Home / Mind /

Wil je stoppen met lui zijn? Zo doe je het! (Deel1)

Voel jij je soms lui? Wordt het je wel eens vaker gezegd dat je lui bent?

Besef je dat lui zijn je niets opbrengt?

Ben je het beu om je vaak lui te voelen?

In dit artikel geven we je wat meer uitleg over meerdere bewezen manieren om te stoppen met lui zijn.

Foute overtuigingen elimineren

Ben jij van nature uit een lui persoon? Je zou ervan versteld staan hoeveel mensen effectief beweren dat ze van nature uit lui zijn, dat “lui zijn” een bestaand component is van hun persoonlijkheid.

Kan jij nu ook al zien, waarom dit zo fout is? Inderdaad! Dit is NEGATIEVE SELF-TALK in zijn puurste vorm. Zeg jij ook wel eens zulke stellingen over jezelf, zoals: “Ik ben lui, het is mijn aard”?

Neem het jezelf niet kwalijk. Het is niet je schuld. Jij bent vast nog niet op de hoogte van de kracht van affirmaties. In dit geval raden we je aan je nog even te wenden tot deze artikels:
Mensen bekijken luiheid soms als een fundamenteel onderdeel van wie ze zijn, maar dit is verkeerd. Dit type luiheid noemt men intrinsieke luiheid en deze vorm van luiheid is zeer zeldzaam, maar daar komen we later op terug. Weinig mensen zijn in werkelijkheid zo lui als dat ze het beweren over zichzelf!

Stel dat je bijvoorbeeld elke avond beslist om ’s ochtends te gaan hardlopen, maar elke ochtend vind je een reden om het dan toch maar niet te doen.

Betekent dit dan dat jij van nature uit een lui persoon bent? Nee hoor, helemaal niet!

Er bestaan heel wat verschillende redenen waarom mensen moeite hebben om hun doelen te realiseren of om gezonde leefgewoonten aan te nemen. Je hebt misschien wel problemen met:
 • zelfbeheersing
 • zelfdiscipline
 • angst
 • onzekerheden
Verlos jezelf van onzekerheid en ontwikkel meer zelfvertrouwen.
Deel 1 >>>
Deel 2 >>>
Deel 3 >>>

Waardoor je vast en opgesloten blijft in je eigen comfortzone. Wanneer je ervan uitgaat dat je intrinsiek lui bent, negeer je niet alleen het echte probleem, maar je vermijdt en ontwijkt ook je ware potentieel om succesvol te zijn.

Zolang je zulke beperkende overtuigingen bewaart over jezelf, zal je werk ethos (mentaliteit) hieronder leiden. Je moet juist jezelf motiveren, geloven in je eigen vaardigheden en beseffen dat je over alles beschikt om jezelf te veranderen en te verbeteren.

De 8 categorieën van luiheid

Hoogstwaarschijnlijk ben je niet intrinsiek lui. Maar waar komt je luiheid dan vandaan?

Luiheid is vaak een bijproduct van een dieper probleem en het kan best uitdagend zijn om hierachter te komen.

Wat is er dan werkelijk gaande in je geest? In de medische tak van de moderne psychologie heeft men luiheid onderverdeeld in 8 categorieën die elk een onderliggende oorzaak beschrijven.

