassingsvermogen

Één van de vele belangrijke deugden waar hulpverleners over beschikken is zonder twijfel een sterk aanpassingsvermogen. Deze skill ligt vaak aan de basis van hun succes. Wanneer ze in moeilijke en soms gevaarlijke crisis situaties onverwachte wendingen moeten trotseren, blijven ze optimaal functioneren zonder te verstijven. Doordat ze zich niet door paniekgevoelens laten overheersen en zichzelf snel kunnen aanpassen, worden er letterlijk levens gered.

Wanneer je van nature uit niet over deze skill beschikt, kan je het jezelf aanleren.
Start met kleine zaken in je leven. Wanneer er plots een verandering optreedt die jouw gewoonlijke routine verstoort, zou je normaal gezien stresseren door je te focussen op die nare gevoelens die je plots krijgt, zoals verwarring, teleurstelling en frustratie. Probeer nu eens jezelf hierop te betrappen en ga jezelf meteen corrigeren door doelbewust opzoek te gaan naar het positieve binnen het negatieve. Dit zal je heus vinden omdat in elke negatieve gebeurtenis er iets positiefs schuilt waar jij direct profijt aan hebt. Kies om hierop te focussen!

Word een kameleon en pas je aan elke situatie aan zodat jij er het beste aan kunt halen.
Je krijgt een positievere kijk op zaken, en je zult minder stress ervaren.

Besef waar je controle over hebt

Als je reeds geaccepteerd hebt in welke crisis situatie je jezelf bevindt en je bent bewust van de impact die ze kan hebben. Dan kan je jezelf best gaan focussen op datgene waar je controle over hebt ten opzichte van datgeen waar je geen controle over hebt.
Je kiest er dan bewust voor om aan de slag te gaan met de wapens waarvan je weet dat je ze bezit.
Zo zal je veel helderder kunnen redeneren en heb je een positieve invloed op je omgeving.
We hebben controle over onze eigen levensstijl, onze denkwijze en ons gedrag maar dat kunnen we niet bij een ander. We kunnen de manier waarop we in bepaalde situaties reageren controleren, maar de acties van een ander hebben we niet in handen.

Als je jezelf druk maakt in hoe een ander zich gedraagt ten opzichte van de pandemie en je blijft je ergeren wanneer anderen gedrag vertonen dat jij niet goedkeurt, laat je onbewust angst en negativiteit in je psyche dringen.
intuitie
Wanneer het leven ons momenten voorschotelt waarin we vereist worden snel te kunnen reageren
en dat er geen alternatieve oplossingen beschikbaar zijn, moeten we leren onze eigen beoordeling en intuïtie te vertrouwen. Tevens moeten we durven om “out of the box” te denken.
Vaak gaan mensen opzoek naar de mening van anderen wanneer ze grote beslissingen moeten maken, en vergelijken dan de pro's en de contra's. Maar in tijden van crisis zou deze opties wel eens kunnen verdwijnen. Op zulke momenten zou je impulsief moeten kunnen reageren terwijl je rationeel blijft denken. En dit is niet evident omdat je dan blindelings je eigen instinct moet volgen.

Besef je op dit moment dat je niet genoeg naar je buikgevoel luistert? Train er dan vanaf nu op om je vaker te laten leiden door je intuïties zodat je minder afhankelijk wordt van andermans mening.

Bezin, relaxeer en adem

Wij mensen zijn neurologisch zo geprogrammeerd dat wanneer er zich plots een gevaarlijke situatie presenteert, we impulsief reageren door de situatie te bevechten of om ze te ontvluchten. We noemen dit primitieve overlevingsmechanisme de “flight or fight” respons en deze wordt met name gestuurd door het stresshormoon Adrenaline.
Instinctief weten we dat we na zulke situaties de tijd moeten nemen om te ontspannen en om te bezinnen.

Nu wordt het een kunst om de stresslevels in je lichaam te verlagen nog voor dat zulke situaties zich voordoen.

Dit is zeker mogelijk wanneer je jezelf gaat verdiepen in mindfulness en leert in contact te komen met je eigen geest. Je kan dit realiseren door aan selftalk te doen en door positieve affirmaties te maken. Alsook kunnen spirituele disciplines zoals , Tai Chi Chuan, Yoga, meditatie en ademhalingstechnieken je hier enorm bij helpen.

Leer controle krijgen over de stressgehaltes in je lichaam en je zal ook je reacties in moeilijke situaties beter beheersen door kalm te blijven en rationeel te kunnen denken.
"Wat er zich ook op je pad bevindt, het vermogen om jezelf snel aan te passen, te accepteren waar je geen controle over hebt en je innerlijke rust te bewaren zal je algemene gezondheid bevorderen terwijl je betere beslissingen neemt."

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
44.580 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
44.580 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
44.580 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

Vergeet niet dat het kan gebeuren dat we tijdelijk geen voorraad hebben - omdat dit een volledig natuurlijk en hoogwaardig product is, hebben we een zeer beperkt aanbod van alle afzonderlijke ingrediënten.
100% Geen-Risico Belofte

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
44.580 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
44.580 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
44.580 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *