porties: 10 | voorbereiding: 10 min | kooktijd: 25 min
Gevulde champignons zijn een smakelijke en veelzijdige lekkernij die vaak als voorgerecht, bijgerecht of zelfs als hoofdgerecht worden geserveerd.
Champignons bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan koper, wat in je lichaam onder andere belangrijk is voor het behoud van een goede conditie van bindweefsels, zoals de huid, bloedvaten en kraakbeen. Champignons zijn ook een bron van de B-vitamines riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3).
Probeer het zelf ook eens!
Wat je nodig hebt (ingrediënten)
- Voor de champignons:
- 12 grote bruine champignons, wassen & droogdeppen
- 1 eetlepel olijfolie + 2 el extra om over de champignons te strijken
- 3 sjalotten, fijngesneden
- 6 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
- 3 eetlepels walnoten, gehakt
- 3 eetlepels zongedroogde tomaten, uitgelekt, fijngehakt
- 3 eetlepels peterselie, fijngehakt
- ½ theelepel zout
- zwarte peper
- Voor de peterselie-citroendressing:
- 4 eetlepels peterselie, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- schil van een halve citroen
- ½ eetlepel rode wijnazijn
- 4 eetlepels olijfolie
- snufje zout en peper
Voedingswaarden per portie
- Energie: 120 kcal
- Vetten: 10 gr
- Koolhydraten: 6 gr
- Eiwitten: 3 gr
- Vezels: 2 gr
Scan de code met de foodtracker-app.
Zo maak je dit gerecht (bereidingswijze)
- Maak de dressing door alle ingrediënten samen te voegen in een kommetje en zet apart.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Verwijder de steeltjes van de champignons en snijd ze in kleine blokjes. Zet de champignonhoedjes apart om later te vullen.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur en fruit de sjalotten tot ze transparant zijn. Voeg nu de knoflook toe en bak deze 2-3 minuten tot hij geurig is en voeg dan de gehakte champignonstelen toe. Laat 5-6 minuten sudderen, haal dan van het vuur en roer de overige ingrediënten voor de vulling erdoor.
- Bestrijk de champignonhoedjes aan beide kanten met de overgebleven olijfolie en leg ze in een ovenschaal.
- Vul elk van de champignonhoedjes met het vullingmengsel en zet de schaal 15-20 minuten in de oven, tot de champignons zacht zijn.
- Haal de schaal uit de oven, druppel de dressing over de champignons en serveer direct.