Al deze types van luiheid creëeren negatieve en contraproductieve mindsets, maar ze komen uit verschillende emotionele toestanden. Dit zijn ze:
 • vermoeidheid: Je bent lui omdat je niet over de fysieke of mentale energie beschikt om productief te zijn. In dit geval zeg je tegen jezelf: Ik ben te moe om hard te werken. Het probleem in dit geval is niet dat je lui bent maar dat je te weinig aandacht besteedt aan je gezondheid.
 • spijt: Je kan lui worden wanneer je het gevoel hebt dat je een opportuniteit hebt laten voorbijschieten. Misschien ontwijk je werk, door te zeggen dat het al te laat is. Of zeg je: “Waarom zou ik gaan hardlopen? Ik heb toch al overgewicht en ik ben niet sportief.” In feite zoek je dan gewoon excuses om te blijven in het stadium waarin je jezelf bevindt.
 • schaamte: Schaamte kan je ongelooflijk lui en onproductief maken, en het verpest je mindset. Deze schaamte komt meestal voort uit een gebrek aan zelfcompassie. Je bent zo gefrustreerd door je eigen luie gedrag, dat je uiteindelijk datgene wordt dat je wilde vermijden. En zo beland je in een vicieuze cirkel.
 • sociale angst: Je houdt jezelf tegen omdat je bang bent dat je er stom uit zal zien. Je hebt angst omdat je denkt dat als je iets probeert en erin zou falen, dat het jouw imago zou kunnen schenden. Je bent erg gefocust op de mening van anderen, terwijl dit je niets opbrengt.
 • neuroticisme (angst): In dit geval ben je overweldigd door je eigen angsten. Je maakt jezelf wijs dat je bepaalde zaken niet kunt omdat je te veel angst hebt om het te proberen.
 • onzekerheid: Deze vorm van luiheid wordt gecreëerd door onzekerheden. Soms aarzel je om te handelen wanneer iets ingewikkeld of verwarrend is. Maar deze verwarring is een natuurlijk onderdeel van elke uitdaging, dus leer om het te omarmen!
 • apathie: Je wordt lui, omdat het je simpelweg niet kan schelen. Dit is vaak een teken van doelloosheid of depressie. Als je apathisch bent over alles, ben je niet lui! Je moet gewoon op zoek gaan naar iets dat belangrijk voor je is.
 • zelfdefinitie: Dit is het probleem dat we in het begin van dit artikel al even hebben aangekaart. Als je jezelf definieert als een lui persoon, dan zal je ook lui worden! Gelukkig kan jij je ambities nog waarmaken, door stelselmatig je zelfdefinitie te veranderen. JE KUNT HET!
Vind jij van jezelf dat je soms te lui bent, en zou je hier graag verandering in zien komen?

Herlees deze 8 categorieën dan nogmaals, en probeer uit te zoeken in welke categorie jij je bevindt. Zo zal je een duidelijker beeld krijgen van welke problemen je moet oplossen om jezelf van die luiheid te verlossen.

Herontdek jouw richting

Wat zal er gebeuren als je niets doet aan je “luiheid” probleem, en alles blijft zoals het nu is?

Dit is een cruciale en waarschijnlijk ook ongemakkelijke vraag om aan jezelf te stellen. Voor mensen die worstelen met luiheid, kan de toekomst best zenuwslopend lijken.

Als je de komende 5 tot 10 jaar, een lui persoon blijft, zou dit wel eens kunnen betekenen dat je je ambities nooit zult kunnen waarmaken en misschien nooit de persoon wordt die je altijd hebt willen zijn. En die je ook werkelijk zou kunnen zijn..

Deze hypotheses zullen je leren om in de mogelijke toekomst te kijken en om erover na te denken. En om te overwegen hoe je huidige prioriteiten zullen evolueren in de loop van de tijd.

Er bewust van worden dat je jezelf niet op het juiste pad bevindt kan je motiveren om jezelf te bevrijden van slechte gewoonten, jezelf te corrigeren en blijvende veranderingen aan te brengen in je levensstijl.

Af en toe lui zijn, kan absoluut geen kwaad. Het wordt zelfs aangeraden om af en toe luie momenten in te lassen, om je batterijen weer op te laden. Maar laat je batterijen niet eeuwig in de oplader liggen, of ze zullen ongetwijfeld stuk gaan. En zelfs dan kan je met de nodige technieken en tools je volledige oplaadsysteem weer herstellen.

Voor elk probleem, bestaat er een oplossing. Ga opzoek naar oplossingen en neem controle over de richting van je leven.

In DEEL 2 van dit artikel zullen we nog meer manieren met je delen, om jezelf te bevrijden van luiheid.
- Voel jij je soms lui? Besef het! Het is slechts een bui -

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

Vergeet niet dat het kan gebeuren dat we tijdelijk geen voorraad hebben - omdat dit een volledig natuurlijk en hoogwaardig product is, hebben we een zeer beperkt aanbod van alle afzonderlijke ingrediënten.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *