Je kent het wel: de avond valt en plotseling begint je maag te knorren. Maar je wilt niet toegeven aan de verleiding van ongezonde snacks die je dieet kunnen verstoren. Geen zorgen, we hebben je gedekt! Hier zijn enkele heerlijke en voedzame opties voor gezonde avondsnacks die je honger stillen zonder je schuldig te voelen.

Geschatte leestijd: 7 minuten

De beste gezonde borrelhapjes

Groentesticks met hummus

Een klassieker die altijd een hit is, vooral in de avond. Snijd wat knapperige groenten zoals wortelen, selderij en paprika in reepjes en serveer met een royale portie hummus. De groenten bieden een knapperige textuur terwijl de hummus zorgt voor een romige, hartige smaak. Dit alles voor slechts ongeveer 50-100 calorieën, afhankelijk van de portiegrootte.

Komkommerrolletjes met tonijnsalade

Combineer het beste van beide werelden met deze verfrissende en eiwitrijke snack. Snijd lange repen komkommer en vul ze met een mengsel van tonijn, Griekse yoghurt en fijngehakte groenten zoals ui en paprika. Rol ze op en geniet van een lichte, maar vullende snack. Deze snack komt neer op ongeveer 80-120 calorieën per portie, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten.

Gegrilde groentespiesjes

Pak wat van je favoriete groenten zoals cherrytomaatjes, champignons, en courgette en rijg ze aan een spiesje. Besprenkel met wat olijfolie, voeg een vleugje kruiden toe en grill ze tot ze lekker zacht en goudbruin zijn. Deze spiesjes zitten boordevol smaak en voedingsstoffen. Reken op ongeveer 50-80 calorieën per spiesje, afhankelijk van de gebruikte groenten en hoeveelheid olie.

De beste gezonde hartige snack

Geroosterde kikkererwten

Kikkererwten zijn een voedzame bron van eiwitten en vezels, en wanneer ze geroosterd zijn, worden ze lekker knapperig. Kruid ze met wat zeezout, knoflookpoeder en paprikapoeder voordat je ze in de oven roostert voor een heerlijke en bevredigende snack. Deze komen neer op ongeveer 100-150 calorieën per portie, afhankelijk van de grootte van de portie.

Gegrilde courgetteplakjes met feta

Snijd courgette in dunne plakjes, grill ze tot ze zacht zijn en top ze vervolgens af met verkruimelde feta en een scheutje balsamicoazijn. Deze eenvoudige, maar smaakvolle snack zit boordevol smaak en is perfect voor een lichte avondsnack. Verwacht ongeveer 80-120 calorieën per portie, afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid feta.

Mini-caprese spiesjes

Een klassieke combinatie van tomaat, mozzarella en basilicum, maar dan in hapklare formaat. Rijg cherrytomaatjes, mini-mozzarellabolletjes en verse basilicumblaadjes aan kleine spiesjes voor een heerlijke en gezonde snack die je smaakpapillen zal verrukken. Deze komen neer op ongeveer 60-100 calorieën per spiesje, afhankelijk van de grootte en hoeveelheid mozzarella.

De beste gezonde zoete snack

Appelschijfjes met amandelboter

Een eenvoudige maar verrukkelijke combinatie die je zal verrassen. Snijd een appel in dunne plakjes en serveer met een zijdezachte lepel amandelboter. De zoetheid van de appel en de romige textuur van de amandelboter vormen een perfect duo. Reken op ongeveer 100-150 calorieën per portie, afhankelijk van de grootte van de appel en de gebruikte hoeveelheid amandelboter.

Griekse yoghurt met verse bessen

Een verfrissende en eiwitrijke optie die je smaakpapillen zal verheugen. Schep Griekse yoghurt in een kom en voeg een handvol verse bessen toe zoals aardbeien, bosbessen of frambozen. Garneer met een snufje kaneel voor extra smaak. Deze snack komt neer op ongeveer 80-120 calorieën per portie, afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid yoghurt en bessen.

Bananen-havermoutkoekjes

Combineer geprakte rijpe bananen met havermout, een snufje kaneel en een handvol rozijnen. Vorm kleine koekjes van het mengsel en bak ze in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. 

Deze koekjes zijn een heerlijke traktatie die je kunt genieten zonder schuldgevoel. Reken op ongeveer 80-120 calorieën per koekje, afhankelijk van de grootte en ingrediënten.

De beste caloriearme snacks

Popcorn

Een lichte en luchtige snack die je honger snel kan stillen. Kies voor popcorn zonder toegevoegde boter of suiker en besprenkel het met een vleugje zeezout of voeg wat kruiden toe voor extra smaak. Reken op ongeveer 30-50 calorieën per kopje, afhankelijk van de bereidingswijze en toevoegingen.

Edamamebonen

Deze jonge sojabonen zijn een heerlijke en eiwitrijke snackoptie. Kook ze in licht gezouten water tot ze gaar zijn en geniet van hun hartige smaak en knapperige textuur. Een portie edamamebonen bevat ongeveer 90-120 calorieën, afhankelijk van de grootte van de portie.

Rijstwafels met avocado

Besmeer rijstwafels met plakjes rijpe avocado voor een heerlijke en vullende snack. Avocado zit boordevol gezonde vetten en voedingsstoffen en biedt een heerlijke romige textuur die perfect samengaat met knapperige rijstwafels. Reken op ongeveer 70-100 calorieën per rijstwafel, afhankelijk van de grootte en de hoeveelheid avocado.

Tips voor het snacken in de avond 

Portiecontrole: Het is verleidelijk om te veel te eten als je aan het snacken bent, vooral als je voor de televisie zit of aan je bureau werkt. Meet je porties af en stop wanneer je genoeg hebt gehad. Gebruik bijvoorbeeld kleine schaaltjes of zakjes om je snacks in te doen, zodat je niet onbewust te veel eet.

Kies voor groenten: Groenten zijn over het algemeen laag in calorieën en zitten vol met voedingsstoffen en vezels. Snijd wat rauwe groenten zoals wortelen, komkommer en paprika en dip ze in hummus voor een bevredigende en caloriearme snackoptie.

Wees creatief met kruiden: Kruiden en specerijen kunnen een wereld van verschil maken als het gaat om de smaak van je snacks. Gebruik kruiden zoals paprikapoeder, knoflookpoeder, komijn, of cayennepeper om je snacks op smaak te brengen zonder extra calorieën toe te voegen.

Beperk toegevoegde vetten en suikers: Vermijd snacks die rijk zijn aan toegevoegde vetten en suikers, zoals gefrituurde snacks, koekjes en snoep. Deze voegen onnodige calorieën toe aan je dieet en kunnen je hongergevoel verder stimuleren.

Drink water: Soms verwarren we dorst met honger, dus drink eerst een glas water voordat je naar snacks grijpt. Het kan zijn dat je lichaam eigenlijk dorst heeft in plaats van honger.

Plan je snacks: Als je weet dat je ’s avonds vaak zin hebt in snacks, plan dan van tevoren wat gezonde opties. Zorg ervoor dat je deze opties bij de hand hebt, zodat je niet in de verleiding komt om naar ongezonde alternatieven te grijpen.

Eet langzaam: Neem de tijd om van je snacks te genieten en eet langzaam. Dit geeft je lichaam de kans om te registreren dat het genoeg heeft gehad, waardoor je minder snel te veel eet.

Door deze tips te volgen, kun je genieten van heerlijke snacks in de avond zonder je dieet te verstoren en te veel calorieën binnen te krijgen. Eet smakelijk!

Conclusie

Nu je bekend bent met een scala aan gezonde en smakelijke avondsnacks, hoef je nooit meer toe te geven aan de verleiding van ongezonde alternatieven die je dieet kunnen verstoren. Of je nu zin hebt in iets hartigs of zoets, er is altijd een gezonde optie beschikbaar die je honger kan stillen zonder je schuldig te voelen.

Door te kiezen voor snacks boordevol voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, magere eiwitten en gezonde vetten, geef je je lichaam de brandstof die het nodig heeft om de avond door te komen zonder dat extra gewicht op te bouwen. Bovendien helpen de tips voor portiecontrole, het gebruik van kruiden en het plannen van je snacks je om bewuste keuzes te maken en je inname van calorieën onder controle te houden.

Dus ga je gang, experimenteer met verschillende smaken en texturen en ontdek welke gezonde avondsnacks jouw favorieten worden. Met de juiste balans en mindset kun je genieten van een smakelijke snacktijd zonder je gezondheidsdoelen uit het oog te verliezen. Eet smakelijk en geniet van je gezonde avondsnacks!

Bronnen en verwijzingen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5015032/