Waarom onze afhankelijkheid van plastic een ernstige crisis is geworden

We horen de laatste decennia steeds meer en meer nieuws over de negatieve effecten die plastic heeft op ons milieu, van de inefficiëntie van recyclage tot de effecten op luchtverontreiniging en het leven in zee.

Het is duidelijk dat we te maken hebben met een afhankelijkheidsprobleem van plastic dat meer problemen lijkt op te leveren dan andere materialen in ons dagelijks leven... Maar wat maakt plastic nu zo schadelijk?

Je ontdekt het in dit artikel!

Waarom Plastic?

De dag van vandaag is plastic één van de meest gebruikte materialen ter wereld, het wordt letterlijk voor bijna alles gebruikt, van alledaagse voorwerpen zoals voedselverpakkingen, cosmetica flessen, speelgoed, tot zelfs kauwgom.

Het is vooral aantrekkelijk voor fabrikanten omdat het in bijna elke vorm kan worden gegoten en elke kleur kan worden geverfd, omdat het relatief licht is en bestand tegen veel chemicaliën, en eveneens omdat het als isolatiemateriaal gebruikt kan worden.

Omdat plastic zo goed bestand is tegen reacties met andere materialen, duurt het een tijd voordat het wordt afgebroken. Het meeste plastic wordt gemaakt van de raffinage van olie en aardgas, en bestaat uit lange, koolstofhoudende polymeren waaruit de verschillende vormen plastic bestaan die wij kennen.

Met behulp van deze niet-hernieuwbare hulpbronnen is plastic zo degelijk gemaakt dat het eeuwen kan duren voordat het wordt afgebroken. Als je een plastic flesje op de grond laat vallen, kun je “polyethyleentereftalaat”, of “PET”, bedanken voor het feit dat de fles onbeschadigd op de grond terechtkomt.

Helaas, heeft dit ook het grote nadeel dat als je het daar laat liggen het hoogstwaarschijnlijk ook niet zal afbreken. Plastic breekt alleen af door fotodegradatie, waarbij zonlicht en niet afbrekende bacteriën nodig zijn om de bindingen te verbreken die de lange moleculaire ketens bij elkaar houden.

Op een stortplaats zal de meeste plastic zelden zonlicht ontvangen, maar wanneer plastic in waterwegen terechtkomt, wordt plastic overspoeld door UV-stralen van het zonlicht. Als het plastic in het water in kleine stukjes uiteenvalt, kunnen er giftige chemicaliën vrijkomen. Deze kleine stukjes kunnen schade toebrengen aan aquatische ecosystemen en aanspoelen op kustlijnen.

Wat doen we nu?

Eén van de enige oplossingen voor ons overvloedige gebruik van plastic is dus recyclage. Het recyclageproces kan echter lang duren en veel middelen vergen, omdat er onderweg een aantal processen nodig zijn: inspecteren, versnipperen en wassen, scheiden op dichtheid, drogen, smelten, uitlekken, afkoelen, opnieuw versnipperen, en ten slotte terug aan bedrijven verkopen.

Het meeste plastic dat in dit proces terechtkomt, zal worden “gedowncycled”, wat betekent dat de gerecycleerde goederen zwakker en goedkoper zullen zijn dan het oorspronkelijke product, wat uiteindelijk leidt tot verwijdering.

Het grote probleem is nu echter dat het meeste plastic niet gerecycleerd wordt...in feite wordt 91% van de 8,3 miljard ton in massa geproduceerd plastic die we hebben gegenereerd weggegooid, verbrand, of op stortplaatsen gedumpt.

Ongeveer een derde van het plastic dat we produceren is voor eenmalig gebruik, wat betekent dat het weggooien al gebeurt binnen een paar minuten nadat het product is geconsumeerd.

Denken aan de toekomst

Het goede nieuws is dat polymeren niet uit olie en aardgas hoeven te worden gewonnen om de nuttige verpakking te vormen die plastic biedt. Er zijn in de natuur voorkomende polymeren, zoals cellulose, soja-eiwit en plantaardige olie, die kunnen worden geraffineerd en gebruikt in bioplastics.

Deze producten zijn afkomstig van hernieuwbare hulpbronnen en kunnen biologisch worden afgebroken, waardoor consumenten kunnen helpen de productiekringloop te sluiten zonder dat dit ten koste gaat van de functies van plastic. Sommige van deze ontwikkelingen zijn al op de markt, met producten zoals celluloseverpakkingen die een alternatief bieden voor veel plastic wikkels.

Nu zijn ze vaak nog duurder, maar de bioplastic-technologie schrijdt voort en zal in de toekomst naar verwachting betaalbaarder worden. Ondanks de gevolgen heeft plastic ons in staat gesteld enorme technologische vooruitgang te boeken op het gebied van efficiëntie en andere vormen van afvalvermindering.

Plastic verpakkingen hebben de houdbaarheid van voedsel en medicijnen aanzienlijk verlengd, waardoor er tot 0,77 kg minder voedsel wordt verspild per halve kilogram plastic verpakking. Plastic verpakkingen hebben ook een veel grotere massa per verpakkingseenheid dan alternatieven zoals glas en aluminium, waardoor het vervoer efficiënter en minder gasintensief is.

Bovendien helpt het ook de levensduur van grote apparaten te verlengen, waardoor ze langer en efficiënter kunnen werken. Plastic zal in de komende decennia waarschijnlijk niet zomaar uit onze schappen verdwijnen, maar we kunnen er wel efficiënter mee omgaan.

Het is duidelijk dat plastic een nuttig instrument is geweest voor de menselijke gezondheid en zelfs voor sommige vormen van afvalvermindering. Maar het koolstofintensieve productieproces en de lange levenscyclus van plastic betekenen dat we niet voor evenveel doeleinden op het materiaal kunnen vertrouwen als dat nu het geval is.

Conclusie

Onze relatie met plastic moet veranderen, zo simpel is het! Door meer van onze plastic producten te recycleren, te investeren in plastic alternatieven en onze afvalbronnen te verminderen, kunnen we beter omgaan met het materiaal dat zoveel heeft opgeleverd.

Begin vandaag nog met het aanpakken je plastic afval en kies voor een plastic neutraal leven. Draag je steentje bij aan het veilig houden van de oceanen door doelbewust je plastic voetafdruk aan te pakken! Hoe je dat kan doen ontdek je in komende IMPACT blogartikels...
- Reuse, reduce, recycle! -

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+70.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+70.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+70.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *