Home / Mind /

Wil je stoppen met lui zijn? Zo doe je het! (Deel 2)

We voelen ons allemaal wel eens lui, dit is namelijk zeer natuurlijk en menselijk. In feite betekent lui zijn dat je liefst van al, zo weinig mogelijk moeite doet. Als je het zo bekijkt klinkt het zelfs bijna logisch...Wie zou er nu in volle verstand extra tijd of energie willen spenderen, daar waar het niet nodig is? De vragen die daar op volgen zijn.

Ben je nu wel zeker dat het niet nodig is? Wat wil je echt doen, en bereiken met je leven?

Uiteraard kan lui zijn problematische gevolgen hebben op je levenskwaliteit, gemoedstoestand en de ontwikkeling van jouw ware potentieel!


Wanneer je je lui voelt, ben je ongemotiveerd om proactief te handelen en te ondernemen om je doelen te bereiken. Dit kan rampzalige consequenties hebben in zowel je persoonlijke als professionele leven.

Gelukkig kunnen verschillende strategieën je helpen om deze donkere kant van je geest te verslaan.
In DEEL 1van dit artikel hebben we je een aantal bewezen manieren meegegeven om te stoppen met lui zijn.

IN HET KORT:
 • Zeggen dat je van nature uit lui bent en dat het dus gewoon je aard is, is NEGATIEVE SELF-TALK in zijn puurste vorm. Herhaal dit te vaak genoeg, en het wordt dus werkelijkheid
 • Positieve affirmaties zullen je altijd een stap verder helpen in je strijd tegen luiheid
 • Weinig mensen zijn in werkelijkheid zo lui als dat ze het zelf beweren
 • Problemen met zelfbeheersing, zelfdiscipline, angst en onzekerheden kunnen aan het fundament liggen van je luiheid
 • Luiheid is vaak een bijproduct van dieper liggende problemen, waar je achter zou moeten komen
 • Luiheid creëert altijd contraproductieve mindsets, maar deze komen uit verschillende emotionele toestanden
 • Psychologen hebben deze emotionele toestanden in 8 categorieën verdeeld: vermoeidheid, spijt, schaamte, sociale angst, neuroticisme, onzekerheid, apathie en zelfdefinitie
 • Op zoek gaan naar welke categorie jij jezelf in bevindt, helpt je een duidelijker beeld te schetsen van welke problemen je moet oplossen
 • Bewust worden van het feit dat je de richting van je pad moet veranderen geeft je motivatie om jezelf te bevrijden van slechte gewoonten, jezelf te corrigeren en je levensstijl te blijven aanpassen
In DEEL 2 van het artikel geven we je nog meer inzichten en manieren om jezelf te verlossen van die luie mindset.

De waarde van je werk inzien

Zelfs nadat ze hun mindset hebben aangepast in de positieve zin, hebben sommige mensen toch nog moeite om de waarde van hun werk in te zien. Je kan soms onproductief worden omdat niets echt de moeite lijkt om jouw kostbare tijd aan te spenderen. Dit is uiteraard slechts een illusie die je geest creëert in een momentopname. Het is wél degelijk de moeite dat je je kostbare tijd op een productieve manier besteedt. Je bent het klaarblijkelijk gewoon vergeten. Gelukkig is er een makkelijke manier om dit soort luiheid te omzeilen.

Elke keer dat je een doel stelt of een nieuwe gewoonte aanneemt is het goed en handig om deze op een stuk papier te schrijven, dit hebben we al besproken in het blog rond “slechte gewoonten”. Wat je nu ook nog kan doen om het effect hiervan te versterken, is om er jouw diepliggende redenen expliciet bij te schrijven. Schrijf op waarom deze doelstelling of nieuwe gewoonte zo belangrijk voor je is en voor jouw toekomstige leven. Wanneer je de diepliggende waarde van je doelstellingen identificeert, zal je inzien dat het geleverde werk om deze doelen te kunnen verwezenlijken ABSOLUUT de moeite waard is! Maak deze eenvoudige aanpassing om een revolutie teweeg te brengen in jouw productiviteit.

Pauzes inlassen

Veel mensen denken dat ware productiviteit inhoudt dat je constant hard en ononderbroken moet werken. Uren lang geconcentreerd en gedreven blijven om je taken in één keer klaar te krijgen. Maar feitelijk is dit volkomen onrealistisch, bijna niemand werkt op die manier. Zelfs de meest productieve en succesvolle mensen hebben dagelijks last van periodes waarin ze langzamer zijn, men noemt dit ook weleens “downtime”.

Verwacht dus niet dat je jezelf kunt houden aan deze onmogelijke norm, om heel de dag door continu productief en gedreven te zijn. Verwacht niet dat jij je gedurende 8 tot 12 uur achter elkaar gaat kunnen concentreren. Dit zal namelijk zelden of nooit gebeuren, en dat is meer dan normaal! Er is niets mis met het inlassen van pauzes, in feite zijn pauzes zelfs een ongelooflijk nuttige manier om productief te blijven wanneer je je lui voelt! Als je je pauzes op de correcte manier gebruikt kan je zelfs je luiheid gebruiken in je eigen voordeel. Op die manier creëer je een routine welke je toestaat om eventjes lekker lui te zijn, en om je er bovendien nog goed bij te voelen ook. Zonder enige vorm van schuldgevoel.
De magische sleutel in dit proces, is om “downtime” in te wisselen met “worktime”(werktijd). Het ene komt dus niet zonder het andere. Als je dit nu met een 1/3 ratio doet, dan ben je feitelijk echt goed bezig! Dit zou dan inhouden dat elke minuut van luie ontspanning, verdiend moet worden met 3 minuten productief werk. Na 90 minuten hard te werken zou je jezelf dan kunnen belonen met een half uurtje van jouw favoriete televisie show of welke luie bezigheid dan ook. Het mooie in dit verhaal is dat je eigen luiheid op deze manier je motivatie wordt!

Als je er niet in slaagt sommige gewoonten meteen te elimineren, probeer dan het perspectief te veranderen zodat ze je brandstof worden.

Zo word je productiever, omdat je weet dat er een leuke beloning op je wacht. Het zou zelfs kunnen dat je nog harder gaat werken wanneer je weet dat er binnenkort een pauze aankomt.

Een ander voordeel van gepresteerde werktijd in te wisselen voor “downtime” is dat je downtime veel aangenamer zal worden. Kan jij je herinneren hoe het aanvoelde wanneer je werktijd vermeed, om lekker lui te doen? Zo heel lekker was het toch niet he? Want je had een constant onderliggend schuldgevoel en je was teleurgesteld in jezelf waardoor je niet voor de volle 100% kon genieten van je ontspanningstijd. Eigenlijk besef je dan wel dat je procrastineert, maar toch gebeurt het en deze negatieve emoties hebben een directe impact op welk “leuk” ding dan maar ook je aan het doen bent. Herkenbaar?

Het stellen van grenzen binnen je werk ethos (mentaliteit), verlicht de druk. Het maakt je werk beheersbaar en aangenaam in tegenstelling tot werken met demotiverende stressgevoelens.

Pas deze techniek nu toe wanneer je werkt aan het verwezenlijken van je persoonlijke ambities, en je zult verlost zijn van stress, en je doel steeds dichterbij zien komen!

Conclusie:

 • Vergeet nooit de reden waarom je hard werkt
 • Zo herinner je jezelf dat het absoluut de moeite waard is
 • Productief zijn betekent niet continu hard werken
 • Ook de meest succesvolle mensen hebben downtime
 • Wissel je downtime in voor worktime met een 1/3 ratio
 • Luie downtime momenten moet je verdienen
 • Zo kan je tenminste echt genieten van je luie momenten
 • Zo heb je geen last meer van dat frustrerende schuldgevoel
 • Je hoeft dus geen uren aan één stuk te werken
 • Deel je dag in met regelmatige pauzes
 • Aanschouw de groei van jouw productiviteit!
 • JE KUNT HET!
Lees zeker ook DEEL3 van dit artikel om nog meer kennis te vergaren om jezelf te bevrijden van luiheid.
- Zelfdiscipline is de remedie die de toxines van je luiheid doet verdwijnen -

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

Vergeet niet dat het kan gebeuren dat we tijdelijk geen voorraad hebben - omdat dit een volledig natuurlijk en hoogwaardig product is, hebben we een zeer beperkt aanbod van alle afzonderlijke ingrediënten.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *