De paradox rond recyclage
Waarom niet?
Dus wat is de belangrijkste reden waarom recyclage niet optimaal werkt, zelfs nadat we trouw ons plastic in de recyclage hebben gegooid?
Wanneer kunststoffen naar recyclage bedrijven worden gestuurd, moeten ze worden gescheiden, geanalyseerd op verontreiniging, worden ze opnieuw gesorteerd in materiaalvaten, en verkocht aan fabrikanten om te worden verwerkt tot nieuwe materialen.
Veel spelers in de sector van materiaalterugwinning stellen echter vast dat dit arbeidsintensieve en dure proces, waarbij enkele van de goedkoopste materialen op de markt worden gebruikt, economisch gewoon niet rendabel is. Voor veel kunststoffen die tegenwoordig op grote schaal worden geproduceerd, (ongeveer 16,5 miljoen ton per jaar) is er niet eens een markt om ze te kopen en te recycleren.
Kunststoffen met meerdere lagen materiaal, ook “MLP’s” genoemd, zoals tandpasta verpakkingen, hebben momenteel geen markt om te worden gerecycleerd. Dit komt doordat de energiekosten om deze lagen te scheiden in feite hoger zijn dan om een nieuwe verpakking te maken uit nieuwe materialen.
Het ontbreekt ons aan de juiste technologie om deze materialen op een economisch en energetisch haalbare manier terug te winnen. Daarom belanden tandpasta verpakkingen vaak op onze stortplaatsen, in verbrandingsovens en in oceanen.
Een ander veelvoorkomend plastic dat we bijna dagelijks tegenkomen in onze koffiedopjes, meeneem verpakkingen en wegwerpbestek is zwart plastic. Op veel markten, zoals de Canadese recyclage markt, wordt dit soort plastic helemaal niet gerecycleerd, eveneens omdat het economisch niet rendabel is.
Heldere of lichtgekleurde kunststoffen kunnen worden geverfd en tot nieuwe kunststoffen verwerkt worden, maar omdat zwarte kunststoffen alleen zwart kunnen zijn, is de markt ervoor uiterst klein, zodat veel MRF’s (Material Recovery Facility) deze kunststoffen liever op de puinhoop gooien.
Als we onze natuurlijke hulpbronnen, ecosystemen en dieren in het wild effectief willen behouden, moeten we ons uiteindelijke doel veranderen wanneer we ons bezighouden met duurzame praktijken. In ons huidige economische systeem zal het altijd goedkoper zijn om een oogje dicht te knijpen bij het dumpen van honderdduizenden plastics in de oceaan dan die materialen terug te winnen.
We moeten echter kritisch beginnen te kijken naar ons economisch systeem als geheel, van de producent tot de consument tot de afvalverwerker, en begrijpen dat onze lineaire economie verwoestende gevolgen heeft voor ons milieu.
