Home / Mind /

3 belangrijke aspecten van goed time management

Onze waardevolle tijd op een efficiënte manier beheren, is een vaardigheid die we allen kunnen gebruiken, ongeacht waar we ons in het leven bevinden of welke taken en activiteiten onze dagen vullen.

Slim werken is altijd beter dan hard werken, maar wat is nu de geheime formule om die twee van elkaar te onderscheiden?

We leven in een wereld die bruist van technologie, en jij hebt waarschijnlijk ook al eens geprobeerd je tijdbeheer bij te houden via één of meerdere applicaties op je smartphone. En het is net zo waarschijnlijk dat deze apps uiteindelijk geen of weinig effect hebben.

Het zou kunnen dat de reden hiervoor is, dat elektronisch beheer niet het meest geschikt is voor onze levensstijl. Het zou natuurlijk ook kunnen dat we het simpelweg niet lang genoeg volhouden om er een gewoonte van te maken.

In feite is er niet per se één specifieke strategie voor time management die op uniforme wijze voor iedereen geschikt is. De beste manier om je tijd te beheren, is iets persoonlijks waarvoor je moet zoeken en experimenteren.

In dit artikel ontdek je drie dingen om in gedachten te houden bij het zoeken naar effectieve time management technieken.

Plan je dag voor goed time management

Planning helpt ons te bepalen wat we elke dag gedaan moeten krijgen. Wanneer we wakker worden, hebben velen onder ons een lopende lijst van taken die we moeten volbrengen.

Maar als we die niet opschrijven, kost het veel energie aan onze hersenen om die lijst bij te houden. Het kan er ook voor zorgen dat het begin van de dag meteen als overweldigend aanvoelt, wat het stressniveau kan verhogen en nog meer hersenkracht kan vergen.

Ideaal is om de avond ervoor of meteen wanneer we wakker worden, een tiental minuten de tijd te nemen om een lijst op te stellen van wat we die dag moeten doen. Dit kan gaan om dingen als lichaamsbeweging, huishoudelijke taken, boodschappen, of sociale tijd. Van zodra we alles hebben opgeschreven, kunnen we van deze lijst een prioriteit maken.

Deze oefening helpt om onze dag in concrete termen te visualiseren. Wanneer we niets opschrijven en onze dagelijkse taken in het hoofd houden, gaan we vaak het gevoel krijgen dat er meer op ons bord ligt terwijl het eigenlijk goed meevalt.

Het kan ons ook helpen te beslissen wat onze absolute prioriteiten zijn en wat kan worden overgelaten voor een minder hectische dag. Dit helpt onze stress te verminderen en ons momentum op te bouwen, zodat we de dag kunnen beginnen vanuit een gevoel van macht en controle in plaats van machteloosheid en stress.

De connectie tussen lichaam en geest

Om ervoor te zorgen dat onze geest zo effectief en efficiënt mogelijk werkt, moeten we goed voor ons lichaam zorgen. Gezond eten, voldoende beweging en een goede nachtrust zijn de drie belangrijkste voorwaarden om een dag goed door te komen.

Ten eerste, als we niet aan onze voedingsbehoeften voldoen, kunnen onze hersenen niet optimaal functioneren. We zijn wat we eten, en onze hersenen gebruiken 20% van onze totale calorie-inname.

Natuurlijk zijn niet alle calorieën gelijk, dus het eten van een dieet dat rijk is aan voedingsmiddelen die goed zijn voor de hersenen, zoals groene bladgroenten, vette vis, bessen, noten, avocado's en pure chocolade, zorgt ervoor dat onze hersenen niet alleen de calorieën binnenkrijgen, maar ook de vitaminen en voedingsstoffen die ze nodig hebben. Maar goed eten is slechts een deel van de formule.

Lichaamsbeweging helpt om die vitaminen en voedingsstoffen naar onze hersenen te brengen door ons zuurstofniveau en de bloedstroom te verhogen. Deze boost in zuurstof en voedingsstoffen blijft ook niet beperkt tot alleen wanneer we sporten. Deze voordelen blijven ons de hele dag bij. En bovendien verbetert regelmatig sporten onze stemming en vermindert het ons stressniveau.

Tenslotte helpt een goede nachtrust ons lichaam en onze hersenen te herstellen na een drukke dag. En hoewel het misschien lijkt alsof we niet actief zijn terwijl we slapen, is het brein druk bezig met een hoop werk tijdens deze rustgevende uren.

Neurale verbindingen worden opgeschoond, waardoor onze neuronen beter met elkaar communiceren. Onze herinneringen worden van het kortetermijngeheugen overgebracht naar het langetermijngeheugen. Maar het belangrijkste is dat slaap helpt bij het reguleren van onze hormonen, waardoor onze geestelijke gezondheid verbetert en stress vermindert.

Onthoud de beloningen

De beste manier om ervoor te zorgen dat we ons aan een schema houden is om de beloningen te onthouden. Onze hersenen hebben een krachtig beloningssysteem dat ontworpen is om ons te helpen bij het vormen van gewoonten.

Dit systeem kunnen we in ons eigen voordeel gebruiken wanneer we bewust kiezen welke nieuwe gewoonten we willen vormen, door onszelf een beloning te geven elke keer dat we ons bezighouden met het beoogde gedrag. Wanneer we voor het eerst een schema maken, is het goed dat we onszelf regelmatig belonen.

Misschien mogen we ons favoriete dessertje eten als we de avond ervoor ons lijstje opschreven. Of nadat we onze topprioriteit hebben voltooid, kunnen we een pauze en praten we met een vriend.

We kunnen een snelle wandeling maken rond het kantoor of inloggen en een paar minuten van ons favoriete spel spelen. Als we al onze topprioriteiten voor de lunch hebben bereikt, kunnen we misschien naar buiten gaan en onszelf trakteren op een lekkere gezonde maaltijd.

Beloningen moeten klein zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze niet krachtig zijn.

We kunnen een bonnetjes- of muntjessysteem creëren waarbij we geld in een potje doen voor een massage of om iets te kopen dat we echt willen hebben. Aanschouwen hoe die pot gevuld wordt of hoe een tellingssysteem zich opbouwt zal ons motiveren om nog meer te bereiken en te willen bereiken.

Goed time management / Efficiënt je tijd indelen

Om op een efficiëntere manier met onze tijd te leren omgaan, hoeven we niet heel ons routine te veranderen of een hele nieuwe levensstijl aan te nemen. In plaats daarvan kunnen we kleine stapjes nemen.

Onze dagelijkse taken prioriteit geven door ze op te schrijven helpt ons niet alleen het overzicht te behouden en elke overwinning te vieren, maar het zorgt er ook voor dat we veel minder stress ervaren en ons dus lekkerder voelen.

Als we voor ons lichaam zorgen door gezond te eten, voldoende te bewegen en goed te slapen, hebben we de middelen om onze dag op ons best aan te pakken. En door ons succes te belonen, kunnen we van time management een gewoonte maken, en gemotiveerd blijven om steeds meer te bereiken!
- Your future is created by what you do today, not tomorrow! -

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *